Kandilli Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kömür sahasında 18 maden işçisinin işten çıkarılmasına tepki gösteren maden işçileri ocağa inmedi, kuyu başında eylem gerçekleştirdi.

 

Hema Kandilli Kömür İşletmesinde madencilerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Maden ocağının kapatılması yönünde karar alınması ile başlayan süreçte yaşanan eylemler ve en son Ankara'da Enerji Bakanlığı başkanlığında HEMA ve Türkiye Taşkömürleri Kurumu yöneticilerinin bir araya gelerek ortak çözüm bulma girişimleri ile farklı bir boyuta ulaşırken geçtiğimiz haftalarda 18 maden işçisinin işten çıkarılma kararına maden işçileri tepki gösterdi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, işverenin 18 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine yönelik bildiri göndermesi ile başlayan yasal sürecin sona erdiğini, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yönetimi ile yaşanan uyuşmazlıkların bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

Hema Endüstri AŞ ile TTK arasındaki uyuşmazlıktan dolayı kapatılma süreci yaşanan maden ocağında üretim gerçekleştirilmediğini de belirten Mutlu şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3 aydır Hattat Holding Hema Endüstri A.Ş. Kandilli Kömür işletmelerinde buranın Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile yaşamış olduğu sorunlardan dolayı işyerinin kapatılma durumu ve işçilerin de kademeleri olarak tasfiye edilmesi gündeme gelmişti.  3 Aydır mücadele sergiliyoruz. İşçi arkadaşlarımızın işten atılmaması için daha önce de değişik eylemler yaptık. Bugün had safhaya geldi, 18 arkadaşımızın iş akitleri bugün itibariyle son buluyor. Bugün kendilerine tanınan yasal süre bitiyor, yarın itibariyle bu arkadaşların işyerleri ile bir ilişkileri kalmıyor. Diğer madenciler de işten atılan maden işçilerine destek vermek maksadıyla ocağa inmeyerek çalışma hayatını durdurarak destek eylemi gerçekleştiriyor. Bizler de sendikacıları liderleri olarak buradayız. Tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bu işin artık bitmesini bu düşünce ile işçilerimizin ocaklarda çalıştırılmasını yanlış buluyoruz, iş güvenliğine aykırı bir çalışma hayatı sergileniyor. Bu işin biran önce sonuçlanması için gerekli baskıyı oluşturmak istiyor. Bu işten olumlu sonuç alana kadar eylemimizi sürdüreceğiz"

Maden işçileri kuyu başında eylemlerini sürdürüyor.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)