Kdz. Ereğli’de tersaneler bölgesine liman kurmak isteyen 3 şirket adına açıklama yapan Avni Biçer, projeye Milletvekili Ercan Candan ve TSO’nun tam destek verdiğini açıkladı.

 

Avni Biçer, 3 şirketin işbirliği içinde TSO’da Zeki Us, Mehmet Genç döneminde kuruluş çalışmalarının başlandığını ve daha sonra çekimser tavır içindeki Madenci Gemi sanayini birlik içerisine almak amacıyla TSO çatısı altında toplanıldığını vurguladı.

 

Biçer, Madenci Gemi Tersanesi’nin önerisi ile iyi niyet gösterisi olarak TSO’nun da sembolik olarak yönetimde bulunmasının değerlendirilmesi sonraki süreçte, TSO tarafından yüzde 4 hisse oranı ve A grubu imtiyazlı altın hisse uygulaması talebinin tersaneciler tarafından kabul görmediğini de kaydederken, “Basın açıklamaları hizmette öne çıkma mücadelesinin basında yanlış yankı bulmasıdır” dedi.

 

Biçer yazılı açıklamasında şöyle dedi:

 

BASIN TOPLANTISININ SEBEBİ: DÜZGÜN HABER ALINMASI

 

Son günlerde  Kdz  Ereğli Tersaneler Bölgesinde yeralan “ YENİ TERSANELER LİMANI “ Projesi ile ilgili    olarak,gerek yerel basında gerekse ulusal basında yeralan haberler üzerine , bu basın  açıklaması  USTAOĞLU GEMİ TERSANESİ,UMO GEMİ TERSANESİ ve EREĞLİ GEMİ TERSANESİ  adına yapılması ve kamuoyunun gerçek ve düzgün haber alması hedeflenmiştir.

 

Yerel basında yerel yöneticilerimizden kaynaklanarak  yapılan ve bizim  tersanemizi de içeren  haberler, sektörün yaşadığı çok ağır kriz koşullarını  anlatmak ve devletimizin ilgili organlarının bilinen bu konuya biraz daha yoğunlaşmasını hedeflemiş olabilir, ancak bu haberlerin veriliş şekli  üslubu ,  başta bizim tersanemiz olmak üzere diğer tersanelere  fayda sağlamak yerine tahmin edilemez boyutta zarar vermektedir.

 

DUYARLILIĞA DAVET

 

Tersanemizde  dahil olmak üzere Kdz Ereğli Tersaneler Bölgesinde yer alan tersaneler ile ilgili olarak açıklama yapacak tüm atanmış ve seçilmiş yerel yöneticilerimizi son derece  hassas ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Temsil ettikleri  makamların sorumlulukları altında haber yaptıracakları şirketler konusunda, gerçek ve kaynağından teyit  edilmiş bilgiler ile basına bilgi vermeleri konusunda  sorumluluk ve disiplin içinde hareket etmeye davet ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta içinde yerel basında çıkan   haberler  konusu  proje ile ilgili  kısa bir bilgi vermek isteriz.

 

ÜÇ ŞİRKET ÖNDERLİĞİNDE

 

Bilindiği üzere  “KDZ EREĞLİ  YENİ TERSANELER BÖLGESİ LİMANI “ Bölgede faaliyet gösteren dört adet tersane girişimcisine 5084 sayılı  yasa ve yönetmelik  çerçevesinde yatırım yapma ve istihdam yaratma taahhütleri  karşılığında  tahsis edilmiştir.

 

Gemi inşa sektöründe yaşanan  krizin  olumsuz etkilerini  bir nebze olsun silmek için yöremizde potansiyel olarak  mevcut bulunan liman, tahmil tahliye ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Tersaneler limanı üçüncü  şahıslara da hizmet vermek için “USTAOĞLU TERSANESİ “ önderliğinde ilk etapta üç tersanenin   oluru  alınarak bir faaliyet başlatılmıştır. Gerekli tüm girişimler şifai olarak  Miletvekilimiz,TSO, Bakanlık yetkilileri ve yerel yöneticilerimiz ile paylaşılmıştır.

 

MADENCİ GEMİ ÇEKİMSERDİ

 

Liman işletme ve tahmil tahliye işlemlerinin yasal zeminlerde  görüşmeleri yapmak için  tüm tersane yatırımcılarının katılımı uygun görülerek diğer tersane ilede görüşme yapılma kararı alınmıştır..Liman ve tahmil tahliye işlerine gerekli sıcak ilgiyi esirgeyen ve çekimser tavırlar gösteren “MADENCİ GEMİ TERSANESİ “ İle görüşmeleri birlik haline dönüştürmek ve bir bütün olarak yatırım girişimi  sağlamak hedeflenmiştir. Bu amaçla   diğer üç tersane yatırımcısının  talebi ile  ve” MADENCİ GEMİ TERSANESİ” ni birlik içerisine alma amacı ile TSO KDZ EREĞLİ  çatısı altında toplanma ve yol haritası belirleme  talebi iletilmiş ve TSO yönetimi tarafından bu niyet kabul görmüştür.TSO  nun buradaki üstlendiği görev dört tersane yatırımcısını bir arada bir yatırıma götürecek görüşmeleri kendi çatısı altında yapmak ve gerekli şirket düzenlemesini  oluşturmaktır.

 

Tersaneler limanı işletme izni başvurusu ;USTAOĞLU GEMİ TERSANESİ, UMO GEMİ TERSANESİ, EREĞLİ GEMİ TERSANESİ,MADENCİ GEMİ TERSANESİ nin imzaları ile  29.04.2013  tarihinde valilik makamına iletilmiştir.

 

ESKİ TSO DÖNEMİNDE GİRİŞİM BAŞLATILDI

 

Dönemin TSO Meclis Başkanı Sayın Zeki US, TSO Başkanı Sayın Mehmet GENÇ ve Başkan yardımcıları Sayın Sertan YALÇIN ile Valilik makamında   önceki Valimiz  Sayın Erol AYYILDIZ   sunum ile bilgilendirilmiştir.

 

Aradan  geçen süre  zarfında Ankarada  yapılan görüşmeler ile  devletimizin  ilgili tüm birimleri  bu konudan haberdar  edilerek bilgilendirilmiştir.Doğru pozitif ve yöre yararına olan her faaliyetin yapılması gereken işlemleri yapılarak, usanmadan mücadele içinde bu girişim sürdürülmüştür Geçen süre zarfında önce  valimiz ve ardından TSO  yönetimi  değişmiştir., Değişen kadrolara yeniden bilgilendirme yapılarak işlemin  devamlılığı sağlanmıştır. Atanan  ve  seçilen yeni yöneticilerimiz  ile yeniden  proje kaldığı yerden yoluna devam ettirilmiştir.

 

Bakanlık temsilcilerimizin  yöremizi  ziyaret etmesi esanasında kendilerine yapılan sunum ,bu görüşmeleri  dahada  hızlandırmıştır..Görüşmelerden çıkan   “TERSANELER LİMANI İŞLETME ŞİRKETİ “  acilen kurulup  ilgili bakanlığa  başvuru  yapılması şeklinde olmuştur.

 

MADENCİ GEMİ TSO’YU İSTEDİ

 

TSO  çatısı  altında hızlı bir şekilde başlatılan  şirket kurulma  çalışmaları şirketin ortaklık yapısı ile ilgili  ve ortakların  sorunları ile ilgili  bir sürü  tartışmalar  yaşanmıştır.Yapılan tüm tartışmalar  yapıcı  sonuçlara  bağlanmıştır .Yapıcı ve iyi niyet göstergesi olarak TSO  da sembolik olarak yönetimde olması   MADENCİ GEMİ TERSANESİ önerisi  ile  görüşmeye  değer bulunmuştur.Yapılan görüşmelerde  TSO  nun bağlı bulunduğu bakanlık  izni gerektiğinden  TSO tarafından  hemen ilgili  bakanlık nezdinde  ortaklık şartlarının oluşumu  ile ilgili girişim başlatılmıştır.

 

Yapılan bir sonraki toplantıda TSO  tarafından ortak olmak için  alınan bakanlık olur   şartları ise  % 4 hisse  oranı    A grubu imtiyazlı Altın hisse  uygulaması  olarak TSO yönetimi tarafından masada diğer taraflara iletilmiştir.

 

Toplantı içerisinde  bu şartlar tersaneciler tarafından soğuk karşılanmış olup % 4 hisse oranı bir nebze olsun kabul görecek olsa bile A grubu altın hisse imtiyazı tersaneciler tarafından olumlu karşılanmamıştır ve kabul görmemiştir.Şayet kabul görmüş olsaydı o toplantıda şirket kurulma çalışması tamamlanmış olacktı.A grubu imtiyazlı  % 4  altın hissenin  kabul edilmeyeceğini toplantı içerisinde ifade edilmesine  rağmen  TSO  yönetimince  alınan  ortaklık olur şartlarının  bakanlıkça  değiştirilemeyeceği ifadesi üzerine  USTAOĞLU TERSANESİ  temsilcileri   konu ile ilgili  olumsuz görüşlerini ve çekincelerini  anlatarak  toplantıdan  ayrılmak  zorunda kalmıştır.

 

TERSANELER LİMANI PROJESİ  ile ilgili  yaşanan  olaylar bugüne kadar süreçte tüm açıklığı ile bunlardır.

 

SON SÖZ TERSANE GİRİŞİMCİLERİNİNDİR

 

Sonuç olarak TERSANELER LİMANI PROJESİ  yaşanan  tüm bu olaylara rağmen yoluna devam etmektedir,. Zira bu proje bu bölgenin olmazsa olmaz gerçeğidir. Bu projenin  asıl sahipleri TERSANE GİRİŞİMCİLERİ ,dir. Bu proje ile ilgili olarak  son  sözü söyleyecek olanda yine TERSANE GİRİŞİMCİLERİDİR. Şu nokta kesinlikle unutulmamalıdır ki TSO kendi üyesi bulunan yatırımcılara onlardan aldığı yetki  ile yardımcı olup bürokratik işlemler ve gerekli şirket kurulma noktasında danışmanlık yapacaktır. Önümüzdeki günlerde yapılacak toplantılar neticesinde bu projenin  devamının koşulları belirlenecektir.

 

TERSANELER LİMANI PROJESİ ne  hissedar olsun  yada olmasın TSO yerelde bu oluşuma koşulsuz destek verecektir..bu  projenin Ankaradaki yüklenicisi  hükümet tarafındaki tüm işlerimizi koordine  edecek olan ve bu projenin  ilk gününden beri içerisinde olan vekilimiz Sayın Prof Dr.Ercan CANDAN dır.Gerek TSO  ve Gerekse  Vekilimiz bu projenin heyecanı ve hizmet verme yarışı içerisindedirler.Son günlerde yaşanan basın açıklamaları hizmette öne çıkma mücadelesinin  basında yanlış yankı bulmasıdır.

 

Yaptığımız istişare sonucunda bölgemizin gelişmesi  için her iki tarafın önümüzdeki günlerde  bu proje için birlik ve berberlik  içerisinde beraberce hareket edeceklerine inancımız  tamdır.

 

Bu birlik ve berberliği  sağlamak ve ortamdaki olumsuzlukları gidermek ,tüm enerjimizi gerçekleştirmek istediğimiz projelerimize  aktarmak  yöremizi seven cefakar pozitif tüm EREĞLİ’lere  düşmektedir.

 

TSO NUN HİSSE TALEBİ DOĞRULANDI

SORU: Şimdi basını birkaç ayrı yerde adeta suçluyorsunuz. Yanlış haberler diyorsunuz. Basın kaynağından aldığı haberleri aktarmakla mükellef.  Bunun yanlışlığı haberin kaynaklarına göre değişebilir. Burada Ercan Candan beyin söylediği TSO hisse istiyor konusu teyit edilmişe benziyor. Diyorsunuz ki TSO Yönetimi tarafından diğer taraflara iletilmiştir %4 hisse yani TSO istiyor bunu.

 

AVNİ BİÇER: HADDİNİ AŞAN ÜSLUP

CEVAP:  Bir açıklık getirelim. Bakın %45 hisse oranının esprisi şuradan gelmektedir. Olaya daha sonradan müdahil olan ilk başta bakışı sıcak olmayan Madenci Gemi Tersanesi ilk toplantıda masada burada TSO’nun da bulunmasını arzu ediyorum diye bir görüş ifade etti. Diğer 3 tersaneci buna şartlar oluşsun TSO tabi bizim kuruluşumuzdur olabilir. Ama makul bir oran içerisinde. Ne zaman diğer tersaneciler buna soğuk davranış içerisine girdi, %4 hisse oranı kabul edilebilir pozisyonda. Yalnız A Grubu imtiyazlı bir hisse diğer tersaneciler tarafından kabul görülmedi.  Neden;  A Grubu imtiyazlı hisseyi diğer tersanecilerden bazıları da istedi. Ama onun dışındaki tersaneciler buna şiddetle karşı çıktı. Neden; bir girişime girilirken A Grubu imtiyazlı bir hissenin verilmesinin esprisi olması gerekir. TSO burada sermayedar olarak değil sembolik olarak bu işin içerisinde olmalıydı, pozisyonu buydu. Ama bunun ötesinde A Grubu imtiyazının biz doğru olmadığını söyledik. O toplantıda bende vardım. Rasim beyde vardı. Bunun doğru olmayacağını söyledik. Biz bu noktada katılmadığımızı bunun düzeltilmesi  gerektiğini söyledik. TSO yetkilileri de bunu bakanlıkla görüşeceklerini ,  çok sıkıntılı olduğunu Hayati beyin bu oluru bu şartla verdiğini söyledi. Bunun biz yeniden gözden geçirilmesini istedik. Bakın engel budur. Düzeltilmesi gereken budur. Ama TSO açıkça ifade ediyor ki biz içinde olmayabiliriz. TSO burada biz yanımızda görmek isteriz. Eğer şartları sağlayamıyorsa onların tercihi olur. Ama bu liman projesi TSO içinde olsun olmasın, bize sonsuz destek verileceği başkan vasıtasıyla bize söylendi. Sadece bizi üzen bunların basında çok ters bir uslupla haddini aşan bir uslupla söylenmesi , bunlar kesinlikle diyalog yoluyla çözülebilirdi. Konuşularak çözülebilirdi. Ben burada bir diyalog eksikliği görüyorum. Önceden yaşanan bir takım toplantılar, yöremizi ziyaret eden birtakım devlet büyüklerin de olduğu ortamda yaşanan tatsızlıklardan kaynaklanan bir gerilim olduğunu düşünüyoruz. Ama biz bunun kesinlikle bu projemize yansımasını istemiyoruz.  Yine de söylüyoruz. Yani bu proje devlet nazarında kesinlikle kabul görecek bir bazda düzenlendi. Bir ihtiyaçtır. Birsürü engellere rağmen yürüyor. Ama biz istiyoruz ki doğru bir yatırım olsun tüm yörede kabul görsün, geniş bir katılımla yürüsün. Bizim arzu ettiğimiz budur.

 

KAMİL USTAOĞLU; BURADA EKMEK YİYELİM

Şimdi ben size bir şey sormak istiyorum. Burada şimdi statü olarak Ereğli’de kaç tane tersane var biliyor musunuz? Kayıtlı olan statüsü tersane olarak görülen 5 tane tersane var. 4 tanesi mevcut bahsettiğiniz bir tanesi de değerli abimiz İrfan Erdem’in Azim Tersanecilik. Bizler burada para pul o bu değil biz bu memleketin savaşından geldik. İnsanlar 10 defa 10 kişi daha çalışsın 30 kişi daha çalışsın 50 kişi daha.. Neden bir taneniz çıkıp ta bu kadar bunlar bunları yaparken 5 tersane ile aynı statüde olan başka bir tersane de tamir tahliye yapıyor. Biz farklı bir yerde yaşamıyoruz ki. Şuradan bir çıkın bakın, benim orada İrfan abim de yapsın Alaplı’daki de yapsın öbürü de yapsın herkes bu işi yapsın.

Şimdi burada bizim Yaşar abimiz bizim için 24 saat uğraşan bir insan. Yukarda emeklerini inkar edeni Allah da affetmez yani. 24 saat kalk oraya gidelim abi kalk buraya gidelim. Bu kuruluşun amacı o da burada birleştirici olacaktı. Sıkıntı varsa orta yani onlarda bir sıkıntı varsa yarın bizde olmayacağı ne malum şimdi. Bir birleştirici. Burada Yaşar abi de birleştirici, hoca da burada birleştirici. Ama burada bir ekmek yiyelim . Bir Bartın’ın limandan ödediği vergileri lütfen Vergi Dairesi’nden bir kontrol edin. Bartın Limanı buranın 10 da biri bile değil 100 de biri. Orada çalışanların %99’u oraya gitmek istemiyor. Mecburiyetten oraya gidiyor bunlar. Ama burada bir ekmek varsa Ereğli yesin diyorum. Bunun bedelini 1 sene önce çok ağır ödedik..