Son düzenlemeler ile resmi ilan potansiyelinde yüzde 40 azalma meydana geldiğini belirten Basın İlân Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü Nail Duran  önümüzdeki süreçte bu ilanların tamamının kaldırılacağını açıkladı.

Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2013 yılına kadar resmi ilanların kademeli olarak kaldırılacağının açıklanması üzerine konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç "Kamu İhale Kanunu düzenlemesiyle Türkiye'de ki uygulama arasında yer yer tezatlıklar vardır. Yerel basının resmi ilanlarının kesilmek istenmesinin ardında başka nedenler olduğuna inanıyorum. Yerel basının yaşamasını sağlamak zorundayız" dedi.

İstanbul'da yapılan 2009 yılı Yerel Medya Değerlendirme Toplantısında gazetelerin resmi ilanlarının kademeli olarak kaldırılarak 2013'te tamamen sona ereceğinin açıklanması gündeme bomba gibi düştü. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç Avrupa Birliği Uyum Yasaları Çerçevesinde yapılmak istenen uygulamada hatalar olduğunu belirterek; "Şartlar eşit değil. Kaldı ki Fransa basınını destekleyecek çalışmalar yapıyor. Bu uygulamayla birçok basın çalışanı işsiz kalacak" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS)  birlikte düzenlediği "9. Yılsonu Değerlendirme Toplantısı"nın en önemli gündem maddelerinden biri resmi ilanlar oldu.
Basın İlân Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü Nail Duran resmi ilanlarla ilgili bilgi verdi. Resmi ilanlarla yerel basının yaşamaya çalıştığını belirten Duran; 2008 yılında Kamu İhale Yasası'nda yapılan düzenlemelerden yola çıkarak o dönemde yerel ve yaygın basın örgütlerinin gösterdikleri tepkileri hatırlattı.

KAYIP SÖZ KONUSU
Yerel basında resmi ilanlarla ilgili ciddi sorunlar yaşandığını belirten Duran; "Apartman yöneticisi olup da gazetelerin asli kadrolarında görülen, gösterilen insanlar var. Bunları el birliği ile düzeltmemiz gerekiyor. Bunlar ve benzer örnekler en çok karşılaştığımız sorunların başında geliyor" dedi.
Duran gazete satışlarıyla ilgili yapılan son düzenlemeler hakkında da bilgi vererek; "Abone satışlarının da fili satışa eklenmesiyle ilgili bir düzenleme yaptık. Gazetelerin yapması gereken minimum satış rakamlarına abone satışlarını dahil edilmesiyle sorunun kısmen önüne geçildi. Ancak fiili satış rakamının sadece abone satışı ile olamayacağı gibi, tamamı bayii satışı ile de olamayacak. Buna da dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
Duran 2008 yılı içinde Kamu İhale Yasası'ndaki yeni düzenleme yapılmak istendiği günlerde yerel basının birlikte buna karşı çıktığını belirterek, benzer bir uygulamanın yeniden gündemde olduğunu söyledi.
Duran o gün ki görüşmeler sonrasında kendilerine kesintilerin olmayacağının söylendiğini belirterek; "2008'deki görüşmeler sürecinde resmi ilanlar konusunda basının bir kaybı olmayacağı söylenmişti. Bugünkü resmi ilanlara ve rakamlara baktığımızda yüzde 40'lık bir kayıp söz konusu. Basından sorumlu Devlet Bakanı Sayın Bülent Arınç yeniden gündemde olan düzenlemeyle ilgili resmi ilanlar konusunda gazetelerin mağdur edilmesinin mümkün olmadığını söylemişti. Bunun sonucunu 1 Ocak 2010'dan itibaren ortaya çıkacak. Söylemler pratikte ne kadar uygulamaya geçecek göreceğiz. Daha önce de bir kayıp olmayacağı söylenmişti. Ancak yüzde 40'a varan kayıplar bunun böyle olmadığını gösterdi" dedi.

Basın İlân Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü Nail Duran; Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2013 yılına kadar resmi ilanların kademeli olarak kaldırılmasının öngörüldüğünü söyledi.

SAYFALAR KARARTILABİLİR

Toplantıda söz alan Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz 2008 yılındaki süreçte dönemin komisyon başkanı olan Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ile 3 kez telefonla görüştüklerini belirterek; "Sayın Bayındırlık Bakanı ile o dönem Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak görüşmemizde basın örgütleri gibi düşünmediğini belirtmiş ve zamanla resmi ilanların kalkması gerektiğini beyan etmişti. Bu sürecin sadece Ak Parti ile ilgili olmadığını belirten Mustafa Demir Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde resmi ilanların kalkması gerektiğini söylemişti. Nail Bey taraf olduğundan konumu farklı. Burada iş basın örgütlerinin yaklaşımına kalıyor. Burada bir sorun yaşanacaksa çözüm yolunu da bizim bulmamız gerekiyor. Taleplerimizi sayfalarımızı karartarak iletebiliriz. Basının yaşatılması için alternatif uygulamalar istiyorsak bunları birlikte yapalım" dedi.

ERİNÇ: ŞARTLAR EŞİT DEĞİL

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ise yaptığı değerlendirmede Avrupa Birliği'nin öngördüğü Kamu İhale Kanunu düzenlemesiyle Türkiye'de ki uygulama arasında yer yer tezatlıklar olduğunu belirterek yerel basının resmi ilanlarının kesilmek istenmesinin ardında başka nedenler olduğunu söyledi. "Yerel basının yaşamasını sağlamak zorundayız" diyen Erinç Fransa'daki basına verilen desteklerden bahsetti. Erinç, hükümetlerin siyasi geleceklerini devam ettirmek için basının güçlü olmasından rahatsızlık duyduğunu bunun içinde resmi ilan gibi düzenlemelerle basının sesini kısma yoluna gidildiğini söyledi. Erinç yerel basının yok olmasına neden olacak düzenlemelerin Türkiye'de demokrasiyi de darbe vuracağını kaydetti. Avrupa'daki şartlarla Türkiye'deki şartların çok farklı olduğuna dikkat çeken Orhan Erinç, bu düzenlemenin ancak aynı şartlar sağlandığında uygulanabileceğini belirtti. Devletin resmi ilanlar yoluyla verdiği paranın çok büyük bir miktarını zaten geri aldığını vurgulayan  Erinç, resmi ilanların kesilmesiyle birlikte çok sayıda fikir işçisinin işsiz kalacağını, ekonomik girdi sağlayan tüketimin sona ereceğini söyledi.

TGC Başkanı Erinç yerel basının yok olmasına neden olacak düzenlemelerin Türkiye'de demokrasiyi de darbe vuracağını belirtti. Avrupa'daki şartlarla Türkiye'deki şartların çok farklı olduğunu belirten Erinç, bu düzenlemenin ancak aynı şartlar sağlandığında uygulanabileceğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

KGD Başkanı Öksüz ?Burada iş basın örgütlerinin yaklaşımına kalıyor. Burada bir sorun yaşanacaksa çözüm yolunu da bizim bulmamız gerekiyor. Taleplerimizi sayfalarımızı karartarak iletebiliriz? sözleriyle konuştu.