Döner sermaye ve ek ödeme mahsuplaşmalarında Sağlık Bakanlığı'nın gerekçesini haksız bulan ve sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini iddia eden Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, konuya ilişkin bir üyesi adına Zonguldak İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı.
Sağlık çalışanlarının bir kısmının 2010 yılında aldıkları döner sermaye ödemelerinin oldukça düşük kaldığı değerlendirmeleri yapılmıştı. Aynı yıl için diğer kurumlarda çalışan sağlık personeline ise, 375 sayılı KHK hükümlerine göre ek ödeme yapılmıştı.
2010 yılına kadar yıllık bazda yapılan döner sermaye ödemeleri ile ek ödeme toplamları arasındaki fark "Yıllık Mahsuplaşma" adı altında yapılan kıyaslama sonucunda Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan personele ayrıca ödeniyordu. Ancak 2011 yılından itibaren uygulamanın "Aylık Mahsuplaşma" şekline dönmesi farklı uygulamaları da beraberinde getirdi. Döner sermaye geliri çok düşük olan sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personel ile askerlik, doğum, hastalık veya yıllık izin gibi
farklı nedenlerle oldukça düşük döner sermaye ödemesi alan sağlıkçılar, kötü bir sürprizle karşılaştı. Sağlık Bakanlığı, 2011 yılı itibari ile "Aylık Mahsuplaşma" uygulamasına geçilmesini gerekçe göstererek 2010 yılının "Yıllık Mahsuplaşma" kıyaslamasının yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın gerekçesini haksız bulan ve sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini iddia eden Sağlık-Sen, konuya ilişkin bir üyesi adına Zonguldak İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Bartın'da görev yapan bayan sağlık çalışanı için açılan davadan önemli bir karar çıktı. Dava dilekçesinde sağlık çalışanının; yasal hakkı olan doğum, hastalık ve yıllık izinleri gibi izinlerini kullanması nedeni ile 2010 yılında aldığı döner sermayelerin çok düşük kaldığı belirtildi. Buna rağmen 375 sayılı KHK hükümlerine göre eksik kalan kısım için yıllık bazda bir hesaplama yapılmadığı ve sağlık çalışanının mağduriyete uğradığı ifade edildi.
Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından görülen dava sonucunda "Davacı lehine fark doğması soncunda 375 sayılı KHK uyarınca ek ödeme alamayacağı sonucunu doğuracak bu durum hakkaniyet ile bağdaşmamaktadır" denildi. Dava konusu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faizi ile birlikte tazminine hükmedildi.
Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, yaptığı açıklamada, "Yetkili sendika olarak katıldığımız toplu görüşmelerde 2011 yılı için sağlık çalışanlarımıza aylık mahsuplaşma hakkını elde ettik. Artık Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerindeki sağlık çalışanlarımız izinli ve raporlu da olsalar en az diğer kurumlardaki sağlıkçılar kadar her ay aynı oranda ek ödeme alabiliyor. Bu çok önemli bir kazanımdı. Ancak, ne hikmetse yeni uygulamaya geçildiği gerekçesi ile 2010 yılındaki yıllık mahsuplaşma görmezden gelinmek istendi. Bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Açtığımız davada alınan karar da haklılığımızı ortaya çıkardı" dedi.
Kararın askerlik ve doğum izni gibi 2010 yılı boyunca hiçbir şekilde döner sermaye alamamış olan sağlık çalışanlarını da ilgilendirdiğini söyleyen Kara, "Yaptığımız hesaplamalarda görüyoruz ki, sağlık çalışanımız 2010 yılının tamamında ücretsiz izinde dahi olsa 6 bin TL'ye yakın ek ödeme alabilecek" şeklinde konuştu.
Başkan Kara, Sağlık-Sen'in lehine çıkan İdare Mahkemesi kararının diğer sağlık çalışanları adına emsal olabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı itiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesi'nin de vereceği kararın beklenmesi gerektiğinin altını çizdi.