Göç veren Zonguldak’ın göç vermeye devam edeceğini belirten Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Strateji Geliştirme ve Programlama Birimi Uzmanı Ümran Öztürk, “Zonguldak yaşlanan bir nüfusa sahip. Biz de orta yaş ve üzeri yaş kitlenin yaşadığı Zonguldak’ta neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Yatırım odaklı gerek yabancı gerek yerli yatırım olsun bölgemizde proje yapmaya fikir olanları Bakka’ya gelmesini tavsiye ediyoruz. Biz bağımlı ekonomi yapısını kırmak vizyonu ile hareket etmek istediğimiz için madencilik ve demirçelik dışındaki rekabetçi sektörler dışında yönlendirme ve bilgilendirme sağlayacağız” dedi.

 

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın yüzde 50-70 ve 90 oranında hibe sağladığını belirten Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Strateji Geliştirme ve Programlama Birimi Uzmanı Ümran Öztürk, göç veren Zonguldak’ın göç vermeye de devam edeceğini söyledi. BAKKA’nın gündeminde de kentteki göç olayının yer aldığını belirten Öztürk, yatırım odaklı gerek yabancı gerek yerli girişimcilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarına vurgu yaptı. Öztürk, Almanya Zonguldaklılar Derneği’nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmasında verdiği bilgiler şu şekilde:

 

“BİZİM DE GÜNDEMİMİZDE GÖÇ VAR”

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak Zonguldak göç veren Zonguldak diğer temsil ettiğimiz İl’ler için de aynı husus geçerli. Ne yapıyoruz 3 ayak var biz öncelikle istihdam ön gören projeleri öncelikli destekliyoruz, nitelikli istihdam yaratmak üzere eğitim projelerine, yüzde 100 finansman sağlıyoruz bunun dışında bir farklı pencereden ifade kullanmak istiyorum, Zonguldak göç veriyor ve göç  vermeye de devam edecek. ‘Zonguldak göç alan konuma gelebilecek mi?’ sorusu bizim de gündemimizde.

 

ZONGULDAK YAŞLI NÜFUSA SAHİP

Biz bu soruya baktığımızda farklı açıdan bakmak istiyoruz. Zonguldak yaşlanan bir nüfusa sahip. Biz de orta yaş ve üzeri yaş kitlenin yaşadığı Zonguldak’ta neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Dolayısıyla turizm alt yapısını orta yaş ve üzeri sağlık turizminde kullanabilir miyiz diye kurulduğumuzdan bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaşlı bakımına yönelik kurslar ve nitelikli personel yetiştiriyoruz. Zonguldak, evet biz genelde kendi yaşça büyüklerimizi evlerimizde bakıyoruz ama bu şekilde göç nüfus göç ediyor. Bu bu şekilde devam etmeye bilir. Bu da yatırım için bir fırsattır yaşlı bakımına yönelik bakım evleri açmak personel yetiştirmek kullanılan makine ekipmanı Zonguldak’ta üretmek üzere fizibilite çalışmalarımız var.

 

DESTEĞE HAZIRIZ

Yatırım odaklı gerek yabancı gerek yerli yatırım olsun bölgemizde proje yapmaya fikir olanları Bakka’ya gelmesini tavsiye ediyoruz, biz bağımlı ekonomi yapısını kırmak vizyonu ile hareket etmek istediğimiz için madencilik ve demirçelik dışındaki rekabetçi sektörler dışında yönlendirme ve bilgilendirme sağlayacağız, ardından da proje bazlı destekler sağlayabiliriz.

 

BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPILIYOR

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın yüzde 50-70 ve 90 oranında hibe vermektedir. Göçten önce Filyos’un doğa ile bütünleşmesi hususunda, 2012 yılından bu yana endüstriyel Simbios projesi üzerine Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı, Ekonomi, Kalkınma, Sanayi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bir proje yürütülüyoruz. Filyos Vadisi havzasında kurulacak her türlü çalışma ile ilgili olarak birbirinin atığını değerlendiren sanayinin yatırımı yapması üzerine bunun bilimsel çalışmalarını yürütüyoruz mevzuat anlamındaki alt yapı çalışmalarını da yer alıyoruz”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)