-      Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, 24 TV’de yayınlanan ‘Konuşan Ekonomi’ programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Demir, A’dan Z’ye Zonguldak’ın ekonomisini ele alırken Zonguldak için TEŞVİK’in çok önemli olduğunu söyledi.

 

-      Filyos Vadisi Projesinde yer tahsisinin bir an önce yapmasını beklediklerini söyleyen Zonguldak TSO Başkanı Demir, “14 Milyar dolarlık yatırım bekleyen firmalar var ama yer tahsisi yapılmadığından yatırım yapılamıyor. Filyos’da Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak. Ama sadece Zonguldak’a değil Bartın, Karabük ve iç Anadolu’ya hizmet edecek bir yer olacak. 2015 Yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz. Merkezi hükümetten isteğimiz; Yer tahsisinin bir an önce yapılmasıdır” dedi.


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, 15 Haziran Cumartesi günü  24 TV’de yayınlanan “Konuşan Ekonomi” programına konuk oldu. Zonguldak’tan Demir Madenciliğin Fener Ofisi bahçesinden canlı olarak yayınlanan programda Demir, gazeteci Pınar Hortoğlu’nun sorularını yanıtladı. 50 dakika süren “Konuşan Ekonomi” programında Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir, kent ekonomisinin durumunu, sorunlarını ve projelerini anlattı. Zonguldak taşkömürünün önemine değinen Demir, önümüzdeki 10 yıl içerisinde termik santrallerin sayısı arttıkça madencilik sektörünün de önemi artacağını vurguladı. Zonguldak’ta 2 milyon ton kömürün çıktığını, 1 milyon 300 binini TTK, 700 bin ton özel maden sektörünün TTK sahasında kiralama usulüyle karşıladığını söyleyen Başkan Salih Demir, “Bundan da taşkömürü anlamında 600 bin ton civarında koklaşabilir kömür üretimi yapılmakta. Ancak; Türkiye’nin tüketimi 14 milyon ton civarında, biz ancak 600 bin ton koklaşabilir taşkömürü üretebiliyoruz. Zonguldak yüzde 5’ini ancak karşılıyor. Özel maden ocaklarına çıkan yeni teşvik sayesinde beklenenin üstüne çıkılabileceğini düşünüyorum” dedi.
Zonguldak’ta kalifiye eleman eksikliğinin bulunduğunu ifade eden Demir, 15 bin kişilik bir yatılı okul talepleri olduğunu belirtirken, “Türkiye’de bütün odalar kalifiyeli eleman için çalışma yapıyor. Biz TSO olarak bir çalışma yaptık ve bitirmek üzereyiz. Biz merkezde 15 bin kişilik bir teknik lise kurulmasını isteyeceğiz, bunun kısmi yatılı olması gerekir. Köylerimizde ki gençler şehre pek inmiyor, yatırım olursa ancak şehre gelmek istiyorlar. Teknik lise kurulursa böyle bir sıkıntı kalmaz” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Demir, 24 TV’de yayınlanan ‘Konuşan Ekonomi’ programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Demir, A’dan Z’ye Zonguldak’ın ekonomisini ele alırken Zonguldak için TEŞVİK’in çok önemli olduğunu söyledi.

 

“TÜRKİYE’NİN ZONGULDAK’A BAKIŞ AÇISI AZALDI”
Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir programda şu açıklamalarda bulundu: “Zonguldak ilk İl olan illerden bir tanesidir. Zonguldak’ın ilk sanayi demir çelik sektörü ile başlamıştır. Zonguldak Türkiye’nin en eski ve en ağır sanayi illerden bir tanesi olmuştur. TTK’da kömür üretimi ile birlikte devreye girdikten sonra Zonguldak’ın Türkiye’de ki önemi daha da artmıştır. TTK’nın 1980’li yıllarda zarar etmesi nedeniyle Türkiye’nin Zonguldak’a bakış açısı azaldı.”

 

“ZONGULDAK SON 10 YILDA BÜYÜK BİR İVME KAZANMIŞ DEĞİL”
Büyük bir ivme yakalanmadığını söyleyen Başkan Demir, “Zonguldak sanayi son 10 yıla baktığımız zaman değişen bir grafiği yok, aynı yerinde kaldı. Üretim bazında artış yok, hatta kömür üretiminde biraz düşüş var. Bu yıl demir çelik sektöründe biraz artış var. Zonguldak son 10 yılda büyük bir ivme kazanmış değil” dedi.

 

“ZONGULDAK’IN TERMİK SANTRALLERLE BÜYÜYECEĞİNE İNANIYORUZ”
Zonguldak’ın termik santrallerle büyüyeceğine inandığını söyleyen Başkan Demir, “Önümüzde ki 10 yıla bakacak olursak enerji konusunu anlatmak istiyorum. Zonguldak’a termik santraller kuruluyor. Türkiye’de tüketilen elektriğin şu anda %10’u Zonguldak’tan sağlanıyor. Zonguldak’ın termik santrallerle büyüyeceğine inanıyoruz. Termik santraller olduğu müddetçe madencilikte büyüyecek. Demir çelik sektörü biraz büyür, kömür ve elektrik üretiminin çok daha fazla artacağını düşünüyoruz” dedi.

 

“YER ALTINDAN KÖMÜR ÇIKARTMAK ÇOK ZOR BİR İŞ”
Kömür çıkartmanın zorluğuna değinen Demir, “Zonguldak’ta TTK’da yılda 2 milyon ton kömür üretiliyor. Bunun 1 milyon 400 bin tonunu TTK, 700 bin tonunu özel sektör üretiyor. TTK’nın sahasından üretiyor. 600 bin ton civarında koklaşabilir kömür üretiliyor. Türkiye’de 14 milyon ton tüketim var. Biz Zonguldak olarak Türkiye’nin %5’ini ancak karşılayabiliyoruz. Bu üretimi daha fazla yapabiliriz. Teşvikler yeni yeni çıkmaya başladı. Daha önce özel sektöre teşvik verilmemişti, geçtiğimiz hafta teşvik verildi. Bunun bir nebze üretimi arttıracağına inanıyoruz. Yer altından kömür çıkartmak çok zor bir iş. Zonguldak’ta domuz damcı ve kazmacı yetiştirmek için belki de bir talep de bulunacağız. Raporlarımız bitti, en kısa sürede ilgili yerlere sunacağız. TTK’da 12 bin çalışan var, özel sektörde 6 bin çalışan var. Zonguldak’ta yer altı işçisi bulmak zor, kalifiyeli elaman bulunabilse 3-4 ay içerisinde bu sayı daha yüksek rakamlara çıkabilir” dedi.

 

“ÖZEL SEKTÖRÜN ÜRETTİĞİ KÖMÜR TTK’DAN DAHA KALİTELİ KÖMÜR”
Özel sektörün TTK’dan daha kaliteli kömür ürettiğine dikkat çeken Başkan demir, “Özel sektör TTK’nın kömür üretemediği veya rantabl bulmadığı yerlerde üretim yaptığı için TTK gibi yüksek tonajlar üretemiyor. Yıllık 600-700 bin ton kömür üretiyor. Ancak bizim özel sektörün ürettiği kömür TTK’dan daha kaliteli kömür ve biz yevmiye başı hesap yaparız” dedi.

 

“VERGİ KONUSUNDA DA ZONGULDAK’A TEŞVİK VERİLMELİDİR”
Zonguldak’a vergi konusunda da teşvik verilmesi gerektiğini söyleyen Zonguldak TSO Başkanı Demir, “Zonguldak’ta 1989 yılından beri özel sektör var. Yer altı madenciliği hiç teşvik edilmemiştir. Yer altı kömürüne özellikle de koklaşabilir kömüre teşvik yoktu. 10 gün önce teşvik verildi ama onda da eksik bir şeyler var, Zonguldak’a vergi indirimi konusunda teşvik yok. Vergi konusunda teşvik verilmesi gerekir ki biraz daha teşvik olsun. Bunun dışında Zonguldak’ta ki birikmiş para ve insan gücünü burada ki yer altına aktarmak için Zonguldak’a özel bir teşvik verilmesi lazım. Çünkü Zonguldak’ta üretilen kömür Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Dünya’da Zonguldak kömürü önemli madenlerden birisidir. İlk 3’e girebilecek bir maden kömürü var. Bunu yeryüzüne çıkartmak için teşvik şart, devletin de bu işe para vermesi gerekir diye düşünüyoruz. Şu anda özel sektörün çok fazla maddi güçleri yok, bu iş devlet eliyle birlikte yapılırsa inanıyorum üretim 2-2,5 katına çıkar” dedi.

 

“TAKİBİNİ YAPMAZSANIZ YER ALTINDA KAZALAR OLUR”
Maden ocaklarında yaşanan iş kazalarına da değinen Başkan Demir, “Zonguldak grizu patlamalarıyla, göçüklerle gündeme geliyor. Ancak yer altında kaçınılır ve kaçınılmaz kazalar var. Kaçınılmaz kazalardan bir tanesi de grizu, ama engelleyebiliyor musunuz, engellersiniz. TTK olsun, özel sektör olsun yer altına çok büyük yatırımlar yapıyor. Gaz izleme istasyonlarımız var, takibinizi yapmazsınız böyle kazalar oluyor. Bu yine insana dayalı bir sistem, biraz daha yatırım olsa biraz daha ilgilenseler bu kazaların %1’e ineceğine inanıyorum” dedi.

 

“KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞTİRMEK İÇİN TSO OLARAK ADIM ATTIK”
Kalifiye elemanın önemine değinen Başkan Demir, “Türkiye’de bütün odalar kalifiyeli eleman için çalışma yapıyor. Biz TSO olarak bir çalışma yaptık ve bitirmek üzereyiz. Biz merkezde 15 bin kişilik bir teknik lise kurulmasını isteyeceğiz, bunun kısmi yatılı olması gerekir. Köylerimizde ki gençler şehre pek inmiyor, yatırım olursa ancak şehre gelmek istiyorlar. Teknik lise kurulursa böyle bir sıkıntı kalmaz. Şuanda hangi dalda kaç kişiye ihtiyaç olduğu konusunda çalışma yapıyoruz. Hangi dalda ihtiyaç varsa ona göre okulu yönlendirip o dalda eğitim vermesini sağlamak istiyoruz. Bu okul için talep var. Zonguldak’ın geçmişinde bu var. Zonguldak ta buna alışıktır” dedi.

 

“TERSANECİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”
Yaşanan krizinden Ereğli’de ki tersanelerin çok etkilendiğini belirten Başkan Demir, “Sebebi de diğer yerler biraz daha oturmuştu, Ereğli’de ki tersane yeni yeni oluşmaya başlamıştı. Tam da krize denk geldi. 6 bin 500’e yakın çalışan vardı, etkilendiği anda bin 50 kişi çalışıyordu, şimdi ise 200-250’ye düştü. Ne kadar etkilendiğini buradan hesaplayabiliriz ve tersaneci arkadaşlarımız tersanelerini satmak zorunda kaldı. Gemileri yarım kaldı, yarım olarak satmak zorunda kaldılar. Çoğu sıkıntı çekti, gittiler. Ama yine de Zonguldak’ta tersaneciliğin önünü açmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın milletvekillerimiz de bununla ilgili çalışmalar yapıyor. Ziraat Bankası ile bir çalışma yaptılar, tersanede yarım kalan gemilere ek bir kredi verip bitirmelerini sağlayacaklar. Şu anda müracaatlar başladı, inşallah başarılı olacaklar. Bu tabi ki yeterli değil, bunun peşinden devletimizin de bu arkadaşlarımıza yardım etmesi gerekiyor. Belli bir süre vergi almaması gerekir. Çünkü onların ellerinde ki tüm varlıkları gitti. Yeniden işçi almak, sigorta ödemek, vergi ödemek onlara çok zor gelir. Hükümetimizin, devletimizin biraz daha bu konuya yardımcı olursa ben daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.

 

“ZONGULDAK’A BÖLGESEL TEŞVİK VERİLMESİ GEREKİYOR”

Teşvik konusuna da değinen Başkan demir, “Zonguldak zaten teşvik kapsamında bir bölge ama Zonguldak’ta olan teşvik diğer illerde de var. Zonguldak’a bölgesel teşvik verilmesi gerekiyor. Yatırımcının Zonguldak’a gelmesi için daha ayrımcılık olması lazım. Verilecek teşviklerin yüzdelerinin Zonguldak’ta daha fazla olması gerekir” dedi.


 

“İHRACATTA TÜRKİYE’DE 7. Cİ SIRADAYIZ”
Zonguldak’ta üretilmiş ihraç ürününün pek fazla olmadığını ve ihracatın artması için teşvikin gerekliliğine dikkat çeken Başkan Demir, “Zonguldak’ın ihracatta ürettiği ürün pek yok. İhraç ettiği kalorifer petekleri, mobilya, mıcır ihraç ediliyor. Ama ancak ihracatta Türkiye’de 7. sıradayız. İhraç edilen malların yüzde 10’u Zonguldak’ta üretiliyor. Zonguldak biraz daha teşvik edilirse ihracat daha fazla olmuş olur. Zonguldak’ta orman ürünlerine teşvik yok. Zonguldak’ın da yüzde 60-65’i orman. Orman ürünlerine teşvik verilse mobilyacılar artar ve ihracat ta artar. Ateş tuğla yapımı da teşvik edilse ihracat artar” dedi.

 

“FİLYOS PROJESİ İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK”
Filyos’un önemine dikkat çeken Zonguldak TSO Başkanı Demir, “8 milyon metre karelik alanı kapsayan Filyos Vadisi Projesi çok büyük önem arz ediyor. Filyos’da yapılması düşünülen 2 tane termik santral var, 19 tane HES projesi var, bir liman var, demir-çelik, mobilya fabrikası projesi var. 14 Milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar var. Bakanlık yetki verdi, biz çok iyi takip ediyoruz. Burası Endüstri Bölgesi ilan edildi. Endüstri Bölgesi Müdürlüğü’nü TSO’da biz kurduk. Şuanda talepleri biz alıyoruz. Alıp, inceleyip gerekli bakanlığa biz gönderiyoruz. Beklentimiz; Yer tahsisinin bir an önce yapmasını bekliyoruz. 14 Milyar dolar yatırım bekleyen firmalar var ama yer tahsisi yapılmadığından yatırım yapılamıyor.

Filyos Projesi de yatırımcıyı bekliyor. Filyos’da Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak. Ama sadece Zonguldak’a değil Bartın, Karabük ve iç Anadolu’ya hizmet edecek bir yer olacak. İstihdama katkı sağlayacak. 2015 Yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz” dedi.

Başkan Demir, ayrıca “2023 Yılının hedefinin başında Filyos Vadisi Projesi ile birlikte teşviklerle birlikte mevcut üretimin artırılması, yatırımcının da gelmesiyle Zonguldak üretimini ikiye katlamaktır. Buraya teşvik Düzce ve Bartın’daki teşvik gibi olmamalı. Buraya özel bahsettiğimiz sektörlerde teşvik verilmeli” dedi.

 

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ”
Kadın girişimcilerinin yaptıklarını anlatan Başkan Demir, “Bizim Kadın Girişimciler kurulumuz var ve ‘İş’te Kadın Projemiz’ var. Kendileri çok güzel çalışıyorlar. ‘İş’te Kadın Projemizi yaptık ve çok başarılı olundu. BAKKA ile yaptığımız çalışmada 150 kadına sertifika verdik, 150 kadından 30 tanesi ev kadınıydı ve iş sahibi oldular“ dedi.

 

“ZONGULDAK ÜNİVERSİTE KENTİ OLACAK”

Son zamanlarda Zonguldak’ın üniversite kenti olduğunu söyleyen Başkan Salih Demir, “Zonguldak’ta 1950’lerde üniversite yoktu ama maden mühendisi yetiştirdiği okulları vardı. Zonguldak, üniversite kenti olacak. Bir öğrencinin bir asgari ücretlinin katkısı kadar katkısı oluyor. 22 Bin öğrencimiz var. Bilmeyen Zonguldak’ı karanlık, sadece kömür kenti olarak görüyor. Zonguldak’ı gelip gören, tanıyan Zonguldak’ı tercih ediyor. Tanıtım ihtiyacımız var, bunu da sağlarsak üniversitemize ilgi artar” dedi.