Uzunmehmet'in taş kömürünü buluşunun 186. yıl dönümü dolayısıyla Karadeniz Ereğli'de tören düzenlendi.  Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzunmehmet Anıtı önünde gerçekleştirilen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demir, ülkenin en değerli kaynaklarından biri olan taşkömürünü ülke ekonomisine kazandırmak için havzada 5 bin şehit verdiklerini söyledi.

 

ZONGULDAK BÜYÜDÜ VE GELİŞTİ

Kömür kazarak ülkenin sanayileşmesine hizmet ettiklerini belirten Demir şöyle konuştu: "Zonguldak büyüdü ve gelişti, Türkiye büyüdü ve güçlendi. Ancak 1980 ve 1990 sonrasında uygulanan yanlış ekonomik politikalar sonucu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Zonguldak olarak büyük zarar gördük. Büyük mücadeleler verdik ve herşeye rağmen ayaktayız. Bölgenin, TTK'nın ve Türkiye'nin ihtiyaçları ortadadır. TTK'nın bugün 14 bin olan norm kadroya göre 5 bin işçi açığı bulunuyor. 5 Milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Oysa ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 25 milyon tondur. Ülkemiz her yıl milyarlarca dolarını taşkömürünü ithalatı için dışarıya veriyor.

 

1 MİLYAR TON KÖMÜR REZERVİ VAR

Bölgemizde 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervimiz bulunuyor. İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin arttırılacağını, TTK'nın zararının azaltılacağını, dışarıya gidecek dövizin azaltılacağını, bölgedeki önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. İşsizin işe sanayimizin taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye'nin kömüre ve dövize, işsiz gençlerimizin işe ihtiyaç duyduğu bir dönemde üretimin arttırılabilmesi için öncelikle kuruma acilen işçi alınması gerekiyor"

 


İŞÇİ AÇIKLARINA VURGU

1 Kasım seçimlerinin de ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Demir, "Bizler Ankara'ya milletvekillerimize, Zonguldak'taki siyasi parti temsilcilerine TTK'nın sorunlarını anlattık, çözüm önerilerini sunduk, sunuyoruz. Ülkemizin Zonguldak'a Zonguldak'ın da morale ihtiyacı var. Taşkömürü gerçeğini bilen Zonguldak gerçeğini bilen herkes TTK'nın üretimini artırması gerektiğini de biliyor. TTK Genel Müdürlüğünün de talebi olan 3 bin 200 işçi derhal alınmalı ve ardından çalışan işçi sayısının norm kadro düzeyine çıkarılmalıdır" ifadesini kullandı.

"ŞEHİR KİMLİK KAZANDI"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, taş kömürünün istihdam sağladığını belirterek, "Yine sanayileşmemizi başlatmış ve ileri gitmesini sağlamıştır. Şehrimiz kimlik kazanmış, madenci şehri olma özelliği ile emeğin başkenti sayılmıştır" dedi.

 

"ŞEHİTLER İÇİN NE YAPTIK?"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Armutçuk Şube Başkanı Çetin Yiğit de konuşmasında kendisinin de maden şehidi oğlu olarak kurumda çalıştığını ancak pek çok maden şehidinin yakınlarının zor durumda yaşam mücadelesine devam ettiğini söyledi. "Maden şehitlerini anıyoruz, pekala biz siyasiler, Amelebirliği, TTK, sendika olarak sivil toplum kuruluşları olarak maden şehitleri için ne yaptık?" diyen Yiğit sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

 

"SADECE TÖRENLERDE ANDIK"

"Sadece törenlerde andık. Bu bizler için acı bir durum. Bu şekilde maden şehitlerini anmak bize yakışmıyor. Soma yasası çıktığında Soma'daki maden şehitlerinin yakınları kamuda iş imkanı sağlandı. Oradaki kardeşlerimiz için güzel bir durum. Soma yasası çıkarken Zonguldak maden şehitlerinin yakınlarını dahil ettiremedik. Yetkililere sesleniyoruz ülke genelindeki tüm maden şehitlerinin yakınlarına kamuda istihdam sağlanmasını istiyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu. Ben de maden şehidinin çocuğuyum. 30 Yıldır TTK'da çalışıyorum ama bizler kadar şanslı olmayan perişan halde maden şehidi çocuğu var. Bir arkadaşımız maden şehidi olduğunda her türlü desteği veriyoruz, ne zamana kadar? maden şehidinin mezarı kapatılıncaya kadar, daha sonra o maden şehidinin yakınlarını kimse aramıyor, kaderine terk ediliyor. Keşke benim babam maden şehidi olmasaydı başımda sağ olsaydı, hergün hamallık yapmaya razıydım, bunu ben biliyorum"

 

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Karadeniz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge Komutan Vekili Deniz Piyade Albay Mustafa Kemal Öztürk, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşların katıldığı törende, okullar arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.

 

ANONSA KURBAN GİTTİ

Öte yandan TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünde görevli Fazıl Uncu'nun konuşması sırasında Ereğli Belediyesi hoparlörlerinden cenaze duyurusu yapıldı. Uncu'nun konuşması ise büyük oranda anlaşılamadı.

 

UZUNMEHMET'İN ÖYKÜSÜ

Uzunmehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yılları arasında geçiyor.

Öyküde, Uzunmehmet'in kömürü buluşu şöyle anlatılıyor:  ''Uzunmehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir.Uzunmehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir. Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerekUzunmehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa,Uzunmehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzunmehmet'i, Leblebici Hanı'nda öldürtür.''

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)