Karadeniz Bölgesi’nin Baro Başkanları Giresun’da toplayarak, İç Güvenlik Paketi’yle ilgili görüşlerini açıkladılar. Bir sonuç bildirgesi açıklayan Baro Başkanları, “Bu yetkiler hukuk devletinde asla kabul edilemez” vurgusunu yaptılar.

Açıklanan sonuç bildirgesi şöyle:

1. Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak anılan, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı toplantımızda ele alınmış, tasarı; temel hak ve özgürlükler ile ceza muhakemesi hukuku açısından değerlendirilmiştir. Tasarı ile kolluğa temel hak ve özgürlüklere doğrudan müdahale niteliğini taşıyan yetkiler tanınmaktadır. Bu yetkiler, hukuk devletinde kabul edilemeyecek nitelikte olup, yargı görevinin bir kısmının kolluk güçlerine ve idareye devrini içermektedir. Arama, el koyma, gözaltına alma, uzaklaştırma gibi doğrudan insan özgürlüğünü ilgilendiren ve gerçekte adli mercilerin görev ve yetki alanına giren CMK’da sayılı önlemlerin doğrudan kolluk kuvvetlerine bırakılarak suç ve suçlunun takibi ile suçun nitelenmesi konusunda hukukçu olmayan idari birimlerin (vali, kaymakam ve kolluk amiri) yetkilendirilerek Cumhuriyet Savcısının ve Yargının işlevsiz hale gelmesine neden olacak, bunun sonucu olarak da hukuk devleti ve demokratik hukuk anlayışı olan kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırılık teşkil edecektir. Yine aynı şekilde bir şüphelinin 48 saate kadar yargıya haber vermeksizin gözaltında tutulabilmesinin mümkün hale getirilmesi, bu süre içinde avukata erişimin dahi kısıtlanarak adil yargılanma hakkının engellenmesi, polise orantısız güç kullanma yetkisi anlamına gelecek silah kullanma yetkisi gibi haklar tanınması da demokratik hukuk devleti anlayışı ile bağdaşmadığı gibi yürütmenin yargının önüne geçmesi yolunu açmaktadır. Bu tasarının geri çekilmesi ülkemiz için gerekli ve elzemdir.

2. Bakanlar Kurulu tarafından, TBMM’ye sunulan ‘Yabancı İstihdamı Kanun Tasarısı’nın mevcut hali ile yasalaşması halinde, ülkemizde esasen birçok sorunla boğuşan başta Avukatlık mesleği ile tüm meslekleri ciddi sıkıntıya düşürecek, zaten mevcut olan istihdam sorununun tahammül edilmez boyutlara ulaşmasına neden olacaktır. Özellikle, savunma mesleğinin rekabet amacıyla yabancı avukatlık bürolarına açılması zaten sayısal olarak ihtiyaçtan fazla olan avukatlık mesleğini taşeronlaştıracak, bağlı olarak çalışan avukat sayısını artıracak ve avukatlık mesleğinin bağımsızlığını da ortadan kaldıracaktır.

3. Mesleğin sorunlarının ve çözüm yollarının ortaya konulduğu TBB çalışmaları ile Avukatlık Yasa Tasarısı ve başta avukatlık sınavı ve stajı ile ilgili geçmişte alınan ilke kararlarının hayata geçmesi ve yasalaşması için gerekli girişimler kararlılıkla sürdürülecektir.

4. Ayrıca Mersin'de Özgecan Aslan'ın kabul edilemez bir şekilde ve vahşice öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.”

 

TOPLANTIYA KATILAN BARO BAŞKANLARI

Giresun Baro Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, Bolu Baro Başkanı Av. Ferit Atalay, Amasya Baro Başkanı Av. A.Melik Derindere, Düzce Baro Başkanı Av. Ali Dilber, Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Tokat Baro Başkanı Av. Faruk Bostancı, Sinop Baro Başkanı Av. Hicran Kandemir, Trabzon Baro Başkanı Av. Orhan Öngöz, Rize Baro Başkanı Av. Yunus Çoruh, Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, Karabük Baro Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan, Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, Zonguldak Baro Başkanı Av. İbrahim Kerem Ertem, Gümüşhane-Bayburt Baro Av. İsmail Taştan ve Artvin Baro Başkanı Av. Ali Uğur Çağal