Fotoğraf: Nihat Can ve Fikri Cinokur

Nihat Can. Adliyeden emekli olduktan sonra Cumhuriyet Gazetesi’nin Kdz. Ereğli Muhabirliğine getirilen ve ayrıca Kirmanlı Mahallesi’nin de muhtarlığı görevini yapan Nihat Can’ı bilenler çok iyi bilirdi ki, O’nun hep yanında Kiti’si vardı. Duran İşhanı’ndaki (Şimdi Garanti Bankası’nın bulunduğu alan) yazıhanesinde gelen geçen dostlarına kahve ikramıyla tanınan ve  ilçenin günlük hava tahminlerini ve de ilçedeki olayları not tuttuğu ajandasıyla kaynak kişi de olan Nihat Can, Türkiye’nin ilk hayali ihracatının yapıldığı Ereğli limanındaki olayı gün ışığına çıkaran bir gazeteciliği gerçekleştirmişti. Bu davanın ülke gündeminde bulunduğu tüm mahkemeleri izleyerek haberleştiren Nihat Can, yaşamı boyunca mesleğe yeni başlayanlara da verdiği “dik olun, eğilmeyin” öğütleriyle yol göstermişti. 18 Temmuz 1996 tarihinde Kdz. Ereğli sahilinde köpeği Kiti’si ile birlikte yaya geçidinden karşıdan karşıya geçerken bir gurbetçinin kullandığı otomobilin çarpması sonucunda yaşama veda eden Nihat Can’ın vefatı büyük üzüntü yaratmıştı. Bugün 18 Temmuz 2021 ve Nihat Can’ın  25. Ölüm yıldönümü.

Nihat Can, o yıllarda eşi Nazmiye Can ve çocuklarıyla birlikte can yoldaşı olan köpeği Kiti’sini İstanbul’a traş olmaya götürürken iki kişilik bilet alırdı. Bürosunun duvarındaki “İnsanları tanıdıkça hayvanları daha çok seviyorum” sözü de, O’nun duygu dünyasını ifade ederdi.

Nihat Can’ı, O’nu  iyi tanıyan ve saygıda hiç kusur etmeyen bir arkadaşı, dostu ve meslektaşı olarak bir kez daha anıyorum.  (Eyüp Bektaş)