Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese müdürlüğünde çalışan maden işçileri, kuruma maden işçisi alınması, işçiler arasındaki ücret politikalarının kapatılması, gruplu işçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kurumdaki özelleştirme ve rödevans uygulamalarına son verilmesi için imza kampanyası başlattı. Devrim Bulvarı’nda bulunan Abdi İpekçi Sergi Salonu önünde stand açan maden işçileri sloganlar atarak imza kampanyasına destek istedi. Maden işçileri adına gazetecilere açıklamada bulunan 20 yıllık madenci Salim Çalık, maden işçilerinin çalıştığı kurum ve yaşadığı kentin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekmeyi ve duyarlılık oluşturmayı sorumluluk olarak gördüklerini söyledi.

 

ÇALIŞAN SAYISI 9 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ

TTK’da çalışan sayısının 9 binin altına düştüğü, kömür üretilemediği, çalışan madencilerin işçi açıklarına bağlı olarak fiziki olarak zorlandığını belirten Çalık, “Zonguldak’ta bir işsizler ve emekliler kentine dönüşmüştür. TTK Genel Müdürlüğü’nün norm kadrosuna göre TTK’da 4 bin dolayında işçi açığı, İş Kur kayıtlarına göre ise 40 bin dolayında işsiz vardır. 2002 Yılında 18 bin 500 kişi çalışırken o dönem TTK’ya 5 bin işçi alacağını vaad eden iktidar partisi ve milletvekili adayları seçimden sonra sözünü unutmuştur. Aynı verileri esas almamız durumunda ise TTK’da en az 20 bin işçinin çalışıyor olması gerektiği açıktır” dedi.

 

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

2006 Yılından bu yana işçi alımlarında uygulanan ücret politikalarının giderilmesini, 2006 ve 2009 yıllarında gruplu olarak iş başı yapan madencilerin de daimi kadrolara geçirilmesini istediklerini belirten Çalık, kurumdaki özelleştirme ve rödevans uygulamalarının mağduriyetlere neden olduğunu belirtti.

“Son 10 yılda yaşanan büyük çaplı iş kazaları kaza olmanın ötesine geçmiş, cinayete dönüşmüştür. Ayrıca TTK ve TKİ’ye ait ocakları işleten patronlar başta çalışanlara olan yükümlülükleri olmak üzere ekonomik, sosyal sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Şuan birçok işletmede çıkarılan kanuna rağmen 2 asgari ücret ve günlük 6 saatlik çalışma süresi koşuluna uymamaktadır. Özel sektör işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak görmekte ve yerine getirmemektedir. Soma’da, Ermenek’te somut olan gerçek budur. Taşeron uygulaması işyerinde çift başlılığa yol açmakta, yönetim zaafı oluşturmaktadır. 2013’de Kozlu’da yaşanan gaz degajı sonrası ortaya çıkan 2011 yılına ait Sayıştay raporunda, ‘Bugüne kadar facia olmaması tesadüftür’ denilmektedir.

 

“HAKLAR ÖDETTİRİLMELİ”

Her ne kadar bu basın açıklamamız TTK, Zonguldak ve Kıdem Tazminatı üzerine olsa da; Biz diyoruz ki, Soma’da, Ermenek’te, Zonguldak’ta ve diğer özel ocaklarda çalışmakta iken son düzenlemeleri veya TTK ve TKİ’nin taleplerine yanıt vermediğini gerekçe yaparak binlerce işçiyi işten atan, kıdem tazminatlarını ve ücretlerini ödemeyen işverenlerin sözleşmeleri iptal edilerek, çalışanların hakları ödettirilmelidir.

 

ÖZEL OCAKLAR TTK’YA DEVİR EDİLSİN

Kentimizde Haziran ayından bu yana işçi çıkaran, işçileri devlet karşısında koz olarak kullanan Hema Kandilli İşletmesinde ve diğer özel ocaklarda işten çıkarılan madencilerin çalıştığı işyerleri TTK tarafından davranılmalı bu arkadaşlar yeniden işe başlatılmalıdır. Kapatılan her ocak, çıkarılan her işçi kentimizin ekonomik, sosyal, kültürel olarak gerilemesi, küçülmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca madenciliğin deneyim gerektirdiği gerçeği unutulmadan, her biri 8-10 yıllık madencilik bilgi ve deneyimine sahip bu arkadaşlarımızın bilgi ve deneyiminin heba edilmesi, çoğu 30 yaşın üzerindeki bu işçilerin kaderlerine terk edilmesi sosyal devlet anlayışıyla, insan merkezli ekonomi anlayışıyla çelişmektedir.

 

“BU ZONGULDAK’A HAKSIZLIKTIR”

Biz diyoruz ki; TTK 1980’lere kadar Türkiye’yi sırtında taşımıştır. Cumhuriyet’in ilk il ilan ettiği ve 1980’de Türkiye’nin en gelişmiş 5. Kenti olan Zonguldak’ın bugünkü durumu geçmişine, bu kenti kuranlara madenlere canını verenlere ve madenciliğe haksızlıktır. 1990’larda 10 milyon ton olan kömür ithalatının bugün 20 milyon tonu geçmiş olması, yer altında çıkarılacak kömürü, 40 bini aşkın işsizi olan Zonguldak’a haksızlıktır. Bu kentte yaşayanlar ve TTK’da çalışan madenciler olarak, tüm kamuoyunu, emekten yana olan duyarlılığı olanları, özelleştirme, taşeronlaştırma, ücretlerdeki eşitsizlik, işsizlik ve kıdem tazminatı konusunda taleplerimize destek vermeye, seslerini sesimizle birleştirmeye çağırıyoruz”

 

İMZA KAMPANYASI İLGİ GÖRÜYOR

Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu da imza kampanyasına tam destek verdiklerini belirtti. Siyasi parti ilçe başkanlarının yanı sıra vatandaşlar da imza verebilmek için kuyruk oluşturdu. CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Büyük Birlik Partisi Ereğli İlçe Başkanı Nizamettin Halıcıoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili aday adayları Mustafa Özkan, Yaşar Balcı, sivil toplum kuruluşları, meslek odası yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)