Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın Karadeniz bölgesinde yapacağı çevre için medya ve iletişim ağı projesinde başlıca hedef bölgenin çevre duyarlılığının arttırılmasında medya emekçilerinin özellikle yeni medya kaynaklarının daha etkin kullanılabilmesini sağlamak olduğu belirtildi. Bu doğrultuda Ağustos ayının ilk haftasında Zonguldak’ta geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirilecek.

 

ÖNDER’İ ZİYARET ETTİ

Proje Yöneticisi Aykut Alyanak gazeteniz Önder’in merkez bürosunu ziyaret ederek proje hakkında açıklamada bulundu.  Vakıf Başkanı İrfan Demirkol’un özellikle çevre konusundaki hassasiyetine dikkati çeken Alyanak, projenin maddi boyutunun Avrupa Birliği tarafından karşılanacağını hatırlattı.

 

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI

Konuya ilişkin Alyanak şu bilgileri verdi: Son yıllarda hızla artan çevre duyarlılığını desteklemek amacı taşıyan bu 15 aylık projemizde Karadeniz bölgemizde ardı sıra yapacağımız ve toplamda beş kentimizde yapacağımız çalıştaylarda medya çalışanları ile bölgenin çeşitli STK’larının yanı sıra bağımsız medya kullanıcısı katılımcılar da hedeflenmektedir.


ATÖLYE ÇALIŞMASI DA YAPILACAK
Zonguldak, Samsun, Ordu, Trabzon, Artvin,  Rize, Artvin illerinde yapılacak çalıştaylarımız bir tam gün sürecektir. Çalıştaylar  tüm  Karadeniz bölgesi illerini kapsayacaktır. Çalıştaylarımızın sabah bölümünde alanlarında yetkin olan uzmanlarımızın eğitimlerinin ardından akşam saatlerine kadar sürecek olan atölye çalışmaları yapılacaktır.

ETKİLİ MEDYA KULLANIMI

Projemiz dahilinde hazırlanan www.cevreicinmedyaveiletisim.org web portalımız, Karadenizde yaşayan profesyonel olan/olmayan tüm habercilerin bölgelerinde yaşadıkları çevre sorunlarını ivedilikle ve geniş kitlelere sunabilecekleri bir haber portalı olma amacı taşımaktadır. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artan yurttaş gazeteciliği hareketinin desteklenmesini de hedefleyen projemiz , bölge insanının bu alanda hak ettiği duyarlılığa ulaşmasına katkıda bulunacak ve çevre duyarlılığının sürekliliği açısından konu ile ilgili belgesel yapılacaktır. Bölge insanlarımızı internet gazeteciliği konusunda bilgilendirmek ve yeni medya olarak tanımlanan içinde facebook, twitter, instagram, youtube’un olduğu haber ve video paylaşım sitelerindeki haber akışını takip edebilmelerini sağlamak ve hatta bizzat haber kaynağı, haber veren/verebilen  konumuna ulaşabilmesini, aktif kullanıcılar haline gelebilmesini amaçlamaktır.

POZİTİF KATKISI OLACAK

Sivil toplumu oluşturan bireylerin tarafsız ve hızlı haber alabilmelerinin sağlanması ve bu bağımsız haber kanallarının devamlılığının korunması durumunda kişilerin şahsi düşünce ve davranışlarında oluşması beklenen değişimlerin sonuç olarak ait oldukları topluma da olumlu katkısı olacağı malumunuzdur. Bireyler bağımsızlaştıkça ve örgütlendikçe bireysel hak ve özgürlüklerinin oluşması ve korunması konusunda önemli adımların atılacağı muhakkaktır. Sosyo-ekonomik koşullardaki olumlu değişimin dolaylı olarak insanların, toplumların hayatlarında kaçınılmaz önemi olan çevre kalitesine de pozitif katkısı olacağı beklenebilir.

“TESADÜFLERE KALMIŞTIR DENEBİLİR”

Doğal kaynakların korunması ve kullanılabilirliğinin sürekliliğinin sağlanabilmesi ülkemizin ve dolayısıyla hepimiz için olmazsa olmazımızdır. Hızla yıkılan bir ekolojik sistemde herhangi bir canlının hayatta kalması artık tesadüflere kalmıştır denebilir. Ülkemizin ve tabii tüm insanlığın geleceği ancak ve ancak içinde yaşadığımız Dünyanın ekolojisinin ayakta kalabilmesiyle mümkündür. Sürdürülebilir kalkınma modelleriyle insanlığın geleceği üzerindeki riskler azaltılmış olacak, kaynaklar üzerindeki baskı mümkün olduğunca azaltılmaya çalışılacaktır. İnsanlığın devamı için ufukta görünen tek çare sürdürülebilir kalkınma modellerinin oluşturulması ve ivedilikle hayata geçirilmesidir. Daha duyarlı, daha temiz, daha paylaşımcı bir Türkiye için Vakıf olarak benzer projelerin yapım ve yürütülmesinde yapacağımız katkılar misyonumuzun devamlılığı açısından bizleri mutlu kılacaktır”

 
(Haber Merkezi)