Ailelerin bütçesinde;  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak gideri Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.46 oranında arttı. 

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; 
Kasım 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.46 oranında arttı. 
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 9,2seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 11 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 8,64 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,46’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 3,54 TL.ek yük getirdi.
Buna göre Kasım 2013 ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 924,61 TL oldu.
Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Kasım 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,11 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 7,04 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıdadaki ilk 11 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 5,60 olmuştu. Kasım 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta, balık grubu, sebze ve meyve grubundaki artışlar etkili oldu. 
Gruplar içinde yer alan ürünlerin aylık değişim hareketleri şöyle oluştu.
Süt ürünleri grubunda Kasım ayında önemli bir değişim tespit edilmedi.
Et grubunda kırmızı et ve tavuk etinde değişim görülmezken, balık fiyatlarında bir önceki aya göre yaşanan yüksek oranlı fiyat artışları gıda harcamasında etkili oldu. Balık fiyatları bir önceki aya göre ortalama yüzde 22 oranında arttı.
Kasım ayında kuru bakliyat ve tahıllar grubunda önemli bir değişim olmadı. 
Kasım ayında sebze ve meyvedeki dikkat çeken artışlar gıda harcamasında etkili olan bir diğer grup oldu. Sebze grubunda patates yüzde 30 oranında ki artış ile fiyatı en fazla artan ürün oldu. Patatesi yüzde 26 ile taze fasulye, yüzde 22 ile hıyar, yüzde 18 artış ile kereviz izledi.. Meyve grubunda elma fiyatı yüzde 36, mandalina yüzde 8, muz yüzde 8, üzüm yüzde 33 oranında fiyatı artan ürünler oldu.
Yağlar grubunda, sızma zeytinyağında bir önceki aya göre yüzde 16, tereyağında yüzde 15 oranında artış tespit edildi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi. 
Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler ve baharatlar grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim tespit edilmedi.
Çay grubunda yeni ürün çayda kamelya çayda yüzde15 oranında fiyat artışı tespit edildi. Salça ve konserve grubunda bir önceki aya önemli bir değişim tespit edilmedi. 
Kasım 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 11,63 TL artış ile 2.533,46 TL oldu.