Erdemir tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere teslim edilecek tablet töreninde Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın sözleri damga vurdu. Posbıyık'ın söylemlerinin sonrasında ise Vali Mustafa Tutulmaz ve Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu açıklamalarda bulundu.

"BİZE TAM DESTEK VERİLMİYOR"

Kdz.Ereğli Bilim Sanat Merkezi'ndeki tablet dağıtımın töreninde "Yardımlaşma konusunda Ereğli öne çıkan bir kent." diyen Posbıyık, şunları söyledi: "Ereğli’nin kaymakamlık binası yok. Kirada. Ereğli’nin Emniyet Müdürlüğü binası yok. Kirada ve hiçbir hareket yok. Tersanelerde zor durumdayız. Bize tam bir destek verilmiyor. Dört gözle Sayın Bakanımızı bekledik ama 20 dakikalık yola maalesef yöneticiler buraya getirmediler. Ereğli’nin turizmde gelişme temin edelim diyoruz şimdi önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyoruz eski belediye binasının olduğu yerde bir bilim merkezi yapıyoruz altına da tarihi hamam var turizm için çok önemli.

KALETEPE, GÖZTEPE...

Ancak Kaletepe'ye Ereğli halkını çıkaramadıktan sonra turizmi geliştiremezsiniz. Bunu geçmiş dönemlerde Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç’ın şifahi emirleriyle gerçekleştirdim. Ereğli’ye gelenleri ve Ereğli halkını Kaletepe’ye çıkarttık, gezdirdik hafta sonları. Ereğli’de hala Kaletepe’ye çıkıp da Ereğli’ye bakamayan insanlar var. Yani biz turizmden bahsediyoruz ama göbeğimizin ortasında duran ve Ereğli’yi en güzel görüntüleyen Karadeniz Ereğli’nin incisi Kaletepe’ye çıkma imkanımız yok. O imkanı bize vermiyorlar. Göztepe’ye çıkmadıktan sonra Ereğli’ye gelsen ne olur? Kaç yıldan beri uğraşıyorum bir teleferik yaptırmıyorlar bana. Yukarıda bir mezar da var çok önemli Nasrullah Efendi’nin mezarı var. Oraya insanların çıkması lazım. Ereğli’de turizm falan diyoruz ama ilk defa Göztepe’ye Kaletepe’ye çıkamıyoruz, Piyale Paşa Konağı’nın birlikte imzaladık o günkü komutanla birlikte ama hiçbir hareket yok. O zaman turizme doğru giden yollar kesik demektir. Bunlara merkezde mesela ben bunların projelerini hazırladım, Karabük’e müracaat ettik, koruma kuruluna müracaat ettik, sit alanı olduğu için izin almak gerekiyor, her şeyimiz hazır. Arkamızdan itekleyecek birisini bulamıyoruz bunları Ereğli’de yapmak için. Sürekli olarak söylüyorum.

EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ ÇEVRE YOLU

Ereğli’nin en önemli konusu çevre yoludur. Yani Zonguldak yolundan başlayan ve Alaplı Pidos’a çıkan çevre yoludur. Çünkü Kepez yolunda kazalar oluyor, ölümlü kazalar oluyor. Esnaf sıkışmış vaziyette. Belediyeye geçmesi lazım o yolun ama çevre yolu için projesinin bitmesine lazım bütün imkanlarımızın olmasına rağmen ödenek vermiyorlar. Ereğli Ulaştırma Bakanı buraya gelseydi bunları anlatacaktık kendisine ama Kozlu’dan buraya kadar maalesef getirmediler. Ereğli’de bunun yanı sıra şuanda revizyonu sokuyoruz Marina projemiz var. Marina Projemizin de turizmin olması için mutlaka Ereğli’de olması gerekiyor. Şimdi burada iki konuya daha değineceğim ondan sonra sözü bırakacağım fazla sıkmak istemiyorum ama ben Ereğli Belediye Başkanıyım Ereğli’nin sorunlarını her toplantıda anlatmak zorundayım.

ERDEMİR YAPI KAYIT BELGESİNİ VERMİYOR

Birincisi Kayıt Yapı meselesi var, bütün vatandaşlar İmar Affından yararlanıp Yapı Kayıt Belgelerini verdiler ama Demir Çelik vermiyor. 600 tane Yapı Kayıt aldı dünyanın parasını ödedi devlete İl Çevre Müdürlüğüne verdi, İl Çevre Müdürlüğü kanunen bize vermesi lazım vermiyor. Sayın Valimize götürdük, vermiyorlar. İlçe Emniyet Müdürlüğüne en son bir yazı yazdık Bakanlığa soracağım öyle vereceğiz dedi. Ya bu sır mı senin bürondaki bütün mühendislerin bilgisayarlarında var. E ben de bunları alacağım ki Ereğli’nin planlamasını yapıyorum.  Planlamada Erdemir nerelere müracaat etmiş kaç metre yeri var incelemeden bunu bana gönderin diyorum. Ama tabi ki Erdemir’in sözü ben kamu kuruluşu olmama rağmen devlet olmama rağmen benden daha fazla geçiyor.

"DEVLET BANA SAHİP ÇIKMIYOR"

Sayın Valim bu son olaydan haberiniz yok. Bir buçuk ay oldu yazı yazdık. Bakanlığa soracağız size bilgi vereceğiz dediler ama bir buçuk aydan beri yazı gelmiyor. Ben de devlet dairesinden herhangi bir yerden bana yazı yazdıklarında 15 günde cevap vermezsem hakkımda soruşturma açıyorlar benim. Ama sen sahipsiz hissediyorum kendimi. Devlet bana sahip çıkmıyor. Erdemir zaten gücüyle ülkenin her tarafında sözünü geçiriyor. Bürokraside, adliyede, hakimlere. Ben Ereğli halkının derdini savunuyorum. Halil Posbıyık’ın bir derdi yok ama Ereğli halkının hakkını bırakmayacağım. Bakın sosyal patlamalar başladı. Bugün Kamyoncular ayağa kalktılar bunlar daha da devam edecek, bu anlayışsızlık Ereğli halkına karşı anlayışsızlık oldukça Ereğli’ye 1500 tane tablet vermekle olmaz, bunu söylüyorum söylemeye devam edeceğim. Haykırarak söyleyeceğim bundan sonra.

CURUF DAĞLARI ULUDAĞ, KARTEPE GİBİ

Erdemir sahasında curuf dağları oluştu, Uludağ gibi. Aslında bunların olmaması lazım Ereğli halkı zehirleniyor yazıktır bu halka sesi de çıkmıyor, şimdi bunları eritmesi lazım Erdemir’in el altından bir takım müteahhitleri destekliyor cürufları eritmek için Alaplı tarafında Osmanlar Köyünde bir yer buldular. Oraya Çed raporu verdiler, Ereğli tarafında da bir Çed raporu vermeye kalktılar Ereğli’de eylem yaptık engelledik. Daha önce biliyorsunuz Köseağzı’nda Termik Santral için büyük eylemler yaptık vazgeçirdik. Kireçlik’te termik santral yapılacaktı Ereğlilerle büyük eylemler yaptık vazgeçirdik.

"ALTINDA VALİNİN İMZASI VAR"

Biz vazgeçirdik Diyarbakır’dan bir firma yine geldi yine buraya konuşlandı ve maalesef Çed raporu yapılamaz diye burada evrakları elinde Sayın Valimin de üzülerek söylüyorum altında imzası var ya Allah rızası için ben İnşaat Mühendisiyim, bu Çevre Yolu daha yeni yapıldı çevre yolunun üzerine cüruf tesisi yapmak için Çed raporu vermişsiniz ve Çed raporu yapmaya gerek yok diyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi Sayın Valimin de imzası var çok üzülüyorum. Böyle bir mühendislik olmaz ki. Bu çevre yolu yapılsın diye her fırsatta çıkıp bağırıyorum, çevre yolu yapılacak diye beklerken onun üzerine cüruf ayıklama tesisleri yapmak üzere Çed raporuna gerek yoktur diye onay veriyorsunuz."

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu da Posbıyık'ın bazı söylemlerine yanıt verdi, projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdemir ile Ereğli'nin et ile tırnak gibi olduğunu vurgulayan Çorumluoğlu, hükümet konağı başta olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu.

HÜKÜMET KONAĞI TEMELİ ATILACAK

TALİMAT SÜLEYMAN SOYLU'DAN

Belediye Başkanımızın söylemiş olduğu bir konu var. Bizi de ilgilendiriyor. Hükümet konağı projesi bizim ilçemizde ciddi bir eksiklik. Geldiğimiz günden bugüne üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir proje. En son 2021 yılı içerisinde temeli atılacak kuruluşlar içerisinde hükümet konağımız yer aldı. Cumhurbaşkanlığından izin alındı. Projede ufak bir tadilattan dolayı bekliyor. Biz 12 bin metre kare için başvurmuştuk, 11 bin metre kare olarak proje üzerinde yapılıyor. Yaz ayı gelmeden de temeli atacağız. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu konuda talimatları verdi, izinleri de aldık.

KALETEPE PROTOKOLÜ

Turizm projeleri üzerinde durdu belediye başkanımız. Turizm özellikle son dönemde ilgi gören sektör. Ereğli 1965 yılından sonra demir çelik üzerine daha sonra kömür üzerine kurulmuş. Ülkemizdeki turizmin gelişmesi ile Ereğli'de de turizm hamleleri başlamıştır. Yürüttüğümüz projeler var. Turizm faaliyetlerine de başladık. Kaletepe Protokolü bana en son toplantıda verildi. Daha da incelemedik.

500 BİN MASKE DAĞITTIK...

Kovid hastalığı tüm ülkemiz gibi Zonguldak ve Ereğli'de de başladığında Kaymakamlık olarak neler yapabiliriz dedik. Çalışmaları yaptık, ilk zamanlar maske ciddi bir sıkıntıydı. O süreçte maske temin edildi. Yaklaşık 500 bin maskeyi vatandaşlarımıza o dönemde dağıttık. Bu harcamaların yapılması için kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından destek bekledik. 500 bin lira gibi bir rakamı topladık. Organize sanayi bölgesi gibi Erdemir gibi hayır severler vakıfa bağışta bulundu. Bu yıl okulların açılacağını umut ediyorduk. Daha iyiye gideceğimizi umut ederken kötüye de gittik. Okulların  açılmamasından ötürü öğrencilerimize tablet dağıtalım diye bir kampanya başlattık. Şüphesiz ki bizim hem belediyelerimiz olsun hem de sivil toplum kuruluşlarımız hem de sanayi kuruluşlarımız destekte bulundu.

"EREĞLİ KENDİNE YETER DİYORLAR"

Çünkü Ereğli dediğimiz zaman siz kendi kendinize yetersiniz diyorlar. Biz Ereğli olarak kendi kendimize yeteriz. Zaman zaman belki merkezi bütçeden ve Zonguldak'tan da destek almamız gerekiyor. Ereğli'de özel eğitim okulu eksikliğimiz var. Bu Ereğli'nin ciddi bir eksikliğidir. İl'de var. Onun projesini değiştirerek bu tarafa böyle bir okulu kazandırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Erdemir diyaloglar zaman zaman belki gerilme olsa da biz et ile tırnak gibiyiz. Burada başka bir kuruluş yok, başka bir ilçe yok, başka bir Erdemir'de yok. Başımız sıkıntıya düştüğünde Erdemir'den istiyoruz. Ufak tefek sıkıntılar olabilir, bunların çözümü için hem bizim hem valimizin çabalarını biliyoruz. Biz bunları kendi içerisinde de çözebileceğimize inanıyorum. Ereğli'de güzel şeyler olsun diye gece gündüz çalışıyoruz.

"EREĞLİ'YE GEÇ Mİ YAPILDI EVET GEÇ YAPILDI"

Ereğli'de yapacağımız çok işimiz var. Ereğil'de yapılması gereken kent meydanı, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü binası var, çevre yolu projesi var. Bunlar gündemimizde. Bunların gündeme girmesi o kadar kolay olmuyor. Ben 2,5 senedir ilçede kaymakamlık yapıyoruz. Belli bir aşamaya getirmek için çaba harcıyoruz. Daha düne kadar yüzme havuzu yok diyorlardı. İhalesi şimdi yapıldı. Kırmacı bölgesine yüzme havuzu yapılacak. Ereğli'ye geç mi yapıldı evet geç yapıldı. Ereğli'de olmaması bir eksiklik midir eksikliktir. Bardağın dolu tarafına bakması lazım. Hükümet konağının bu sene yatırıma girmesi bardağın dolu tarafıdır. Çevre yolunun projelerinin bitmesi bardağın dolu tarafıdır. Moralimizi bozmayacağız, çalışacağız. "

"NE KADAR REFAHIMIZ ARTARSA O KADAR MUTLUYUZ"

Vali Mustafa Tutulmaz da sevgi dilinin kullanılması gerektiğini yaşanan sorunların çözümünün birlik ve bütünlük içerisinde hareket etmekten geçtiğini vurguladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün üretimde, ihracatta yüksek teknolojiyi yapan ülkeler bakıyoruz eğitim seviyelerinde üst düzey olduğunu görüyoruz. Kaliteyi ne kadar eğitime aktarabilirsek ekonomide de aynı kazanımı elde edeceğiz. Ekonomide ne kadar kazanım elde edersek refahımız o kadar artacak, refahımız ne kadar artarsa da o kadar mutlu olacağız. Bu yolda da emin adımlarla gidiyoruz. İdareciliğe başladığımız dönemle şimdiye baktığımızda hayal bile edemeyeceğimiz yöne geldik.

"MUTLU OLABİLMENİN YOLU OLUMLU BAKMAKTAN GEÇER"

Mutlu olabilmenin yolu olumlu bakmaktan geçer. Her zaman olumsuz baktığımızda, nefret dilini kullandığımızda, sevgi dilinden uzaklaştığımızda kesinlikle kurdun meyvenin içini yediği gibi insan da toplum da kendi içini yemeye başlar.  Olumlu bakalım, güzel bakalım. Yanlışlarımız varsa bunları eleştirelim. Yanlışa da takılmayalım,  birlikte önümüze bakalım."

BAĞIŞLARIN YARISI EREĞLİ'DEN

İl genelinde yapılan bağışların yarısı Ereğli'den. Okulların, binaların ve bir çok şeyde de öyle. Ereğli'deki hayır severlerimize teşekkür ediyorum. Sayıların da artmasını diliyorum.

"DÜNYADA İLK 10 İÇERİSİNDEYİZ"

Turizm konusunda artık geldiğimiz çağda olmazsa olmaz durumda. Bizim değerlerimizin olup olmadığı da çok önemli değil. Çok değerlerimiz var. Değeri iyi bir şekilde pazarlayabiliyorsanız, olmasa bile iyi bir reklam yapıyorsan oraya insanlar muhakkak merak edip insanlar geliyor. Bir şekilde turizm gelişiyor. Sanayi olsa da tarım olsa da turizm önemli bir gelir kaynağı. Bugün Fransa, İngiltere, Amerika, Almanya turizmlerde önemli gelir elde eden yerlerden birileridir. Bizim ülkemiz de açıkçası bu grubun içerisindedir. Dünyada ilk 10 içerisindeyiz. Bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sadece deniz turizmi ile bırakmamamız lazım. Son dönemde kültür turizmlerine de önemli gelişmeler elde edildi.  Turizme yönelik önemli potansiyellerimiz var, Ereğli ilçemizde de bu fazlasıyla var. Ciddi bir çalışma başlattık. Bizim bir turizm tanıtım ofisi adı altında  Ereğli'deki Turizm Fakültesi'nden bir hocamız var. 2 Aydır çalışıyorlar, bunların öncelikleri ilçe ilçe merkez de dahil olmak üzere yerleri tespit ediyorlar. Tanıtım stratejisi ile başlayacağız ve bu bölgeyi önemli bir turizm merkezi haline getireceğiz. Bu yıl açtık reklamını yaptık hemen insanlar geliyor diye bir şey yok. Tanıtmamız, bir kez daha tanıtmamız gerekiyor. Sosyal medyayı çok iyi kullanmamız gerekiyor.

TAYİNİM ÇIKTIĞINDA HERKES BANA EREĞLİ DEDİ...

Ereğli olarak avantajlarımız var. Benim tayinim Zonguldak'a çıktığında bana herkes şunu dedi ki oranın Ereğli diye bir ilçesi var. Ereğli ilçesi harika gidilecek yer. Zonguldak harika demediler. Hep Ereğli dediler. Ereğli'nin böyle bir avantajı var bunu hep birlikte kullanabiliriz. İnşallah belediye başkanımızın da dediği konularda sen ben demeden el ele vererek ortak paydada hareket edeceğiz. Ortak payda Ereğli'dir. Çok da fazla birşey demiyorum. Olaya olumlu bakarak olumlu hale getirebiliriz. Germe politikası bir yere kadardır ama uzun vadede sevgi politikası daha ön plandadır diye düşünüyorum.

"AÇIK SATAŞMA OLDUĞU İÇİN"

Açık sataşma olduğu için biz de bu yönüyle şeye girmiş olalım. Ereğli'nin problemleri bizim problemimizdir. Ereğli ayrı, Devrek, Çaycuma, Gökçebey ayrı demiyoruz. Her ilçemizin problemi benim problemidir. Her ilçemizin sevinci de benim sevincimdir.

"ÇEVRE YOLU ZOR"

Çevre yolu ile ilgili 3 gün önce bakana brifingde verdik. Ancak öncelikler var. Önceliklerde bunun şuanda devam eden Ereğli-Devrek hattı var ve öncelik. Merkez-Kilimli arasında devam eden bir hat var öncelik. Merkezden Devrek'e giden hattın yenilenmesi var öncelik. Şimdi bunlar varken bu olacak demek buna kimse inanmaz açık söyleyeyim. Bunların da bir aşamaya gelmesi lazım. Şunu da ifade etmek isterim son 1 yıldır pandemi dolayısıyla ekonomi yavaşladı.

"BAŞKANIMIZ BİZİ KONUŞMAYA TAHRİK ETTİ"

Ekonominin yavaşlaması demek vergi gelirlerinin azalması demek. Kazanamayan vergi geliri ödeyemiyor. Devletin ayakta durmasını sağlayan yatırımını sağlayan vergi gelirleridir. Bu yıl sıkıntılı geçti. İnşallah aşılamayla birlikte bu yaza kadar şu işi halledersek yeniden ekonomi hareketlenir ve devletimiz yatırımlarını arttırır. Konuşmalar uzun oldu bu kadar uzun konuşmayacaktık ama başkanımız bizi konuşmaya tahrik etti."