Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı iken AK Parti'den yeniden aday olan, 27 Ocak 2009’da Karadeniz Ereğli'de düzenlenen Çelik-2 operasyonu kapsamında gözaltına alınan Murat Sesli'nin, siyaset yasağı 8 Aralık 2028 tarihinde sona erecek.

 

İDDİANAME; TAPE KAYITLARI, BELGELER...

Karadeniz Ereğli'de 27 Ocak 2009 tarihinde gece saatlerinde başlayan operasyonda aralarında belediye başkanı, TSO, meclis, polislerin de bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik suç örgütü operasyonu gerçekleştirildi ve pek çok isim gözaltına alındı. Dönemin Belediye Başkanı Murat Sesli, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianameler, tape kayıtları, belgeler ise arşivdeki yerlerini halen koruyor.

7 Eylül 2009 tarihinde tahliye edilen Sesli, 26 Nisan 2012 tarihinde 12 Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar duruşmasında 7 yıl 7 ay 20 gün cezanın yanı sıra mahkeme kararının bitiminden sonraki 5 yıl için ise seçilme yasağının da bulunduğu "memnu haklar" cezasına çarptırıldı.

Sesli, Yargıtay'a itiraz etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi görevi kötüye kullanmaya yönelik cezasını bozarken, "çete üyeliği ve hürriyeti yoksun bırakma, tehdit" suçlarını onadı. Sesli'nin cezası ise 6 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası olarak kesinleşti.

Ceza onandı, yaklaşık 7 yıl boyunca firari olarak yaşayan Sesli, 2020 yılında Ankara'da polislere teslim oldu ve Sincan Cezaevine gönderildi.

Kovid-19 nedeniyle düzenlenen infaz yasasından faydalanan Sesli, 2020 yılının son aylarında serbest bırakıldı. Sesli'nin yaptığı infazın durdurulması başvurusu mahkeme tarafından reddedildi.

Buna göre Sesli'nin kesin tahliye tarihi 8 Aralık 2025. 5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu maddesi gereği ise kesinleşmiş tahliye tarihinin ardından 3 yıl sonuna kadar seçime giremeyecek.

 

"5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU"

Türk Hava Yolları uçuş ekibi yatılı bölge ortaokulu öğrencileriyle buluştu Türk Hava Yolları uçuş ekibi yatılı bölge ortaokulu öğrencileriyle buluştu

5237/53-1 Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin kanun sonucu olarak,

a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden, bu kapsamda TBMM üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

b) Seçme ve seçilme ehliyetinden,

c) Velayet hakkından, vesayet veya kayyumluğa ait bir hizmette bulunmaktan,

d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yönetici veya denetçisi olmaktan,

e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten yoksun bırakılır.

5237/53-2: Kişi işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.

 

5352 SAYILI ADLİ SİCİL KANUNU

5352/13-A (1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkumiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilmesi için yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için Türk Ceza Kanununun 53'ncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,

a) Mahküm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren 3 yıllık bir süre geçmiş olması,

b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatının iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemeler bir kanaat oluşması gerekir."

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)