Zonguldak Belediyesi tarafından yaptırılan, yer altından kömür çıkaran madencinin tasvir edildiği Madenci Anıtı kent merkezindeki kavşağa monte edildi.
Ankara'da özel bir şirkete yaptırılan ve 60 bin liraya mal olan anıt, Gazipaşa Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'nın ardından emeği ve kömürü en güzel anlatan ikinci anıt olma özelliğini taşıyor. Başındaki bareti ve ellerindeki dev kömür ile maden ocağından çıkan madencinin tasvir edildiği anıt, görevliler tarafından Uzunmehmet Caddesi'ndeki kavşağa monte edildi. 
Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Darende, madenciyle özdeşleşen kenti anlatan bir anıt yaptırdıklarını söyledi. 3 aylık çalışmayla anıtın tamamlandığını anlatan Darende, şöyle konuştu:
"Yerin metrelerce altında çalışan madencinin emek sarf ederek alın teriyle çıkarmış olduğu kömürü elinin üzerine alan bir simge. 
Emek en yüce değerdir. Biz de bu kompozisyonu yarattık. Toplam ağırlığı 1 ton civarında. İçi çelik, dışı fiber bir çalışma. Kömür maket. Baretteki ışık ise yanacak. Etrafında da yeşillendirme yapacağız. Şehrimize hayırlı olsun."