Sürdürülebilir orman yönetimi çerçevesinde orman ve orman kaynaklarını korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, devamlılığını sağlamak ve bu amaçlar ile çağdaş yöntem ve teknikler gerçekleştirerek uygulayan Zonguldak Bölge Müdürlüğünce, Ulus İşletme Müdürlüğünde Göknar ormanlarının devamlılığını ve faydalanmanın sürekliliğini sağlamak üzere Değişik Yaşlı (Seçme) Ormanlarında Uygulanacak Silvikültürel Uygulamalar Eğitimi düzenlendi.

Eğitime, Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kırdar, Orman Fakültesi Orman Amenajmanı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Durkaya, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İşletme Müdürleri, İşletme Şefleri ve Muhafaza Memurları katıldı.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Bölge Müdürü Bayraktaroğlu, eğitimlerin öneminin altını çizerek “Ormanlar doğal ve canlı varlıklardır, ormancılıkta yaptığımız hatalar uzun yıllar düzeltilemiyor bu yüzden sürekli yaptığımız eğitimlerle bu hataları asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz. Yapay ve doğal orman kurulduktan sonra nihai ormana ulaşıncaya kadar önsözden sonsöze kadar tüm işlemleri bizler planlıyor ve uyguluyoruz. Toplumu ormanlardan faydalandırmak için yaptığımız orman yönetim planlarıyla ormanların durumuna göre yaş, boy, çap sınıfları tespit ederek planlama ve gerçekleştirme yapıyoruz. Bir ağacın ortalama yaşı 100-250 yıl olduğu düşünüldüğünde yaşanılmamış bir yüzyılın planlamasını yapıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Erol Kırdar ve Prof. Dr. Ali Durkaya tarafından katılımcılara Orman Amenajmanlarında (Orman Yönetim Planı) yer alan değişik yaşlı ve düşey kapalı ormanların yetişme ortamı, ağaçların ekolojik istekleri, çap, çap sınıfları ve gaye çapı ilişkileri ile biyolojisi nedeniyle gölgeye dayanıklı olduğundan özellikle Göknar‘ın yetişme ortamı özellikleri, ağaç türü ve artım gücü, iklim koşulları, çürüme derecesi, meşcere tipleri, seçme ormanlarının aktüel durumlarının optimum duruma getirilmesi için ağaç sayısı, hacım ve artımları ile bunların çap basamakları ve çap sınıflarına dağılımlarının belirlenmesi konularında örnek alanlarda uygulama yapılarak bilgi verildi. Yapılan değerlendirmenin ardından eğitim sona erdi.