Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Kümes Hayvancılığı Üretimi/Ekim 2013” ve “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi/Ekim 2013” araştırma sonuçlarını açıkladı.
TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, yaptığı açıklamada, tavuk yumurtası üretiminin 1,4 milyar adet olarak gerçekleştiğini belirterek, “Tavuk yumurtası üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4,6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 9,5 arttı. Kesilen tavuk sayısı 70 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 359 bin adet oldu. Kesilen tavuk sayısı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 24,7 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 azaldı. Ekim ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 4 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Tavuk eti üretimi 117 bin 284 ton, hindi eti üretimi ise 3 bin 424 ton olarak gerçekleşti. Tavuk eti üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 25,5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 azaldı. Ekim ayında hindi eti üretimi ise, bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,5 arttı” dedi
Bölge Müdürü Demirtaş, ticari süt işletmelerince Ekim ayında 605 bin 194 ton inek sütü toplandığını belirterek, “Toplanan inek sütü miktarı, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttı” dedi.
Demirtaş, şunları söyledi:
“Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 111 bin 567 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,7 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 44 bin 111 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 884 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,0 azaldı. 
Yoğurt üretimi 84 bin 414 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 artış gösterdi. Ayran üretimi ise 46 bin 733 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttı. Ayrıca kaymak üretimi 2 bin 67 ton, koyulaştırılmış (konsantre) süt üretimi 381 ton, tam yağlı, yarım yağlı süt tozu ve kaymak tozu üretimi 3 bin 72 ton, yağsız süt tozu üretimi 2 bin 712 ton, tereyağı üretimi ise 3 bin 573 ton olarak gerçekleşti.”