**Bu yılın av sezonunun bereketli geçmesi vatandaşların da ucuz balık tüketebilme şansı bulmalarını sağladı. İşportada 5 tane çingene palamudu  ve 1 kilo çinekop 10 liradan, 3 kilo hamsi de 10 liradan seyyar tezgahlarda satılıyor. Kdz. Ereğli terminalindeki dolmuş durağında ekmek parası  kazanmaya çalışan balıkçılar “halkımız ucuz balık yesin, taze balık” diye sesleniyorlar.

 

Önümüzdeki günlerde ise balığın daha da bollaşacağına dönük beklentiler artıyor. Protein deposu olan ve halk arasında “en iyi doğal ilaç” olarak bilinen balığın yararları ise saymakla bitmiyor. Doktorlar obezite, koroner kalp hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığına dikkat çekerek, hafta iki gün balık yenilmesini öneriyorlar.  

 

Balığın başlıca yararları arasında şunlar da var:

 

Doymamış yağ asitlerinden omega yağ asitleri ile önlenebilen, geciktirilebilen veya hafifletilebilen hastalıklar; koroner kalp hastalıkları ve inme, yeni doğanlarda zorunlu yağ asidi yetersizlikleri (retina ve beyin gelişiminde), otoimmün hastalıkları (nefropati, lupus), crohn hastalığı, meme, kolon, prostat kanserleri, hipertansiyon, romatoid artrit, alzheimer ve astımdır. Tüm bu özellikleriyle beraber su ürünleri neredeyse yok sayılabilecek karbonhidrat içeriği, protein kaynağı oluşu ve vitamin özellikleriyle çok sağlıklı ve vücut gelişim dönemi yanı sıra hamilelik döneminde de tüketilmesi özellikle istenen besin maddesidir.