Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre; Mayıs 2016’da mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.56 oranında geriledi. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 8,40 seviyesinde gerçekleşti. 

GMİS’in araştırma sonuçları şu şekilde bildirildi:

 

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.56’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 7 TL. katkı sağladı.

Buna göre Mayıs 2016’da Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.249, 35 TL oldu.

Ocak 2016-Haziran 2016 dönemini kapsayan ve 1.300 TL’ye çıkarılan asgari ücret 4 kişilik ailenin sadece mutfak giderini karşılayabiliyor. Asgari ücretle geçinen aile 1.300 Tl ücretinden gıda harcaması sonrasında geriye kalan 51 TL ile konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderlerini karşılamak zorunda.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

 

TAVUK FİYATLARI AYNI KALDI

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Mayıs ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta yer alan ürünlerde önemli bir değişim olmadı.

Kırmızı et ürünlerinde, Mayıs ayında kırmızı et ürünlerinden kuzu etinde yüzde 3 oranında artış görüldü. Diğer ürünlerde bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.

Nisan ayı itibarıyla av sezonu bittiği için balık fiyatları Mayıs ayı gıda harcamasında yer almadı. Tavuk etinde bir önceki aya göre değişim olmadı.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta Mayıs ayında da önemli bir değişimler tespit edildi. Dermason kuru fasulye fiyatı yüze3, barbunya yüzde 4, nohut yüzde 2, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek yüzde 3 oranında zam gören ürünler oldu.

Tahıllar grubunda da pilavlık baldo pirinç yüzde 4, ekmeklik beyaz un yüzde 10, bulgur yüzde 5, makarna yüzde 5 zam gören ürünler oldu.

 

TURFANDA ÜRÜN FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Mayıs ayında havaların erken ısınmasının da etkisiyle gıda harcamasında sebzede turfanda sera ürünleri olan, domates, taze fasulye, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde yüzde 40’ları bulan fiyat düşüşleri oldu. Meyve grubunda da çağla, erik gibi ürünler dışındaki meyvelerde fiyat düşüşleri oldu. Muz bir önceki aya göre yüzde 10, portakal yüzde 5, elma yüzde 10 oranında fiyatları düşen ürünler oldu.

 

YAĞLARDA ARTIŞ VAR

Yağlar grubu; bu grupta da zeytinyağı yüzde 3, Ayçiçek yağı yüzde 2 oranında arttı. Kahvaltılık zeytin fiyatları da bir önceki aya göre yüzde 4 oranında fiyatları artan ürün oldu.  Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.

2016 Mayıs ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 16 TL gerileme ile 3.486,00 TL oldu.

 

Dört Kişilik Ailenin Mayıs 2016 Gıda Harcaması Tablosu

Aile grubu

Mayıs 2015

(TL)

Aralık 2015

(TL)

Ocak 2016

 (TL)

Nisan 2016

 (TL)

Mayıs 2016

 (TL)

Yetişkin işçi

320.45

343,45

345,50

349,82

347,80

Yetişkin Kadın

260,58

276,30

277,95

281,44

279,95

15-19 Yaş Grubu Çocuk

329,00

349.00

353,00

357,60

355,60

4-6 Yaş Grubu Çocuk

248,00

262,00

264,00

267,30

266,00

TOPLAM

1.158,03

1.230,75

1.240,45

1.256,16

1.249,35