AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, madenciliğin okulu sayılan kömürün ana vatanı Zonguldak’ta taş kömürü havzasında bin 200 metre derinliğe kadar tespit edilen toplam jeolojik rezervin 1,5 milyar ton olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alan Uçar, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün verilerine ilişkin bilgiler de aktardı.

Zonguldak’taki kömürlerin kalori değerinin 6 bin 200 ile 7 bin 250 kilokalori olduğunu anlatan Uçar, “Doğrudan meteorolojik kok elde etmeye uygun rezervler özellikle Kozlu, Üzülmez, Karadon bölgelerinde bulunmakta olup toplam rezervdeki oranı yüzde 57'dir. Koklaşabilir kömür yüksek fırınlara uygun ve kok üretiminde kullanılabilir kalitede kömür olup "meteorolojik kömür" olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca, yürütülen sondajlamayla da metalik altın, bakır ve gümüş aramaları da devam etmektedir” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanlığı’nın katkılarıyla 7 bin civarında işçi istihdam edilerek hem üretimin arttırılması hem istihdamın sağlanması hem de kurumun ayakta kalması konusunda da çok önemli mesafe kaydedildiğine dikkati çeken Uçar, “Madenci şehrin bir milletvekili olarak, yapılan tüm bu çalışmalardan dolayı hükümetimize, Enerji Bakanımıza, MTA Genel Müdürümüze teşekkür eder, 2020 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ederim”