Küresel salgına dönüşen koronavirüs tüm dünyada ve Türkiye'de kendini yoğun şekilde gösterirken, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde koronavirüs tedavisine yönelik bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zuhal Gerçek, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Erçağ ve Arş. Gör. Deniz Ceyhan’ın koronavirüsüinhibeye yönelik yürüttüğü çalışmada, sentezlediği yedi adetyeni bileşiğin COVID-19 tedavisine karşı geliştirilebilecek yeni bir ilaç aktif bileşiği olabileceğini kanıtladı.

Başarılı sonuçlanan laboratuvar çalışmasında yedi yeni antiviral bileşiği Covıd-19 tedavisinde virüsün yayılımının engellenmesi ya da tamamen yok olması hedefinde bir ilaç geliştirilmesine yönelik umut vadeden bir çalışma olduğunu ortaya koydu. Sentezlenen antiviral bileşikler, korona virüsle savaşta küresel bazda yürütülen çalışmalar bağlamında COVID-19’un RNA işlemesinin önünde güçlü bir inhibitör olabilmesi bakımından önem arz etmektedir.

Üniversiteden yapılan açıklamada, öğretim üyesi Doç. Dr. Zuhal Gerçek ve çalışmada emeği geçen isimleri kutladı, başarı temennisinde bulundu.