Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait maden ocağında, "4 Aralık Dünya Madenciler Günü" dolayısıyla tören düzenlendi. 

TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğüne ait kuyubaşında, iş kazalarında hayatını kaybeden madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu, benzer acılar yaşanmaması için dua edildi. 

Vali Erdoğan Bektaş, burada yaptığı konuşmada, madencilerin yer altında emeğini, rızkını ve geleceğini aradığını söyledi. 

Ülkenin ve milletin geleceğinin emekçilerin gayretleriyle şekillendiğini belirten Bektaş, "Madenciliği çıkardığımızda hayatımızda fazla bir şey kalmıyor. Dolayısıyla varlığımızı, refahımızı, gelişmemizi ve geleceğimizi madencilere borçlu olduğumuzu biliyoruz. Madencilerin yaptığı iş çok önemli." ifadesini kullandı. 

TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da madenciliğin her şeyde var olduğunu vurgulayarak, "Madencilik kentleri şekillendirdi, futbol takımlarını ortaya çıkardı. Akla ne geliyorsa madencinin emeği vardır. Madencilik bir yaşam biçimi. Madenci bulunduğu yere sosyolojik, kültürel olarak damga vuran, şiirlerde, hikayelerde ve romanlarda var olan bir kimlik." diye konuştu. 

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ise madenciliğin dünyanın en zorlu mesleği olduğunu aktararak, "Ülkemizin ve milletimizin geleceği için yerli kaynaklarımızı üretmeye devam ediyoruz. 'Ocaktan çıkan en değerli şey insandır.' sözünden yola çıkarak iş güvenliği kurallarına uygun şekilde sizleri bekleyen ailenizi düşünerek çalışmanız en büyük arzumuzdur." dedi.

14 yıllık madenci Aydın Şeker de madenciler olarak kendilerine ait bir günün olmasından mutluluk duyduklarını anlatarak, "Kömür ülke için olmazsa olmazdır çünkü yerli kaynağımızdır ve bizim için vazgeçilmezdir. Ekmeğimizi alın terimizle evimize getirdiğimize inanıyorum. Bu nedenle çok mutluyum." şeklinde konuştu. 

Maden işçisi Serhan Kahraman ise kömürün "ekonomi" demek olduğunu, el birliğiyle çalışıp kömürü yeryüzüne çıkararak ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini dile getirdi.

Törenin ardından protokol üyeleri ve madenciler, fotoğraf sergisini gezdi. 

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yapılan açıklamalar şu şekilde:

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 4 Aralık Dünya Madenciler Günü Mesajı:

“Madencilik uzun yıllar Ereğli için hem bir simge hem de yaşam biçimi oldu. Bu milli servetimizi ortaya çıkarmak için hayatlarını riske atan, zorlu çalışma koşullarıyla mücadele eden emekçilerimize ve ailelerine şükran borçluyuz. Bu uğurda canlarını veren, göçük altında kalan bütün madencilerimizi saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyoruz. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, risklerin minimuma indirilmesi için verdikleri mücadelede her zaman yanlarındayız. İş kazaları kader değildir. Bununla ilgili önlemlerin daha etkili olarak alınması için bu gün vesile olsun. Emeğin ve alın terinin simgesi madenci kardeşlerimizin "Dünya Madenciler Günü"nü bu duygu ve düşüncelerle kutluyorum.”

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı bir açıklama yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutladı. Kantarcı açıklamasında, “Zonguldak’ın bir kent olarak ortaya çıkıp gelişmesinde kömür madenciliğin büyük payı bulunmaktadır. Toprakları altında kömür rezervi olmamasına karşın Çaycuma’mızın ekonomik-sosyal gelişiminde de madenciliğin rolü son derece önemlidir. İlçemizin başta kırsal kesimi olmak üzere önemli sayıdaki hanesinde mutlaka ya bir madenci ya da maden emeklisi bulunmaktadır. Kültürel şekillenmemize de katkı sunan madencilik, tüm bölge halkının ortak kimliğini oluşturmaktadır. Zonguldak insanı yalnızca kentimizin değil, ülkemizin, hatta dünyanın dört bir yanında maden ocaklarında büyük bir başarı ile hizmet vermekte, sektörün aranan isimleri arasında görülmektedir. Bu durum bölgemizde 200 yıla yakın zamanda oluşan üretim kültürünün doğal bir sonucudur. Kömür denince akla ilk gelen kavram olan Zonguldak bir emek kentidir” dedi.

Zonguldak Kömür Havzası’nın büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Kantarcı, “Ülke ekonomisini katkı sunmak için binlerce evladını yerin altında şehit veren Zonguldak, bugün, ekonomisi gibi nüfusu da küçülen bir kent konumundadır. Üretim alanları küçülmekte, istihdam hacmi daralmaktadır. İnsanına değer veren gelişmiş ülkelerde bu gibi durumlar sonucu ortaya çıkan işsizliği önlemek için ciddi sosyal politikalar uygulanmakta, yürütülen programlarla başka sektörler geliştirilmektedir. Zonguldak’ta hiçbir sosyal programa gerek görmeden yapılan uygulamalar, sözcüğün tam anlamıyla yıkımla sonuçlanmış, Zonguldak en çok göç veren iller arasına girmiştir.  Dünyada çevre bilincinin gelişimine koşut olarak fosil yakıt tüketimi hızla azalmaktadır. Kentimizin de bundan etkilenmesi kaçınılmaz görünmektedir. Sosyal sorunların daha da artacağı anlamına gelen bu durumun ortaya çıkaracağı kötü sonuçları önlemek için şimdiden harekete geçimelidir” diyerek açıklamasını sürdürdü.

Kantarcı açıklamasını, “Her defa ifade ettiğim gibi Zonguldak’ın sorunları Ankara’dan alınan kararlarla çözülemez. Bu zamana değin Zonguldaklıları süreçlerine katıp fikri katkısını almadan üretilen tüm programlar nasıl başarısız oldu, sorunları daha da büyütmekten başka işe yaramadıysa, bundan sonra da aynı durumun yaşanması kaçınılmazdır. Başta madenlerin düzenlenmesi olmak üzere tüm meseleler yerel yönetimlerin, sektör temsilcilerinin, bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, sendikaların ve diğer uzman kişi ve kuruluşların katılımıyla oluşturulacak bir platformda tartışılmalı, buradan ortaya çıkan sonuçlar herkes tarafından kabul edilerek uygulamaya konmalıdır. Ne madencilik sektörünün, ne de Zonguldak’ın içinde bulunduğu sorunların başka türlü çözümü mümkün görünmemektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta madenci kardeşlerimiz olmak üzere tüm Zonguldak halkının 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyor, bu zamana değin yerin dibindeki karanlıklarda hayatını veren tüm maden emekçilerini rahmet ve minnetle anıyorum” diyerek tamamladı.

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, madenlerin ve kömürün Zonguldak’ın hayatının bir parçası olduğuna değinen CHP’li vekil şunları ifade etti;

Türkiye’de kömür madenciliği denince akla Zonguldak, Zonguldak denince de akla kömür madenciliği gelir. Zonguldak, taş kömürünün başkentidir. Kara elmas diyarı Zonguldak’ta binlerce aile geçimini madenlerde çalışarak kazanır. Madenler Zonguldaklının işi, aşı ekmeğidir.

Geçmişten bugüne, yüzyıllardır madenciler dünyanın en zor, en riskli işini yapmaktadır. Bugün hayatımızda elimizi attığımız her alanda madencilerimizin alınteri, emeği var. Sanayinin dolayısıyla ekonominin temel çarklarının dönmesini sağlayanlar madencilerimizdir. Yerin binlerce metre altında, çok meşakkatli koşullarda çalışan madencilerimiz, canları pahasına dünyanın en zor, en ağır, en tehlikeli işini yapmakta, yeraltındaki zenginlikleri insanlığın hizmetine sunmaktadır. Ancak buna rağmen hala daha emeğe, insana değer verilmemekte, denetimsiz, kaçak, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı ocaklarda, madencilerimiz hayatını kaybetmektedir.

Taş kömürü gibi olağanüstü bir zenginliğe sahip olan Zonguldak’ın bu potansiyeli maalesef şimdiye kadar yeteri kadar değer görmemiş, binlerce madenci hayatını kaybetmiştir. Oysa, insan ve emeğe değer veren bir yaklaşımla, iş güvenliği önlemlerinin ve denetimlerini tam ve yerinde yapıldığı bir çalışma sistemi içinde, Zonguldak’ın bu potansiyeli değerlendirilmelidir. Çünkü taş kömürü Zonguldak’ın dünü, bugünü ve geleceğidir.

Gelişen ve değişen dünyadaki artan enerji ihtiyacı da göz önüne alındığında taş kömürünün önemi bir kat daha artmaktadır. Kömür dünyada ve ülkemizde stratejik öneme sahip enerji kaynaklarından biridir. Enerjide dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmada atılacak en büyük adım da milli kaynaklarımızın değerlendirilmesidir. Zonguldak’ın sahip olduğu 1.5 milyar tonluk taş kömürü rezervi bu anlamda ayrıca önem taşımaktadır. İşçi sağlığı ve iş yeri güvenliği önlemlerinden taviz verilmeden, mevcut rezervin değerlendirilmesi ve yer altındaki bu zenginliğin yeryüzüne çıkarılması ülkemiz ekonomisi açısından da atılacak büyük adımlardan birisi olacaktır. Stratejik öneme sahip olan taş kömürünün verimli ve etkin bir şekilde çıkarılmasını sağlayabilecek tek kurum ise Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur. Bu nedenle TTK’nın işçi açıkları derhal kapatılmalı, etkin konumuna geri dönmesi ve tam kapasite ile çalışması sağlanmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; iş cinayetlerinde can veren tüm maden şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anarken, yerin yüzlerce metre altında, maden ocaklarında zor koşullarda kazma sallayan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.

Açıklama şöyle; "4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır. 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.

4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve dünyada tüm madenci kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Bu vesileyle, 171 yıllık üretim kültürüyle ve yüzlerce yıl üretilmeye hazır rezerviyle Zonguldak Maden Havzası’na dikkati çekmek istiyoruz.

Zonguldak taşkömürü, yüksek kalorisi nedeniyle çimento fabrikaları, şeker fabrikaları, çay fabrikaları, ateş tuğla ve diğer sanayi alanlarında kullanılırken, koklaşabilir özelliği nedeniyle de demir-çelik sektöründe kullanılır. Önce Kardemir'in, sonra Erdemir'in Zonguldak bölgemize kurulmasının en önemli nedeni, koklaşabilir özellikteki taşkömürünün bu bölgede bulunmasıdır. Taşkömürü ülkemizin demir-çelik sektörü açısından tek güvencesidir. Türkiye’nin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek rezerv ise Zonguldak’ta mevcuttur.

İzlenen yanlış ekonomik ve siyasi politikalar sonucu bugün azalan işçi sayısı ile birlikte üretim de gerilemiştir

Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış ve ithalat artmıştır. Demir-çelik sanayisi enerji hammaddesi olarak dışa bağımlı hale gelmiştir. Bugün, Erdemir ve Kardemir; koklaşabilir kömür ihtiyacı karşılanamadığı için ithal kömür kullanmaktadır.

Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar para öder hale gelmiştir. İthalata harcanan bu paranın önemli bir miktarının ülkemizde kalması mümkündür.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır bu konuya dikkat çekiyor, TTK'nın yıllık 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyor, raporlar hazırlatıyor ve önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Türkiye’nin her zamankinden çok Zonguldak’a, yani taşkömürüne ihtiyacı var. TTK en kısa zamanda tam kapasite ile çalışır hale getirilmelidir.

Ülkemizin ve milletimizin geleceği için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği, yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik Arama Kurumu’na sahip çıkılmalı ve daha aktif çalışır hale getirilmelidir.

Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Günü’nü kutlarız.

Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz”

CHP İL BAŞKANI HAKKI GÜNEY:

Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli mesleğidir. Günümüz koşullarında madensiz yaşam düşünülemez. Madencilerin yerin derinliklerinden çıkardığı madenler sayesinde yaşamımız kolaylaşmaktadır. Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olmuştur.

Yer altı kaynaklarının zenginliğinden yararlandığımız madenler, maalesef ülkemizde kazalarla, iş cinayetleriyle ve ölümlerle anılmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerde bu düzeyler en minimuma indirilmiş vaziyettedir. Maden kazaları istatistiklerinde ülkemiz hala Avrupa’da birinci, Dünya da ise üçüncü sıradadır. Bu tablonun bir an önce değişmesi, yerin altında ve üstünde adeta ölüm ,kalım mücadelesi vererek ailelerin geçimini sağlayan binlerce madencimizin yaşamlarının ve çalışma şartlarının güvence altına alınması gerekmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerimle “Yüz Karası Değil, Kömür Karası, Böyle Kazanılır Ekmek Parası “ diyerek alın teri döken tüm madencilerin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor; kazasız, huzurlu ve sağlıklı bir çalışma hayatı diliyor, hayatlarını kaybeden tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.

(AA)