Karadeniz Ereğli’de Çilekli Pasta Yarışması yapıldı. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya, pembe rengi, aroması ve kokusuyla Osmanlı Çileğinin tezgah görmeden alıcı bulduğunu söyledi.

 

“NEDEN PASTA?”

Ereğli’deki Osmanlı Çileğini yeniden eski konumuna kazandırmak amacıyla çeşitli sosyal etkinlikler düzenlediklerini belirten Çetinkaya, dernek binasında gerçekleştirilen yarışma öncesi gazetecilere açıklamada bulundu. Pastacılık sektörünün Osmanlı Çileğine yoğun ilgi gösteren sektörlerden biri olduğunu belirten Çetinkaya, “Osmanlı Çileğini sürekli gündemde tutmak istiyoruz. ‘Neden pasta?’ dersek Osmanlı çileğinin kullanım alanlarından biri de pastacılık sektörü. Üreticilerimizi bu konuda da araştırmaya, geliştirmeye yöneltmek istediğimiz için bunu gerçekleştiriyoruz. Bu tip etkinliklerin Osmanlı Çileği üzerindeki olumlu etkinlerini de olumlu yönde görüyoruz. Üreticiler arası bilgi yarışmasının yanı sıra en iyi Osmanlı çileği yarışmalarını da önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz” dedi.

 

İŞSİZE İŞ İMKANI

Osmanlı Çileğine sahip çıkılması durumunda bölgedeki işsizlik diye bir sorunun ortadan kalkacağını belirten Çetinkaya, “Bölgemizde Osmanlı Çileği çok önemli bir meyve ve değer, ancak bizim alanlarımız, tarlalarımız boş duruyor. Yağ, şeker, un var biz bu helvayı yapamıyoruz. İşsizlerimiz çok, alanlar boş, iş çok ama çalışan yok” sözleri ile konuştu.

 

DİĞER BÖLGELER CAN ATIYOR

Geçtiğimiz günlerde Osmanlı Çileği ile ilgili servis edilen, “Tezgahı görmeden alıcı buluyor” haberinin ardından Türkiye’nin dört bir yanından çilek ve çilek fidesi talebi aldıklarını ifade eden Çetinkaya şu ifadelere yer verdi: “Bizleri aramaları ulaşmaları son derece önemli. Diğer bölgelerde insanlar bunları yapmak için can atıyor ancak biz Ereğli’de bunu neden üretemiyoruz. Bu soruları mahalli idarecilerimizin kendilerine sormalarını da istiyoruz. Neden üretemiyoruzu sorgulasınlar ondan sonra da nasıl üreteceğimizi de kendimiz gerçekleştirelim”

 

ÖDÜLLER 29 MAYIS’DA

Sunum, tat, görünüm olarak değerlendirilen pastalar için dört kişilik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli jüri üyeleri puanlama yaptı. Ödül kazananları 29 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 'Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenliği’ etkinliğinde açıklanacak.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)