Önümüzdeki günlerde İzmir’in caddelerinde ön camında Yoldaş Araba çıkartması olan araçlar görmeye başlayacaksınız. Durakta beklerken göreceğiniz bu araçlara hiçbir ücret ödemeden binebilecek ve sürücünün güzergâhı boyunca şehirde istediğiniz yere kadar yolculuk yapabileceksiniz.

Tamamen gönüllü bir paylaşım hizmeti verecek olan bu araçlara Yoldaş Araba adını uygun bulduk. İşi gereği kendi aracını kullanmak zorunda olan, ama bu mülkiyeti hemşehrileri ile paylaşmak isteyen gönüllü sürücülerin talepleri Yoldaş Araba fikrini doğurdu.

Bu proje ile amacımız, kapitalizmin bizleri yalnızlaştıran ve bireyselleştiren çabalarına karşın, inatla kent ve dayanışma kültürünü canlandırmak ve yükseltmek. Ayrıca bu yolla kent içinde kördüğüm haline gelen toplu ulaşımda vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir nebze olsun giderebileceğimize inanıyoruz.

Projeye dahil olmak ve Yoldaş Araba çıkartmalarını almak isteyen sürücüler, bu çıkartmaları şimdilik Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Ziraat Mühendisleri Odası Lokaline başvurarak alabilecekler. Sürücüler, başvuru sırasında ruhsat ve kimlik bilgilerini ileterek bir form dolduracaklardır. Bu küçük bürokratik uygulamanın tek amacı, kötü amaçlı kullanım olasılığını en aza indirerek, yolcular açısından güvenilir Yoldaş Araba sürücüleri profili yaratmaktır.

Bireyselleşmenin yerine ortaklaşmayı ve dayanışmayı koyan Yoldaş Araba modelinin önce kentimizde ve sonra her yerde yaygınlaşması umuduyla, yurttaşlarımızı bu projeyi sahiplenmeye ve paylaşmaya çağırıyoruz.

Yurttaşların ortaya koyduğu bu duyarlılığın bölgemizde de dikkat çekerek uygulamaya girip girmeyeceğini önümüzdeki süreçte gözlemleyeceğiz.