Kdz.Ereğli'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Törende konuşan Ereğli Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Serkan Keleş, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun'a çıkışıyla başlayan Türk Milli Kurtuluş Savaşı’nın dünyanın diğer mazlum halklarına da ilham verdiğini söyledi.

"ASİL MİLLETİMİZİN..."
"19 Mayıs 1919, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milletin bağımsızlık inancından aldığı güçle, milli mücadeleyi başlattığı tarihi bir gündür." diyen Keleş, "Emperyalist, sömürgeci, işgal kuvvetlerine karşı verdiğimiz mücadelede, milletimizin sarsılmaz bir kararlılıkla, birlik ve beraberlik içinde yeniden ayağa kalkmak için öne atıldığı önemli bir gündür. Kurtuluşa giden süreçte, diğer mazlum milletlere de örnek teşkil eden, asil milletimizin kadın-erkek, genç-yaşlı demeden, canları pahasına omuz omuza verdiği Kurtuluş savaşı, onurlu bir mücadele sonunda zaferle sonuçlanmış, ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile bugünkü güçlü Türkiye’nin temelleri atılmıştır." dedi.

"HERŞEYİN HIZLA DEĞİŞTİĞİ ÇAĞ"
Büyük Atatürk'ün, "en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğin teminatı gençlere emanet ederek, onlara ne kadar güvendiğini göstererek Milli Mücadele'nin başlangıcı olan 19 Mayıs gününü gençlere bayram olarak hediye ettiğine değinen Keleş, şunları ifade etti: "Her şeyin hızla değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu hızlı değişim için de, bilimde, sanayide, sporda, teknolojide, sanatta gençlerin enerjilerine, heyecanlarına, arzularına ve hayallerine bu ülkenin çok ihtiyacı var. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye’nin değerlerine sımsıkı bağlı gençlerimizle geleceğe yürüme, bu yolda onlara yol arkadaşlığı yapmak, bizim için büyük bir gurur vesilesidir. Bunu yaparken, nesillerimizin geçmişleriyle, ecdadımızın mirası olan medeniyet mirasımızla bağlarını güçlendirmeyi de çok önemli bir görev kabul ediyoruz. Devletimizin bir rüya çınarı olduğunu unutmadan yolumuza devam ediyoruz. Libya’dan, Suriye’den Filistin’e; Afrika’dan Balkan coğrafyasına kadar ay yıldızımızın gölgesi çare, umut, heyecan ve inançtır. Bu sebeple Türkiye’mizin yükselişi sadece bizim için değil, gönül coğrafyamız için de hayati derecede önem arz etmektedir. Hak ve adaletten başka terazi, ahlak ve imandan başka huzur, ilim ve irfandan başka yol olmadığını idrak etmiş, milletin bağrına, devletin nasıl hizmet edeceğini düşünen nesiller yetiştirmek için çalışıyoruz. Biliyoruz ve inanıyoruz ki, bir toplumda genç nesiller geçmişinden habersiz, temel değerlerine ve geleneklerine yabancı yetişirse, o ülke kendine sağlam bir gelecek inşa edemez. Bizler, adaleti, hakkaniyeti, merhameti esas alan, her insanın hukukunu gözeten, büyük medeniyetler kurmuş, insanlığa örnek şahsiyetler yetiştirmiş bir geleneğin takipçileriyiz. Bizler tarihe yön vermiş muhteşem bir geleneğin varisleriyiz. Semalarında ezanların çınladığı, ufuklarında al bayrağın dalgalandığı, özgür, bağımsız, güçlü bir ülke olarak Milli Mücadele’nin 102. Yıldönümünde yüz akımızla hep beraber geleceğe koşalım.

BAŞARILI SPORCULAR ÖDÜLLENDİRİLDİ
Turnuvalarda dereceye giren sporculara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Törene Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın yanı sıra ilçe protokolü, öğrencinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

KORTEJLE GELDİLER
Etkinlikler kapsamında "19 Sporcu ile 19 Kilometre Koşuyoruz" etkinliği Yazıcılar Köyü'nden başlayarak Atatürk Anıtı önünde sona erdi. 19 Sporcunun ilçeye girişlerinden itibaren polis eskortunun yanı sıra Ereğli Motosiklet Kulübü Yöneticileri ve üyeleri tarafından karşılandı. Anıt önüne kadar süren kortej vatandaşlar tarafından da alkışlandı. 

ALTERNATİF KUTLAMA
Öte yandan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Ereğli Kaymakamlığı’nca Atatürk Anıtı’nda tertip edilen programın tamamlanmasının ardından CHP Karadeniz Ereğli İlçe Örgütü ve aralarında ADD, ÇYDD gibi derneklerin de bulunduğu sivil toplum örgütlerince alternatif kutlama program gerçekleştirildi.  
Anıt önünde marşlar söylenerek başlayan kutlamada kalabalığın bayramını kutlayan CHP Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından yakılan meşalenin nöbeti bu gün bizdedir” diyerek sözü CHP Ereğli Gençlik Kolları Başkanı Şerif Partlak’a verdi.
Partlak yaptığı konuşmada, “Bugün, 19 Mayıs 1919’da önder Mustafa Kemal’in Samsuna çıkarak başlattığı Milli Mücadelenin önemli dönüm noktalarından biridir. Bütün ümidim dediği ve en büyük iki eserini emanet ettiği bizler ülkenin zor günlerinde tek yumruk olup tüm kaanlığın üzerine doğan güneş olacağız. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Ata’sının emaneti olan Cumhuriyete sahip çıkacağız. Onun gösterdiği hedefe, çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.
Konuşmanın ardından bir süre daha marşlar söyleyen topluluk alandan ayrıldı.