Mescid-i Aksa Külliyesi'nde bulunan ve Hazreti Muhammed'in Miraç'a çıktığı yere yapılan Kubbet-üs Sahra'nın benzeri, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde inşa edilecek.

Kudüs'te ortası kubbeli sekizgen bir bina olarak yapılan Kubbet-üs Sahra'nın mimari olarak birebir benzerinin farklı ölçülerde inşa edilmesi için proje hazırlandı.

Yapılan protokol gereği temeli Kozlu Belediyesince yapılacak, diğer masrafları ise Zonguldaklı Aydoğan ailesince karşılanacak mescit, Kubbet-üs Sahra'nın Türkiye'deki ilk benzeri olacak.

Kozlu Kaymakamlığının koordinesinde yürütülecek proje kapsamında, bin metrekare avlu içinde 260 metrekare olacak mescitte yaklaşık 200 kişi ibadet edebilecek.

Bahçesinde Kubbet-üs Sahra'nın giriş kemerinin de bulunacağı mescitte, orijinaline uygun renkli taş ve mozaik süslemenin yanı sıra özellikle Osmanlı dönemindeki onarımda eklenen çiniler de yer alacak. 


Yüzyıllar önceki barış mesajı yankılanacak

Kozlu'da inşa edilecek Kubbet-üs Sahra, Osmanlı'nın tüm dinlere ve azınlıklara sunduğu hoşgörünün izlerini taşıyan temel değerleri de yansıtacak. Bu kapsamda, Osmanlı'nın Kudüs'ün El-Halil kapısına astığı kitabedeki "La ilahe illallah, İbrahim Halilullah (Allah'tan başka ilah yoktur, Hazreti İbrahim O'nun dostudur)" yazısıyla "La ilahe illallah, Muhammed'ün Resulullah" ifadesi, mescidin giriş kemerine ya da uygun görülen bir bölümüne konulacak.

Yahudi ve Hristiyanların inanç ve değerlerine olan saygının ifadesi olan 500 yıllık kitabenin verdiği barış mesajı, dünyaya Zonguldak'tan da bir kez daha aktarılacak.


6 ayda tamamlanacak

Zonguldak Valisi Ali Kaban, yaptığı açıklamada, projeyi çok önemsediklerini belirterek katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

İnşaatına kısa süre sonra başlanacak mescidin 6 ay içerisinde tamamlanarak ibadete açılmasının planlandığını anlatan Kaban, "İlgililer tarafından protokol imzalandı. İnşa çalışmaları hızlı şekilde sürdürülecek. Proje gerçekten çok değerli. Bu kendi alanında Türkiye'de ilk olmakla birlikte Zonguldak'a yakışacak bir projedir. Ülkemize ve kentimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim." diye konuştu.

Kaban, mescidin mimari özellikleri ve görünümüyle Kubbet-üs Sahra'nın aynısı olacağını kaydetti.