Çorumluoğlu: "Vaka sayısı tüm kısıtlamalara rağmen düşmedi, bunun niye düşmediğini açıkçası tam çözemedik. Bunun yanında vefatlar da düşmedi. Daha önce belirlemiş olduğum yol haritası vardı. Önce vaka çıkacak, sonra servis sonra yoğun bakım, sonra entübe artacak, en sonunda da ölüm artacak dedim. Şimdi ölüm aşamasındayız.  Bundan sonra da geriye doğru işleyecek. "

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Kdz.  Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği’ne iade-i ziyarette bulundu. Ziyarette, Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü, Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Özaydın, Arzu Tekin, Aykut Ateş, Sabriye Aşır ve Hüseyin Aksakal da hazır bulundu. Ziyarette ERMED Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü, kaymakama derneğin hazırlığını yaptığı çalışmalar hakkında görüş alışverişlerinin devam ettiğini aktardı. Gönüllü, “Ereğli’nin menfaati için etkinlikler mi yapalım diye konuşup tartışıyoruz.  Yönetim olarak arkadaşlarla çok güzel bir uyum yakaladık” dedi.

"PANDEMİNİN BİTİŞİNE HAZIR OLMAK GEREK"

Çorumluoğlu da ziyarette yaptığı değerlendirmede, pandeminin yaz aylarında nispeten azalacağı görüşünü dile getirerek, o günler için hazırlıkların şimdiden yapılması gerektiğine dikkati çekerek şunları söyledi: "Kovid böyle gitmeyecek, bir gün bitecek. Bu süreçte planlamaları iyi yaparsanız –yazın ben öyle tahmin ediyorum ki yasakların çoğu kalkacak, eskisi kadar iç içe olmasak da yine bu tür aktiviteler olacak. Bunu daire müdürü arkadaşlarıma da söylüyorum – pandemi bittiği zaman ne yapalım diye düşünmeyin. Normale döndüğümüzde icraata geçin. Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını dinledim. Bu yaza kadar 18 yaşa kadar aşıları tamamlayacağız diyor. Bu ciddi bir imkan. Haziranın ilk haftalarında aşı bolluğunun olacağını düşünüyorum. Sinovac gelecek, Biontech gelecek, Sputnik gelecek, kendi aşımız gelecek. Derken aşıdaki sorun bitecek. Şu anda en büyük sorun aşının olmaması. Aşı olan arkadaşlar hastalığa yakalanmıyor değil ama çok hafif geçiyor. Onun için ben bu süreci, hem kamu kuruluşları, hem de sivil toplum kuruluşları için hazırlık aşaması olarak değerlendiriyorum. Siz de bu çerçevede hazırlıklarınızı yapın, bağlantılarınızı kurun. Ben bu yazın çok hareketli geçeceğini düşünüyorum. Hem turizmde, hem gezmede, bu böyle devam etmez diye düşünüyorum, gönlümden de açıkçası bu geçiyor. 

"HEM YORULDUK HEM EKONOMİK OLARAK ZAYIFLADIK"

Hem yorulduk, hem ekonomik olarak zayıfladık. Bunun en önemli yönü sizsiniz. Ekonomik olarak bakıldığında en fazla zarar görenler arasındasınız. Adam para kazanamayınca, adam yemeğinden kısmıyor, televizyon alacaksa, mobilya alacaksa bundan kısıyor. Gazeteci arkadaşlarımızın da bu süreçte sıkıntı yaşadığını düşünüyorum. Bu yaz da kafeler gibi olacağını düşünüyorum. Kapattık kapattık, bir açtık, her yer doldu.  Bu yazın da böyle olacağını düşünüyorum. Aşıyla birlikte bu kısıtlamalar kalkarsa, ekonominin de daha iyiye gideceğini düşünüyorum.”

"EREĞLİ OLARAK ŞANSLIYIZ"

Çelik sektörünün salgından en az etkilenen sektörlerin başında gelmesinin, Ereğli açısından bir avantaj oluşturduğunu ifade eden Çorumluoğlu şöyle devam etti: “Biz Ereğli olarak biraz şanslıyız. En azından çelik sektörü bu süreçte çok kan kaybetmedi. Çelik ticaretiyle uğraşan arkadaşlarla görüşüyorum. Çelik sektörü şu anda normalden daha iyi durumda. Başka yerleri geziyoruz. Manisa’ya gittim, Doğu Caddesi var, popüler bir cadde. O caddede boş dükkanlar gördüm. Bu ekonominin iyi olmadığının göstergesi ama bizim ekonomimiz bu tür kırılganlıklara alışkın. Çabuk atlatırız diye düşünüyorum.  İyileşen sektörlerden biri de basın sektörü olacaktır diye düşünüyorum.  Tabii ki hangi alanda ne çalışması yapacaksanız, kaymakamlık ve bize bağlı birimler olarak ne tür destek verebileceksek veririz.”

“BU YAZ BİRÇOK YATIRIMDA HAREKETLENME OLACAK”

İlçedeki yatırımlar konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ereğli Kaymakamı, şu bilgileri verdi: "Bu seneki ödeneklerimiz kötü değil. Köydes ödeneğimiz geçen seneden 800 bin lira fazla geldi. 9 Milyon liralık Köydes ödeneğimiz geldi. Bu sevindirici bir şey. Çok vergi toplanamıyor ama bize gönderilen ödenek arttı. Hükümet konağı yatırıma alınan 4-5 yerden bir tanesi. Projeyi sayın Bakanımız değiştirelim dediği için bekliyoruz. Projenin dışı değişti. Biraz daha Safranbolu evlerine benzeyen bir tip oldu. Oraya yakışacağını düşünüyorum. Emniyet ile birlikte olacak. TOKİ yapacak, ihalesini de TOKİ yapacak. Bu yazın orada bir hareketlilik olacağını düşünüyorum.”

YÜZME HAVUZU, HÜKÜMET KONAĞI

Hâlihazırda yüzme havuzu, akşam sabah başlayacak, hükümet konağı başlayacak. Bu yatırımları koyduğumuzda, geç oluyor, çok kolay değil Ereğli’de bir şeyi ortaya koymak.  Millet eleştiriyor ama baktığımız zaman dünün sorunu değil. Fakülte sorunu on senedir konuşuluyor. Hükümet konağı’nın ödeneği 2013’te parası gelmiş, yıl olmuş 2021. Sekiz dokuz sene sürmüş. Bu kadar oluyor. Benim her gün işe gittiğimde neleri yapmam gerektiğini takip ettiğim konular var. Tersaneler var. İki yatırımcıya daha tersanenin verilmesi ile ilgili. İki tanesinin sorunu çözüldü, iki tanesinin daha çözmeye uğraşıyoruz. Tersaneler 2007’nin sorunu. Benim zamanının sorunu değil. Ama buna mazeret üretmeyeceğiz, yılmayacağız. Her birisini ortaya koyabilir, üstüne bir çizik atabilirsek kendimizi şanslı sayacağız.

"PROJEYİ HAZIRLAMAKLA BİTMİYOR"

Fakültenin askeri izni çıktı ya da çıkmak üzere.  En önemli sıkıntılardan bir tanesi buydu. Resmi olarak bize bildirecekler. Projenin statiği bitti. Bunu üniversite kontrol edecek. Bu söylediklerimizin hepsinde bu yaz bir hareket olacak. Projeyi hazırlamakla bitmiyor. Projenin zemini, elektriği, makinesi çalışılıyor. Bir tane fakülte değil ki, kaç tane fakülte olacak. Farklı bileşenleri var. Her Çarşamba fakülte toplantısı yapıyoruz. Üniversite de gelmeye başladı, onlar kabul edeceği için, onlar çalışacağı için, onların da olurunu almak gerekiyor. Belli bir aşamaya geldikten sonra onları çağırmaya başladık.”

"DEVREK YOLU İSTEDİĞİMİZ RANDIMANDA DEĞİL"

Kamu olarak Devrek Yolu’nda istenilen seviyeye gelinemediğini ifade eden Çorumluoğlu şöyle dedi: “Bir tek hareket edemediğimiz Devrek yolu kaldı. Orayı başaramadık. Çalışıyormuş gibi görünüyorlar ama benim istediğim randımanda çalışmıyorlar. Çok para yedi, çok yanlış stratejiler olmuş. O göçen yere harcadığımız parayı bu tarafa harcamış olsaydık, yolun şu anda üçte ikisi bitmiş olurdu. Çaylıoğlu’na kadar kısım bitti, çok rahat gidebiliyorsunuz. Orası on dört milyona mal oldu.  Ama göçen yere attın gitti, attın gitti. Böyle olmamalıydı. Ama burada Cumhurbaşkanımızın verdiği bir söz var. Devrek Yolu’nu bitireceğiz diye. Bunu anlatacağız, mücadele edeceğiz, siyasiler mücadele edecek, bürokratlar mücadele edecek.  Sayın Cumhurbaşkanının gelişi ertelendi ama gelmiş olsaydı en önemli konu Devrek yolu olacaktı. Ayda iki üç kere gidiyorum o hatta. Orada ciddi bir kriz. Orada ciddi köylerimiz var. Armutlucuma var, sadece Devrek değil, kendi köylerimiz de var. Öğberler var, eskiden üç dört bin nüfuslu bir belediyeymiş. Vakıf köyü, Armutlucuma köyleri dediğimiz köylere de ulaşım rahatlamış olacak. Zonguldak’ı dolaşmadan Ankara’ya oradan gidebileceğiz. Geçenlerde Akçakoca yolu kapalıydı, Gerede’ye gitmemiz gerekti  bir yatırım görmek için. Giderken Zonguldak üzerinden gittik, gelirken de Devrek üzerinden döndük. Ciddi bir imkan sağlayacak bu. Ankara’dan Denize ulaşım için de kolay yollardan bir tanesi olacak.”

SANAYİ BÖLGELERİ ÇALIŞMALARI…

Çorumluoğlu, Karadeniz Ereğli’de çalışmaları devam eden Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi ve yeni Organize Sanayi Bölgesi konusunda ise şunları  söyledi: "Orta ölçekli sanayi bölgesi için yer çalışması var. Bu hafta bir araya geleceğiz belediyeyle. Yeni bir alan da açalım diye uğraşılıyor şu anda. Orta ölçekli sanayi bölgesi için genel kurul yapamadık. Kısıtlamalara denk geldi. Bir de orasını köy yerleşik alanına alma çalışması yürüyor ama şanssızlıklar oldu. Genel kurul için tarih aldık, hafta sonu kısıtlamasından ötürü yapılamadı.  Bir defa aldık, kooperatif genel kurulları ertelendi. Şimdi bayram sonrasına ertelendi. Şu anda orada kooperatif kuruldu. İkinci OSB’yi çok fazla dillendirmiyoruz, o bölgede olacak. OSB’de son 40 dönümlük bir yer vardı. Geçen hafta, Perşembe günü parasını yatırdılar. Ferroli diye bir firma Bursa’dan gelecekti, ilk taksidini yatırdı. Onun için çıkartmıştık orayı. Güzel bir alan. OSB’nin en kıymetli yeriydi bana göre. Orayı da tahsis ettik, bizde başka yer kalmadı. Yeni yer üretmek lazım. Ticaret odası yürütüyor. Bir tanesi Sücüllü tarafındaki bölge, bir tanesi de bizim OSB ile Alaplı OSB’nin üst tarafında bir yer var. Orayı çalışıyoruz.”

PANDEMİNİN SEYRİ… “PİK YAPMIŞ DURUMDAYIZ”

Pandemi döneminde yoğun bakımlar sınırda gözüküyor. Devlet Hastanesi’nde 34 Yoğun Bakımımız var. 34 tanenin tam dolmaya yakınken, biraz daha pik yapmış durumdayız. Ama her gün 80-90 arası vaka geliyor. Vaka sayısı tüm kısıtlamalara rağmen düşmedi, bunun niye düşmediğini açıkçası tam çözemedik. Bunun yanında vefatlar da düşmedi. Daha önce belirlemiş olduğum yol haritası vardı. Önce vaka çıkacak, sonra servis sonra yoğun bakım, sonra entübe artacak, en sonunda da ölüm artacak dedim. Şimdi ölüm aşamasındayız.  Bundan sonra da geriye doğru işleyecek.  Daha az vaka gelirse, daha az vefat olacaktır. Sadece Pazar günü 4 vefat oldu. Böyle bir sayıyı biz görmedik. O gün belki tesadüf oldu.

Bir de entübe hastaları döndürmekte zorlanıyoruz. Entübe olduklarında eskiden dönüyorlardı, şu anki virüsü de tam çözebilmiş değiliz. Özgür’ün babası öldü, dedesi öldü, kendisi kovid, annesi kovid, ablası kovid. Eskiden bu kadar sert olmuyordu.”

Çorumluoğlu ve Dernek kurucu yöneticileri, bir süre güncel konularda görüş alışverişinde bulundu.