Ünlü Sanatçı Demet Evgar’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili hazırladığı reklam filmini izlemeyeniniz yoktur sanırım.

Gündemde olan ve izlenme rekorları kıran filmde, kadehi eline alıp bir konuşan Evgar şöyle diyor:

"Elbette ki hepimiz kadehlerimizi tüm kadınların şerefine kaldırıyoruz ama bu kadehi ne için ve kiminle kaldırdığımızı da unutmadan. Mesela bir kadını sadece giyim kuşamıyla yargılamayanlarla birlikte kaldıralım kadehlerimizi. Yok elinin hamuruymuş, yok dizini dövermiş ulu orta kahkahaymış artık bu tip çağ dışı sözleri kullanmayan hatta kullananları ayıplayanlarla birlikte kadehleri kaldıralım."

"Sırf kadın olduğu için işe alırken ya da terfisinde ayrımcılık yapmamış, mesela daha az maaş ödememiş olan yöneticilerle birlikte kadeh kaldıralım. Aynı hayatı paylaşırken ev işlerini de çocukların bakımını da eşit şartlarda paylaşabilenlerle birlikte kadehleri kaldıralım."

"Hayatı boyunca bir kadına el kaldırmamış ya da söz ile taciz etmemiş olanlarla birlikte kadeh kaldıralım ve son olarak bu dünya, kadınlar için bu kadar adaletsiz iken sessiz kalmamış, bu adaletsizliğe bir son verebilmek için yeri geldiğinde sesini yükseltmekten korkmamış olanlala birlikte kadehleri kaldıralım."

"Ben istedim ki burada biz bizeyken biraz daha açık olalım. Hadi yüzleşelim kendimizle. Şimdi bu kadeh, bütün kadınların şerefine ve tüm kadehlerin birlikte kalkacağı o güzel günlere."

O vurgulamalarda masada oturanların bir çoğu kadehlerini sessizce bırakıyor. Söz bittiğinde, elinde kadeh kalan tek kişi ise Demet Evgar. Neyse, yeniden kalkıyor kadehler alkışlar arasında. Şerefe!

*

Tabi ki bu sözlere katılan olur katılmayan olur. Benim de beğendiğim ama bu sözleri dinlerken, arasına serpiştirdiğim düşüncelerim oluyor.

Birincisi, dünyanın merkezine oturan ve oturtulan kadınlar olayını yanlış buluyorum. Çünkü, şiddetin cinsiyeti olmaz. En çok şiddet görenler kadınlar mı? Ya çocuklar? Ya hayvanlar, Ya doğa? Şiddet sınırsız ve acımasız bir şekilde her alanda devam ederken, bu duruma en sert tepkiyi kadınlar/kadın hakları veriyor. Vermelidirler de! Ancak, şiddeti doğuran sebepler büyük oranda göz ardı ediliyor diye düşünenlerdenim. Asıl mesele burada. Neden şiddet? Neden bu eğilim?

Şiddetin adresi de cinsiyeti de olmaz!

Her türlü şiddete hayır!

*

Farklı görüşleri paylaşmak adına, Demet Evgar’ın bu reklam filminin altına gelen yorumlardan sizlere bir demet sunmak istiyorum.

Şöyle diyor insanlar

HAVVA ŞİMŞEK: Hapiste suçsuz yere bebekleriyle yatan kadınlar için ve onların bu durumuna sesiz kalan hatta habersiz kalanlar için kaldırıyorum


ZEYNEP MORAN Sözlü tacizlere cvp vermeyip, bunu ortaya çıkartan.. ve asla terfi alamayan ..kendi ayakları üzerinde tek başına yaşamaya çalışan ...dünyaya kafa tutan,bir-çok erkekten çok daha güçlü olan, inadına yaşayan.. kendim içinde kaldırıyorum kadehi...


SÜLEYMAN AYDOĞDU Emekçi kadınlar günü (kadınlar günü diyerek alış veriş günü yapmayın) emekçi kadınların mücadelesi sıradanlaştırılamaz


KONYALI GEZGİN Bence eksik olmuş. Bu sofralarda rakıları içip bilmem kaç promil alkollü olarak trafiğe çıkan canavarları. Tüm parasını alkole yatıran içip içip sarhoş kafa ile eve gidip çoluk çocuğu kadını döven öldürenleri unutmuşsun bacım.


RAGİF MEMMED Her şey güzel de işe alınırken kadınlara hep ayrımcılık yapılıyor. Bir tane erkek eleman aranır yazısı görmedik


KEREM BOZTEPE Kadın hakkı diyerek cinsiyetçi bir yaklaşım yapılıyor. Kadın ya da erkek yok. İNSAN var.


ЭЛЬШАН БАЛАГАДАШОВ Şeref Arapça sözlük. Eğer şerefden bahsediyorsan, haberin olsun, sizde şeref yok. Rakı içen kadın ve erkekler birbirinin dostudur. Not: Birleşik Krallık'ın eski Başbakanı Margarita Teççer söyledi; ben tüm hayatım boyunca kadın hakları için, kadın erkek arasında tam eşitlik için savaştım. Sonunda, "erkek olmaya çalıştığımı" anladım.


MUBAR ZUBAR Ben de zorunlu askerliğin kaldırılması için mücadele eden kadınlarla kaldırmak isterim kadehimi , boşandıktan sonra eski eşinden sonsuza kadar nafaka almayan kadınlarla kaldırmak isterim , pozitif ayrımcılığı bir koz olarak kullanıp kendisine sunulan hak etmediği avantajları elinin tersi ile reddeden kadınlarla kutlamak isterim 8 martı


DERVİŞ Kadınlar evlilikten şikayetçi, işyerinden şikayetçi. Sürekli şikayetçi ama bunlar kendi seçimleriniz değil mi ya? Sen kendine doğru düzgün koca veya patron seçemediysen bu neden erkeklerin suçu olsun ki? o iyi olmayan patron veya koca sadece kadınlara karşı değil tüm insanlara karşı iyi birisi değil zaten. Kadına özel kötülük yapılmıyor. "Kadınların seçme sansı olmuyor" gibi spesifik örnek veriyorsun Hepsi zorla evlendiriliyor di mi? Annesini öldüren adamla evlenen kadın bir kaç sene sonra tehdit ediliyorum diye kocasını şikayet ediyor. Sabıkalı adamları kendileri seçip kendileri sızlanıyor yani. Erkek düşmanlığına gerek yok, kadınlar aptal seçimler yapmasın sorun çözülür.

yağ hücresi Çünkü etrafta düzgün patron ve düzgün koca yok. Seçmediğin zaman da işsiz ve evde kalmış oluyor olduğumuz için olabilir mi? evlenmek zorunda mısın? O zaman kadın patronları tercih et. Sanarsın Türkiye'de kölelik sistemi var. Zincire bağlıyorlar kafesten gelip işçi satın alıyorsun falan. Evlenme ablacım evlenme bulamıyorsan Birinin emri altında çalışmak zor geliyorsa da kendi işini kur. Hayat kadınlara değil herkese zor.

MRSPAWNBYSNR Türkiye'de mağdur erkek abi bırakın artık sömürüyü .