Kalkavan: "Buradaki tesisin (ERDEMİR) Türklerde kalması için şahsi olarak katkımız oldu. Biz ikinci idik, özelleştirmede Rusları elimine eden grup bizdik. OYAK'a kalsaydı çok net söyleyeyim burayı alamazdı. Bu eleminasyonda biz çok iyi bir milli takım kurmuştuk. Amacımız Türkiye'de kalması idi onu da başardık"

 

Erdemir ile ilçedeki 9 gemi acentesi arasında sorun yaşandığını vurgulayan İrfan Erdem: "Erdemir buraya bir acente getirip buradakilerin üstünü silebiliyorsa burada başka birşey var. Acenteler ile Erdemir arasındaki sorun bizi rahatsız etmektedir. Erdemir yoluna oyalayarak devam ediyor" sözleri ile konuştu.

 

 

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölge Başkanlığı tarafından Gülüç Beldesi'nde bulunan Büyük Ereğli Anadolu Otel'de düzenlenen tanışma toplantısında yaptığı konuşmada, Nisan ayında gerçekleştirilecek genel kurulda, daha güçlü olarak yönetime aday olduklarını söyledi.

 

"İŞİ YAPANLAR, KARAR ALICI OLANLARDIR"

DTO'nun toplam 9 bin 500 üyesi bulunduğunu anlatan Kalkavan, "Seçimlerin güzel tarafı dolaşıyor, üyelerimiz ile görüşme, sohbet etme fırsatı buluyoruz. Bazen her istediğimiz olmuyor, ülkede gerçekten işleri yapanlar karar alıcı olanlardır. Bizim hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, müsteşarlarımız, bizler vesile oluyoruz. Bizim en büyük başarımız, ikna edebilme kabiliyetimiz, bilimsel, içi dolu, güven verici, doğru söyleyerek, ününüz, şöhretiniz oluyorsa karşıdakine etkisi de büyük oluyor. Son zamanlarda biz bunu başardık. Son 15 senede 500'e yakın kanun, kararname, tüzük, yönetmeliklerin içinde varız. Sektörün uluslararası uyum sürecinde olması gerektiği gibi görüşler veririz. Bir kısmı tutulur bir kısmı tutulmaz. Esas başarı iktidarların" dedi.

 


"ENTEGRE OLMUŞ DENİZCİLİĞİMİZ VAR"

Motorlu taşıtlar vergisi, amatör denizcilere ehliyet alımı gibi pek çok konuda çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Kalkavan, şu ifadelere yer verdi: "Bu bölgeyi ilgilendiren bir çok konumuz oldu. Eskiden baktığımızda olay biraz daha farklıydı. 'Beni ilgilendirmez' diye düşünüyorduk ama şimdi entegre olmuş bir denizciliğimiz var. 'Beni ilgilendirmez' diye düşündüğümüz her olay birbirini tetikliyor. Esas hizmet gemiye veriliyor. Gemi olduğu zaman limanlar, yan sanayiler, tersaneler, bütün gemiye verilen hizmetlerde, ticaretin, ithalat ve ihracatın önünde ve ağırlıklı taşımacılığın yüzde 87'si tonaj olarak deniz yolu ile yapan bir ülke olarak deniz kapılarımız çok önemli"

 


"OYAK'A KALSAYDI BURAYI ALAMAZDI"

İlçede kurulu bulunan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (ERDEMİR) özelleştirme sürecinde Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından alınmasında pay sahibi olduklarını anlatan Kalkavan, "Buradaki tesisin Türklerde kalması için şahsi olarak katkımız oldu. Biz ikinci idik, özelleştirmede Rusları elimine eden grup bizdik. OYAK'a kalsaydı çok net söyleyeyim burayı alamazdı. Bu eleminasyonda biz çok iyi bir milli takım kurmuştuk. Amacımız Türkiye'de kalması idi onu da başardık" dedi.

 


4 İL 10 İLÇE...

DTO Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem de sorumluluk bölgelerinde 4 il 10 ilçe bulunduğunu, Türkiye'nin en büyük limanı olan 21 milyon ton kapasitesi ERDEMİR Limanından geçtiğimiz yıl 10,5 milyon tonluk hareket olduğunu söyledi. Bölgeden odaya kayıtlı 110 üyenin bulunduğunu anlatan Erdem, "Bizim üyemizin az olmasının sebebi biz Marmaris, Bodrum, Fethiye'deki gibi yat turizmi yapmıyoruz. Bizim işlerimiz büyük gemiler, Türkiye'nin ve Karadeniz'in en büyük limanlarına sahibiz" dedi.

 


"BEĞENDİKLERİNİZİ SEÇERSİNİZ"

"Beğenmediklerini değiştirirsiniz, beğendiklerinizi seçersiniz. Yanılabilirsiniz, haklı olabilirsiniz. Demokrasi denilen olayda seçimler en önemli faktörlerden biridir. Ülkemize de camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum" temennisinde bulunan Erdem, Erdemir ile ilçedeki acenteler arasında yaşanan soruna dikkati çekerek şunları söyledi:

 


ERDEMİR-ACENTELER SORUNU

"Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nı OYAK satın aldığından bu yana liman işletmelerini 1 Nisan'dan itibaren kendi bünyesinde toplamak istedi. Buna İskenderun'dan başladı, liman işletmesini herşeyini ayrı bir şirkete verdi. Cumhuriyetin kurulduğu tarihten beri burada acentelik yapanlar var. Acentelerimiz demir çeliğin kullanılmasından bu yana acentelik yapıyorlar. Bunların aileleri yanlarında çalıştırdıkları personelleri var. Erdemir bunun yanında dedi ki, 'İzmit'te bir acente tayin etti, Ereğli'de görev yapacaksın' dedi. Erdemir buraya bir acente getirip buradakilerin üstünü silebiliyorsa burada başka birşey var. Görüştük, 2 kişi ile değil 9 kişi ile yap dedik, kabul etmediler.

 


"ERDEMİR OYALIYOR"

Gerekli yazışmaları yaptık, şuana kadar bir gelişme yok. Bu acente işini İzmit'ten görüyor, topladığı paraları İzmit'ten yatırıyor. Bölgenin mali işler hesabına geçmiyor. Bu paraları buradan yatır dedik, hayır biz İzmit'te yatıracağız dediler. Acenteler ile Erdemir arasındaki sorun bizi rahatsız etmektedir. Erdemir yoluna oyalayarak devam ediyor"

 


KALKAVAN'DAN YANIT

Kalkavan da, Erdem'in sözlerinin ardından şu cevabı verdi: "Yapılan girişimlerden birşey çıkmaz. Çünkü yapılan olayda bir hukuksuzluk, usulsüzlük yok. 9 Tane acentemiz vardı, 8'i pay alabiliyordu. OYAK'la da konuşuyoruz dönüşümlü olarak elde edilecek bir sistemi öneririz. Sosyal sorumluluk projesi olarak bakılması lazım. Dünyada genelde bu oluyor. Burada rekabeti hizmeti önde tutar, kaliteli hizmet alamadığı acenteden hizmet almayabilir. Çok açık söyleyeyim özel kurum olan, borsaya açık olan OYAK'ın başka türlü bir yaptırım gücü olamaz"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)