* Avrupa Birliği (AB)  limit değerleri 50 birim iken Zonguldak’ın havası yine kirli ve sınır değerlerini çoktan aştı. Gün içinde bazı saatler PM10 değeri 280'li rakamlara çıktı.

 

* Yerel Direniş hareketi Kara  Atlas’ta yayımlanan bir haberde Zonguldak’ın zehir soluduğuna işaret edilerek, vilayetin termik santral cehennemi olduğuna vurgu yapıldı.

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) Tarafından  düzenlenen “Zonguldak Termik Cehennem Olmasın”  konulu bir panele katılarak bilgi sunanlara teşekkür edildi.
Termik santrallerin Zonguldak için çok önemli bir konumda olduğu ve konuyla ilgili panelde yapılan tartışmaların değerlendirildiği haber aynen şöyle:
Gerçekten Zonguldak'ın çok önemli bir sorunu yine gündeme getirildi, konuşuldu, tartışıldı. İlgililere ve yetkililere mesajlar iletildi.
Tam da o sıralarda gözlerden kaçan ama gerçekten kendisini bu konularda gönüllü kabul etmiş bazı arkadaşlarımızın gözünden kaçmadı . Zonguldak havası 

yine kirli ve sınır değerleri aştı. Gün içinde bazı saatler Pm10 değeri 280'li rakamlara çıktı ve 15/12/2013 tarihinde 24 saatlik ortalama Pm10 141 değerini gösterdi. Oysaki Zonguldak'ta toplamda altı adet hava kalitesi ölçüm istasyonu olmasına rağmen ve bu istasyonlardan veri alınmasına rağmen sadece merkezde bir istasyon online izlenmekte.
Diğer 3 Istasyon kirletici tesislerin en fazla olduğu bölge olan Çatalağzı beldesinde ama ölçülen sonuçlar online olarak izlenememektedir.  Bu ıstasyonlardan günlük veri alınmasına rağmen yöre halkı ve Zonguldak bu ölçülen sonuçları bilmemektedir. Zonguldak merkezde ölçülen bu derece vahim iken, Çatalağzı bölgesinde hava kalitesinin nasıl olduğunu tahmin etmek çok zor olmaz.
Ayrıca Çatalağzı'nda faaliyet gösteren bir termik santral firması tarafından Kozlu ve Kilimli'de hava kalitesi ölçülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağışlanan iki adet ölçüm istasyonundan veri alınıp alınmadığı belli değildir.

 

Halk Bilgilendirilmiyor

(Ayrıca İlimiz Çatalağzı Beldesinde Kurulu bulunan Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ince Çevre Mevzuatı uyarınca kurulduğu bölgenin hava kalitesinin durumunu izlemek amacıyla 3 adet izleme istasyonu alınmış olup, bu istasyonların bir adedi fabrika sahası içerisinde kurulmuş 2 adedi de Bakanlığımıza hibe edilmiştir. Bakanlığımıza hibe edilen istasyonlardan biri Kilimli Beldesinde diğeri de Kozlu Beldesinde kurulmuştur. 2012 çevre ve şehircilik bakanlığı çevre durum raporu) Veri alınıyorsa Sonuçlar hangi değerdedir. Halk bilgilendirilmemektedir.
Halkımızın nasıl bir ortamda yaşadığını bilmesi açısından bu Istasyonlarda ölçülen değerlerin açıklanması çok önemlidir. Ayrıca Çatalağzında özel bir firma tarafından işletilen termik santralın faaliyeti sırasında oluşabilecek asit yağmurlarını izlemek için ölçüm sistemi kurulması ilgili ÇED raporunda olmasına rağmen asit yağmuru izleme sistemi kurulmadığı bilinmekte ve bu konuda yetkililer termik santralin 3 yıldır faaliyette olmasına rağmen bir işlem yapılmamış ve faaliyet devam etmektedir. Bölgedeki asit yağmurlarının tehlikeli boyutta olup olmadığı konusunda bir açıklama da yapılmamıştır.
Ayrıca şunu da hatırlatmakta fayda var 2013 yılı için Pm10 sınır değer 112 olması gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2014 tarihi itibarı ile de AB limit değerlerine ulaşılacaktır denilmektedir.
Tüm bunların içinde en karanlık tablo ise bu memlekette siyaset adına yönetimde olanlar Millet vekilleri ve yönetime talip olanlar bu konulardan habersiz yaşamalarıdır.

 

Halkın Soluduğu Havanın Kalitesinden Siyasiler Sorumludur

Halkın soluduğu havadan içtiği sudan yediği gıdadan birinci derecede sorumlu olması gereken Belediye başkanları aday ve aday adayları da ne yazık ki bu konulardan habersiz. Gerçek gündemden uzaklaşıp sorunun parçası olmaya devam ediyorlar. Günümüzde çevre ile ilgili sorunlar bütün dünyada en ciddi ve en önemli sorun olarak ele alınmaktadır. halen bizde siyasilerin siyasi partilerin hem Türkiye için hem de ilimiz Zonguldak için çevre politikaları yok. İnsanların soludukları havası kirlenmiş bizim siyasiler mahalle mahalle gezip çiçek dağıtıyorlar ve şov yapma yarışındalar. Cehennem içinde cennet vadediyorlar. Tüm temennimiz aklı selim insanlarımızın bu siyasilere bunları soracağına olan inancımızdır. 


KAYNAK: http://karaatlas.org/haber/zonguldakta-hava-kirliligi-sinir-degerin-cok-uzerinde-171213