Hükümet konağı ve ilçe emniyet binasının olmadığı ve hizmetlerini kiralık binalarda sürdürdüğü Ereğli’ye ilimizin beş milletvekilini yan yana getirerek belediyemize gelmenizi gerçekten çok önemsedim.

Geleceğinizi ilk duyduğumda öyle bir heyecandım ki, hatta gazetemizin manşetinde “Ereğli’nin gerçek gündemi” başlıklı haber-yorumu yayımlayarak sizlere yardımcı olmak bile istedim.

Siz gelmeden önce eski yıllara, yani iki binli yıllarda Ereğli’nin 250 bin nüfusa ulaşacağını ve bununla birlikte yaşanan sosyo-ekonomik gelişmelerle birlikte Ereğli’nin Türkiye’nin yıldızı olacağının söylenip tartışıldığı toplantıların yapıldığı anılarıma gittim.

Neydi o yıllar?

Ereğli pilot bölge ilan edilecekti.

KEİB kapsamında yurt dışından gelenler vizesiz Ereğli’ye gelebilecek, ilçede alış veriş yapacak ve ancak ilçe dışına çıkarken pasaport gösterme zorunluluğu ile karşılaşacaktı.

Bozhane’de kıyı ticaretine uygun bir bina yapılması için valilik tarafından ihaleye çıkıldığında da, bazı eller engellemek için harekete geçmiş ve “Bu alan TTK’nın” diyerek itirazda bulunmuş hatta ihaleyi iptal ettirmişti. Tüm belgelerini yayımladığım o yıllardan bu güne ne çok zaman geçti bir bilseniz.

Hey gidi yıllar.

Hatta daha sonra dönemin Zonguldak Valisi Rahmetli İsmet Metin, Hükümet ağır ekonomik bunalımdaki Zonguldak’ı kurtarmak için üç bakanını görevlendirdiğinde, “heyet gelmeden önce Zonguldak biraraya gelerek çözüm önerilerini saptamalı” yönündeki düşüncemi dikkate almış hemen emir vermişti. Vali Metin tüm Zonguldak ve ilçelerindeki kuruluşları Bakacakkadı’da toplamış ve “öneriniz nedir?” diye sormuştu. O toplantının video kayıtları bugün yeniden izlense ne çok fikirlerin öne çıktığı, çözüm önerileri konusunda Zonguldaklıların birikim sahibi olduğu çok iyi anlaşılır. Zonguldak Bankası’nın kurulması bile gündeme gelmişti de, hükümet içten vurunca, o öneriler kağıtta kalmıştı.

O günlerden bugüne köprülerin altından akan sular, nedense Ereğli tarafına hiç akmadı.

Hayret değil mi?

İşte Ereğli’den pencerenin kanatlarını açarken şöyle minik bir yolculukta bile ne kadar önemli şeyler geliverdi aklıma.

Ziyaretteki pencerenin kanadı sizdiniz sayın valim.

Siz, güçlü bir şekilde Ereğli’ye geldiğinizde hayallere daldım.

Dedim ki:

Valimizin üslup ve samimiyetini hep iyi anlatıyorlar. Ayrımcılık gibi bir durumu da yok. Vali geliyor ise kesinlikle Ereğli’nin hayrınadır.

Bu nedenle; şu anda sökülüp bisiklet yolu yapılan Ereğli-Kandilli demiryolunu yeniden eski haline getirmeyi mi düşünüyor? Ereğli-Kozlu ve Ereğli-Arifiye demiryolu bağlantıları ile ilgili sürpriz bir gelişme mi var?

Tersaneler bölgesinden giden 7 bin gurbetçi işçimizi geri mi getiriyor?

Yoksa işsizliğe çözüm mü buldu?

1992 yılında kapatılan Erdemir havaalanına çözüm yönünde, Ereğli-Düzce karayolu üzerindeki Kocaman’a havaalanı yapılması yönünde Prof. Dr Mahmut Özer’in BEÜ rektörlüğü döneminde hazırlandığı iddia edilen proje için bir gelişme mi var?

Hani sizin de gelip gördüğünüz dünya mirası Kandilli’deki varagel işler hale mi getirilecek. Yine aynı gün orada açıklanan ve bir daha hiç söz edilmeyen Kandilli Eğitim Köyü’nün inşa çalışmaları için proje hazırlanıp kaynak mı bulundu? Bu alkışlanacak büyük hizmet katalog da kalmayacak mı?

DDY tamirhanesini biliyorsunuz Sayın Valim. Ereğli’de Eğitim Vadisi mevkisindeki tüm okullara da hizmet verebilecek bu tamirhaneye Erdemir’in müzesi, eski buharlı bir lokomotif de yerleştirileceği söylenmişti. Valim bu bina yıkılmak üzere. Ne olur Allah’ınızı seviyorsanız şu binaya sahip çıkın da, bir tarihimiz daha yok olmasın.

Ereğli’nin geleceğinde en önemli yer olacak olan Belediyenin Belen’de yapımına başlanan Şehir mezarlığı’nda yapılması istenen cami için müjde mi verecek? Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak’a geldiğinde “Biz cami yapmaya hazırız” diyen Tat Metal’in yönetim kurulu Başkanı Akın Tatoğlu ve Çınar Boru’nun sahibi Abdurahman Çınar’ın sponsorluğunu mu açıklayacaksınız” Biliyorsunuz ki, Ereğli’nin nüfusu il merkezinden de fazla. Her gün bir çok cenazenin kaldırıldığı Ereğli’de, Belen’de yapılacak olan bir cami, cenaze namazları konusunda büyük bir boşluğu doldurur. Cami boş da kalmaz.

Diye düşündüm.

Duydum ki öyle değilmiş, tek gündem maddeli gelmişsiniz. Elbette hizmete aç bir Ereğlili olarak üzüldüm.

Düşüncelerime bir şey daha yerleşti ki, Sayın Valim siz bu tarihi imzayı attırabilirsiniz. Hani beş milletvekilini Ereğli için bir araya getirdiniz ya. İşte o milletvekillerinin hepsi de büyük bir dayanışma örneği göstererek Ereğli’deki Alemdar Müze Gemisine İSTİKLAL MADALYASI verilmesini istediler ve de TBMM’ye önerge bile verdiler.

Sayın Valim.

Alemdar’ın olayını siz çok iyi biliyorsunuz. Milletvekilleri teklifi vermesine verdiler ama takip etmiyorlar sanıyorum. Çünkü, mecliste hiç gündeme geldiğini duymadık. Lütfen siz de söyler misiniz? Siz söyleyince beşi bir araya geliyor ise –ki geldiler- Ereğli halkının madalya isteği gerçekleştirilir ve o büyük coşkuyu birlikte paylaşırız.

Biz tarihimize sahip çıkıp madalya istiyoruz.

Bu haklı ve onurlu isteğimiz için bizlere yardımcı olur musunuz?

Saygılarımla.