Zonguldak İl Müftüsü Refik Bulut, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başlattığı 'Hizmet çeşitliliği projesi' adı altında Kuran Kursu bayan öğreticilerine seminer verildiğini açıkladı. Projenin, Kuran Kurslarında yürütülen yaygın dini eğitim hizmetinden toplumun tüm kesitlerinin etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmesini hedeflediğini belirten Müftü Bulut, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
KURSLARA 19 EYLÜL TARİHİNDE PİLOT UYGULAMA OLARAK BAŞLADIK
2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılında öğretici olarak görev yapan öğreticilerimize seminer veriyoruz. Amacımız kaliteyi daha yüksek tutmak, kursiyerlerimizin eğitimde daha faydalı olabilmeleri amaçlanıyor. İlimiz genelinde 135, şehir merkezinde ise 57 kursumuz var. Bu kurslara 19 Eylül tarihinde pilot uygulama olarak başladık. Diğer kurslarımız da 3 Ekim'de başlayacak. Öncelikle bu ilk kursumuzun ne derece verimli olacağı tespit edilecek, ona göre seneye diğer kurslarımızda yaygınlaşacak. Kurslarımızın tamamında haftada 5 günde 24 saat ders verilecek. Bunlar da itikat dersi 1 saat, ibadet dersi 1 saat, ahlak dersi 1 saat ve siyer dersi 1 saat olmak üzere 4 ders var. 20 saat de Kura-ı Kerim okuma dersi var. Kurslarımız 32 hafta olup 135 bayan öğreticimiz var. Kuran Kurslarında yürütülen yaygın dini eğitim hizmetinden toplumun tüm kesitlerinin etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmesini hedefliyor. Bu doğrultuda hazırlanan 'Kuran kurslarında hizmet çeşitliliği' projesiyle mesai saatleri içinde Kuran Kurslarına gelemeyen kamuda veya özel sektörde çalışan vatandaşlarımızın iş saatleri dışında veya hafta sonları halk eğitim uygulamalarında olduğu gibi, iş hayatından sonra, hayatın bir parçası şeklinde Kuran ve dini bilgiler öğrenebilmesi amaçlanıyor.
MEVCUT EĞİTİM-ÖĞRETİM SİSTEMİNİN BUNA UYGUN OLMAYIŞI BU PROJENİN BAŞLATILMASINI GEREKLİ KILDI
Böylece günlük hayatının koşuşturmasında vakitlerinin bir bölümünü Kuran okumayı öğrenmeye veya dini bilgiler almaya ayıramayanların iş hayatından kopmadan Başkanlığımızın yaygın dini eğitimi hizmetinden yararlanmaları sağlanacak. Bu gerekçeden hareketle Başkanlığımız bir dizi çalışma başlattı.
Bu çalışmalar yapılırken muhatap kitlenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak eğitim, öğretim programlarında çeşitliliğe gidilmesi amaçlanıyor.
Bu itibarla Kuran Kurslarındaki öğrenci profilinin zamanla değişmesi, kurslarımıza devam eden öğrencilerin yüzde 66'sını 23 ve üzeri yaş gurubu yetişkin ev hanımlarının teşkil etmesi, Kuran Kursuna devam eden öğrencilerin Ekim Ayından, Mayıs ayına sonuna kadar devam eden kurslara, bir eğitim-öğretim boyu devam edememeleri, Kırsal kesimde tarım ve mevsimlik işler sebebiyle Kuran Kursuna devam edenlerin eğitim-öğretimin devam ettiği günlerde tarım işlerine gitmeleri sebebiyle kursa devam edememeleri, mesai saatleri içinde Kuran Kurslarına gelemeyen kamu, özel sektör ve kendi işinde çalışan vatandaşlarımızın akşam ve ya hafta sonları iş saatleri dışında Kuran Kursu hizmetlerinden faydalanmayı arzuladıkları halde mevcut eğitim-öğretim sisteminin buna uygun olmayışı böyle bir projenin başlatılmasını gerekli kılmıştır.