Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Çaycuma İlçe Temsilcisi Tarık Arslan, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2014 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan Ekim 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 2 bin 29,23 TL olarak hesaplandığını, dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının ise 4 bin 112,82 TL olarak belirlendiğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:
“Elde edilen sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1,17 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında artmış ve bin 569,99 TL olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Ekim ayında bin 566,94 TL olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2014 verilerine göre günlük 31,729 TL olduğu belirlenirken,  ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 951,87 TL oldu. Ekim 2014 itibarı ile ortalama 2 bin 185,30 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 43,56’sını oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ekim 2014 ortalama maaşının yüzde 28,15’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,7’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının yüzde 28,3’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2014 maaşından geriye yalnızca 618,44 TL kalmıştır. Son 12 yılda açlık sınırındaki artış TÜFE’den yüzde 14,90 daha fazla olmuştur. Ekim ayı Asgari Geçim Araştırması sonuçlarını değerlendiren Arslan; “2014 yılının sonuna yaklaştığımız şu aylarda enflasyon hızını kesmeden her ay olduğu gibi Ekim ayında da artmaya devam etmiştir.
TÜİK verilerinden hareket ederek yapılan araştırmaya göre, Ekim ayında tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 29,23TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 112,82 TL hesaplanmıştır. İşte bu rakamlar ülkemizdeki gerçek enflasyonun boyutlarını ortaya koymaktadır. Vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonunun yüzde 10’un üzerinde olduğu TÜİK’in resmi rakamlarından yola çıkılarak yapılan bu araştırmada bir kez daha kendini göstermiştir. Ekim ayı asgari geçim endeksi sonuçlarıyla birlikte yetkililerin ‘Kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmiyoruz’ sözleri bir kez daha boşa çıkmıştır. Toplu sözleşme masasında 123 TL’ye imza atanlar, enflasyon farkını unutanlar hala yüzleri kızarmadan attıkları imzayı savunabilme gafletine düşmektedirler. Güneş balçıkla sıvanamaz; enflasyon rakamları ortada, harcamalardaki yükseliş ortada, memurun aldığı zamda ortadadır. Artık memurları kimse yalanlarla, kelime oyunlarıyla kandırmaya kalkmamalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin enflasyona daha fazla ezdirilmemesi için yetkilileri göreve çağırıyor ve ‘ek zam’ talebimizi bir kez daha yineliyoruz.” (Haber Merkezi)