Yazının başında söyleyeyim; kızmaca, darılmaca, gücenmece yok.

Ha, kızarsanız, darılırsanız, gücenirseniz de yapacak gram bişey yok.

Sadece, şundan emin olun yeter: Bu değerlendirmeyi yaparken, vicdanımın sesinden dışarı çıkmadım.

Hatta, hak yememek için uzun uzun düşünüp, iyice süzgeçten geçirdim.

Beni bilen bilir; cüzdanımla zaten işim olmaz.

Sizin değerlendirmeniz farklı olabilir. Saygı duyarım.

Katılırsınız veya katılmazsınız; herkesten de benim değerlendirmelerime saygı duymasını beklerim.

İşte, sebepleriyle birlikte, geçen bir yıllık yılın yerel "en"leri değerlendirmem:

YILIN EN BAŞARILI BÜROKRATI: VEDAT YILMAZ (ALAPLI KAYMAKAMI)

Alaplı Kaymakamı Vedat Yılmaz, ilçenin mülki idare amiri olmasının verdiği sorumlulukla, küresel salgının olumsuzluklarına rağmen yerel süreci gerçekten çok iyi taşıdı. Kamuoyunu, merak edebileceği her konuda bilgilendirdi. Otoriteyi de elden bırakmadan, kurumları çok iyi koordine ederek, hizmetlerin eşgüdümlü ilerlemesini sağladı. Kırsal kesimde yürütülen merkezi idare çalışmalarını bizzat ve çok yakından takip etti. Mesai mefhumu gözetmeksizin sorunlu konuları takip etti. İçimizden biriydi. Makamın verdiği sorumluluğun ağırlığını çok iyi taşıdı.

YILIN YEREL SİYASETÇİSİ : NURİ TEKİN ( ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI)

2019 seçimlerinde rekor bir oyla tekrar Alaplı Belediye Başkanı seçilen Nuri Tekin, kim ne derse desin, geçen yıl da halk desteğini korumayı başardı. Görevinin ilk yıllarında, eleştirilere tahammül etmekte zorlanan Nuri Tekin, her geçen yıl biraz daha olgunlaştı. Eleştiri kültürünü iyice özümsedi; o iddia edilen “korku imparatorluğu” oluşturduğu algısından eser bırakmadı. Söz verip de yerine getiremediği hizmetleri, sürekli halkın içinde olarak, eleştiri konusu olmaktan çıkarmayı başardı. Siyasetin, yapılan yada yapılamayan hizmetlerden ziyade, “halkla kurulan güçlü iletişim sanatı” olduğunu gösterdi. Geçen yıl, arzu ettiği hizmet atılımını yapamamasına rağmen, “başarılı belediye başkanı" izlenimini korumayı başardı.

YILIN EN BAŞARILI YEREL İLÇE BAŞKANI: YAŞAR KARACAN (AK PARTİ İLÇE BAŞKANI)

Alaplı'da, geçen yıl sahada en fazla görünen ilçe başkanıydı Yaşar Karacan.

Açıklama yaptı, merkezi idarenin ilçede yürüttüğü çalışmaları bizzat takip etti. Siyasete ayrı bir mesai harcadı. Bunları gerek basın açıklaması, gerekse sosyal medya vasıtasıyla kamuoyuyla paylaştı. Toplumsal iletişime önem verdi, parti içi kırgınlıkların bitirilmesi için çaba gösterdi; bunda da büyük oranda başarılı oldu.

YILIN YEREL SİVİL TOPLUM KURULUŞU: ALAPLI KENT KONSEYİ-KAR-DER

Kabul etmek gerekir ki, Alaplı Kent Konseyi meslektaşım Yasin Ören kardeşimle iyi bir ivme yakaladı. Konsey'e bir ofis kazandırmakla işe başlayan Ören ve ekibi, güzel çalışmalara imza attı. Pandemide iyi bir sınav vererek, kısıtlama dönemlerinde, ihtiyaç sahiplerinin evlerine ulaşarak, görevlilerin yükünü hafiflettiler. İmkansızlıklarından dolayı yaşadıkları sağlık sorunlarına çözüm bulamayıp, umutlarını tüketip evlerine kapananlara ulaşarak, irtibat kurdukları büyük şehirlerdeki hastanelere ulaşımını sağlayıp tedavi olmalarını sağladılar. Çesıtli kişi, kurum ve kuruluşlarla irtibat kurarak, engellilerin tekerlekli sandalye ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oldular. Başarılı sporcuları, öğrencileri ödüllendirdiler. Çocuk oyun grupları temin ederek, belediyenin hizmetlerine destek verdiler. Ramazan ayında, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaparak, devletin ve belediyenin sosyal yardımlarına ilave olarak daha geniş bir ihtiyaç sahibi kitleye ulaşılmasını sağladılar. Kışı, kurum ve kuruluşların sosyal sorumluluk projelerine destek verdiler. Ulusal basın yayın kuruluşlarıyla iletişime geçerek, ilçenin tanıtımına katkıda bulundular. İlçeyle ilgili bir takım tanıtım slaytları hazırlayarak, insanların yaşadıkları, doğup büyüdükleri yere aidiyet duygularının gelişmesine destek oldular. Özetle, 2021 yılını da oldukça hareketli geçirdiler.

KAR-DER

Yılın sivil toplum kuruluşu kategorisinde, Alaplı Karşıyaka Mahallesi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği’ne ayrı bir parantez açmaz isek olmaz. Yeni kurulan bu Dernek, Dernek Başkanı Fatih Yılmaz ve Mahalle Muhtarı Ömer Demirhan'ın öncülüğünde gerçekten çok güzel çalışmalar yapıyor. Dernekçiliğin, yardımlaşma ve dayanışmanın çok güzel örneklerini sergiliyorlar. İhtiyaç sahibi ve yardıma ihtiyacı olanlara anında el uzatıyorlar.

YILIN KAMU KURUMU: KOLLUK KUVVETLERİ

Alaplı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, kendi asli görevlerinin yanı sıra önceki yıllarda olduğu gibi geçen yıl da, toplumla iç içe olarak, huzurumuza,güvenliğimize yardımlaşma ve dayanışmamıza yön verdiler. Her yere koştular. Asli görevlerini hiç ihmal etmedikleri gibi, kimi zaman, yolda kalan bir aracı ittiler, kimi zaman yaşlı bir vatandaşın sırtındaki yüke ortak oldular.

YILIN YEREL GİRİŞİMCİSİ: CENGİZ SEVİM (SEVİM ŞİRKETLER GRUBU)

Ekonomik sıkıntıların hüküm sürdüğü, girişimcilerin yarını görmekte zorlandığı bir ortamda, Sevim Şirketler Grubu, geçen yıl da faaliyet alanını ve çeşitliliğini büyütmeye devam etti. Ufku geniş yerel girişimcilik örneklerinden birini veren Grup ve Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sevim, bir-çok yerel girişimcinin aksine, ilçe içine sıkışıp kalmayarak il dışına açıldı. Faaliyetini sürdürdüğü yerleşim birimlerine geçen yıl yenilerini ilave etti. Teknecilik sektörüne de el atan Sevim Şirketler Grubu, yeni teknelerini denize indirmeye devam etti. İlçeye katma değer ve istihdam kazandıran Grup, yerel insan ve üretim kaynaklarını kullanarak mütevazı bir şekilde büyümesini sürdürüyor.

YILIN YEREL GENÇ SİYASETÇİSİ: TUNAHAN ALDIRMAZ ( AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI)

Bu genç kardeşimizle, düzenledikleri bir etkinlikle ilgili telefonla görüşmemiz dışında hiç sohbetimiz olmadı. Yüz yüze görmüşlüğümüz de, belki birkaç selamlaşmadan ve ayak üstü hal hatır sormaktan ibarettir. Sosyal medyadaki paylaşımlarından ve üyesi olduğu parti adına arkadaşlarıyla birlikte düzenlediği etkinliklerden anladığım kadarıyla tam bir dava adamı. Çok heyecanlı, çok azimli. Davası adına sürekli birşeyler yapma arayışı içinde. Masa başından ziyade sahada olmayı seviyor. Yalnız, eğer kabul ederse, kendisine küçük bir tavsiyem var: Yaptığın çalışmaları, sosyal medyada siyasi rakiplerinle polemiğe girerek gölgeleme. Eleştirilere, içinde hakaret olmadığı sürece, sert bir üslupla cevap vermek yerine hoşgörü ile yaklaş. Yaptığın paylaşımlar, söylemlerin, çalışmalarının önüne geçmesin.

YILIN YEREL OLAYI: GENEL BAŞKANLARIN ZİYARETİ

Alaplı halkı, geçen yıl hiç görmediği kadar siyasi parti genel başkanını ilçede gördü. Önce, TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Alaplı’yı ziyaret etti. İşin garibi, çok değil 5-10 yıl öncesinde insanların ulaşmak, bir hatıra fotoğrafı çektirmek için birbirleriyle yarıştığı bu siyasetçilerin, eskiden gördüğü ilgiden çok uzakta olmalarıydı.

YILIN ÜZÜCÜ HABERİ: PANDEMİDEN KAYBETTİKLERİMİZ

Geçen yıl, yerel olarak da, pandemi nedeniyle çok değerli insanlarımızı kaybettik. Emrullah Erdoğan, Saim Temiz gibi ilçede herkesin yakından tanıyıp sevip saydığı isimler, Kovid-19 virüsüne yenik düşerek aramızdan ayrıldılar. Bu vesileyle, pandemiden kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun.

YILIN DEĞİŞMEYENİ: PAT PAT KAZALARI

Pat pat adı verilen zirai tarım araçlarının neden olduğu kazalar, 2021 yılında da hız kesmedi. Birçok vatandaşımız bu kazalarda hayatını kaybetti yada yaralandı. Bilinmesine, görülmesine ve geliyorum demesine rağmen, asil amacı çapa yapmak olan bu makinelerin neden olduğu kazalara, geçen yıl da çözüm bulunamadı. Korkarım ki, bu yıl da benzer kaza haberlerini almaya devam edeceğiz.

YILIN ÇIKIŞ YAPAN YEREL SİYASETÇİSİ: İLHAN KARTAL (BBP ALAPLI İLÇE BAŞKANI)

Her ne kadar yılın ilçe başkanı kategorisinde bir seçim yapmış olsak da, geçen yılın son aylarında Büyük Birlik Partisi (BBP) Alaplı İlçe Başkanlığı görevini devralan İlhan Kartal’dan söz etmemek olmazdı. Siyasete çok hızlı bir giriş yapan Kartal, BBP'nin Alaplı’da varlığını hissettirmeyi başardı. Seri ziyaretler ve toplumun değişik kesimleriyle kurduğu temasla siyasete iyi bir başlangıç yapan Kartal, Alaplı siyasetine yeni bir heyecan getireceğe benziyor.

YILIN YEREL GAZETECİSİ : HASAN HAŞIL-FEDAİ KAÇAR

Geldik bizim sektöre. Hasan Haşıl kardeşim bitmeyen heyecanı ve enerjisiyle, Fedai Kaçar kardeşim de, geniş haber kaynağı ağıyla benim gözümde 2021 yılının öne çıkan basın mensuplarıdır.

YILIN MESLEK GRUBU: SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Sağlık çalışanları, özverili, fedakar ve cefakar çalışma tempolarıyla 2021 yılına da damgalarını vurarak, yine ayakta alkışlanmayı hak ettiler. Küresel salgınla birlikte tüm insanlığın kıymetini daha iyi anladığı sağlık çalışanları,ilçemizde Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Rabia Başer Açıkgöz ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şakir Bahadır öncülüğünde, insan sağlığı için hayatlarını ortaya koyarak, bitkin, yorgun düşmelerine rağmen mücadeleden vazgeçmediler. Bir kez daha tüm sağlık çalışanlarımıza minnetlerimizi sunuyor, alkışlıyoruz.

YILIN HAYAL KIRIKLIĞI: EMEKLİ MAAŞLARI

Yüksek enflasyonun etkisiyle, toplumun her kesiminin gelirlerinde tatmin edici oranlarda iyileştirme yapılmasına rağmen emekli maaşlarında, taban ücreti artırmanın dışında beklenen iyileştirme yapılmadı. Alt aylık grubundaki emekli maaşları ile asgari ücret arasındaki fark daha da açıldı.

YILIN YEREL HİZMETİ: ALAPLI DEVLET HASTANESİ

Tam teşekküllü bir sağlık kuruluşu özlemi çekilen Alaplı'da, C Sınıfı Devlet Hastanesi inşaatına başlanması, 2021 yılının göze çarpan en önemli hizmeti olarak kayıtlara geçti. Yaklaşık iki yılda bitirilmesi planlanan hastane inşaatında yaşanan aksamalar, hizmetin halkla buluşmasını geciktirecek gibi görünse de, “Başlanmış iş bitmiş sayılır” anlayışından hareketle, er veya geç bu hizmetin devreye girecek olması nedeniyle Alaplı açısından önemli bir kazançtır.

YILIN EN ANLAMLI HİZMETİ: ŞEHİTLERİMİZİN MEZARLARLARININ RESTORASYONU

Alaplı Muhtarlar Derneği’nin çalışkan Başkanı Mithat Mandacı ve muhtar arkadaşları 2021 yılında da anlamlı hizmetlere imza attılar.

Hiç kuşkusu bunlardan en anlamlısı ve en önemlisi ilçedeki şehitlerimizin mezarlarının restore edilmesi, yolları ve donanımıyla adına yakışır bir görüntüye kavuşturulmasıydı.

Muhtarlarımızı tebrik ediyor, bu vesileyle şehitlerimizi bir kez daha, rahmet ve minnetle anıyoruz.