Zonguldak Kültür, Eğitim ve Dayanışma Derneği (ZOKED) Başkanı Salih Alemdar, Zonguldak nüfusunun azalmasıyla ilgili açıklama yaparak, sorumlunun siyasi iktidar olduğunu ileri sürdü. Bartın, Karabük ve Düzce’den nüfus olarak geri kalındığını ifade eden Alemdar, bunun utanılması gereken bir durum olduğunu söyledi. 
Alemdar, siyasi iktidara yüklenerek, “Günaydın AK Parti Zonguldak Milletvekilleri ve iktidarın yetkili siyasileri. İşte size Zonguldak ilinin son dört yılı ve komşu illerin nüfus durumları. Bakın da belki utanırsınız. 1990 yılına kadar Karabük, Düzce ve Bartın’dan göç alan Zonguldak 2013 yılında Merkez ilçe olarak Karabük’ün 4 bin, Düzce’nin 36 bin nüfusla geride kalmıştır” dedi.
Alemdar, açıklamasında şunları söyledi:
“Zonguldak son yıllarda hızla göç vermeye, güç kaybetmeye ve küçülmeye devam ediyor. Buna rağmen iktidarda bulunan ilimizin siyasilerinden ve milletvekillerinden hala daha ses çıkmıyor. Bu yetkililer bu olumsuz tabloyu tersine dönüştürecek tedbir almadıkları gibi; her yıl azalan nüfusumuzu ne dillerine alıyorlar, ne de tartışmaya açıyorlar. Günaydın AK Parti Zonguldak Milletvekilleri ve iktidarın yetkili siyasileri. İşte size Zonguldak ilinin son dört yılı ve komşu illerin nüfus durumları. Bakın da belki utanırsınız. 1990 yılına kadar Karabük, Düzce ve Bartın’dan göç alan Zonguldak, 2013 yılında Merkez ilçe olarak Karabük’ün 4 bin, Düzce’nin 36 bin nüfusla geride kalmıştır. Adrese Dayalı Nüfus Sayımı ve istatistikleri her yıl 29 Ocak’ta yayımlanıyor. Bu tarihi özellikle takip eden yerel gazeteler olduğu gibi; yerel gazete köşe yazarları da vardır. Atilla Öksüz’e teşekkürler. Her yıl 29 Ocak’ta adrese dayalı nüfus istatistiklerini ve TÜİK’in diğer rakamlarını aynı gün ve aynı saatte yayımlıyor, bu rakamları tartışmaya açıyor ve karşılaştırmalı istatistik rakamları veriyor. Farklı yerel gazete ve köşe yazarları da bu rakamları verip; Zonguldak’ın bu olumsuz tablosunu tartışmaya açarken; AK Parti’nin yetkilileri, ilimizi ve milleti temsil hakkına sahip milletvekilleri bu rakamlara, bu seslenişlere hem kulaklarını tıkıyor, hem de gözlerini kapatıyorlar. Komşu ilerimiz olan Düzce, Karabük ve Bartın’ın büyümesine her zaman, her Zonguldaklı sevinmelidir. Çünkü bu iller Zonguldak’la iç içe olan illerdir. Zonguldak genelde 4 yılda 18 bin 245 nüfus kaybetmiştir.”

 

“SOSYOEKONOMİK TEDBİRLER ALINMAZSA, İLİMİZ ADINA GELECEKTE DAHA ÇOK ÜZÜLÜRÜZ”
“2003 yılına göre sosyoekonomik kalkınmışlık seviyesi Zonguldak’ın altı basamak altında olan Karabük, 2011 yılı sosyoekonomik rakamlarına göre, Zonguldak’ın üstüne çıkmıştır. 2003 yılında Zonguldak 2’nci dereceden kalkınmış 20 ilden 16’ncı sırada bulunurken; Karabük 3’üncü dereceden kalkınmış iller arasında yer alıyordu. Peki, şimdi Zonguldak, Karabük, Düzce ve Bartın illerini her yönüyle karşılaştırırsak, ilimizin nerede olduğunu çok iyi görebiliriz. 2011 yılı sosyoekonomik rakamlarına göre, Karabük 28, Zonguldak 29, Düzce 35’inci sırada yer alıyor. Düzce, 2003 yılına göre 10 basamak yukarı çıkmıştır. 

Hatta Zonguldak-Ereğli karşılaştırmasını rakamları ortaya koyarak da yapabiliriz. Karabük ve Bartın’ın son dört yılda her yönüyle hamle yaparak büyümesini yerel yöneticilerinin başarısına bağlamak gerekir. Hükümetle uzaktan-yakından hiçbir bağlantısı olmayan bu illerin MHP’li Belediye Başkanları Karabük ve Bartın’ı son dört yılda zirveye taşımışlardır. Başarılı yerel hizmetleriyle örnek verdiğimiz bu illerin durumuna göre Zonguldak’ın geri kalışının en az yüzde 50’sini ilimizde yerel yönetimlerinin başarısızlığına bağlamak gerek.  Geçmiş yılların Türkiye’nin Almanya’sı olan Zonguldak şimdi neden göç veriyor; sebebi nedir? Bu konuda ilimiz ve bölgemizde kayda değer bir araştırma yapıldı mı? Zonguldak neden göç veriyor, göç edenler neden, niçin Zonguldak’ı terk ediyor ve nereye gidiyorlar? Zonguldak’tan gidenler tekrar geri geliyorlar mı? Bu konularda kayda değer ciddi bir araştırma yoksa yetkilileri göreve davet ediyorum. Zonguldak il genelinde sosyoekonomik tedbirler alınmazsa, ilimiz adına gelecekte daha çok üzülürüz. ZOKED adına yetkilileri uyarıyorum.”