Neden mi;

Çöp kutuları neredeyse 10-15 adımda bir var ama çöplerinizi yerlere atıyorsunuz diye..

Evcil hayvanlarınızı gezdirirken -hadi küçük ihtiyaçlarını geçtik de- büyük ihtiyaçlarını yani kakalarını çimenlerde, yürüyüş bantlarında yani nerde yaptılarsa orada bıraktınız diye…

Amaaannnn bi ben mi kurtaracam, deyip elektrikli aletleri kumandalardan kapattığınız dolayısıyla da kömür rezervlerimizin tüketimine ciddi katkılarda bulundunuz diye..

Kapalı araçlarda, belediye otobüslerinde, şehirlerarası otobüs yolculuklarında baz istasyonu ararken daha fazla radyasyon yayıp ciddi sağlık problemlerine yol açan cep telefonlarından dakikalarca, saatlerce (acil durum elbette istisna) sohbetler ediyorsunuz diye..

Marketlerde, Mağazalarda, Camilerde çocuktur yapar zihniyetiyle, çocuğunuzun yaramazlıklarının sizin normaliniz ama bir başkasının rahatsızlığı olduğunu düşünmeksizin, ona anlayabileceği bir dilde toplumsal hayatın görünmez ama çok önemli kurallarını anlatıp bilinçli yetiştirme zahmetine katlanmıyorsunuz diye..

Hastanelerde, Trafikte, Bankalarda kendi sıranızı, kendi yolunuzu beklemiyorsunuz, ikaz edenleri de ettiklerine pişman ediyorsunuz diye…

Kendinizi her konuda geliştirmeye çalışmıyorsunuz diye..

Kendinize yapılmasını istemediğiniz her şeyi bir başkasına rahatlıkla yapabiliyorsunuz ve dahası bunun hiç de farkında olmuyorsunuz diye..

Ortak kullanılan alanların da evinize gösterdiğiniz özeni hak ettiğini düşünmüyorsunuz diye..

Kullandığınız genel tuvaletleri sizin yada bir yakınınızın temizlediğini varsaysanız aynı şekilde kağıtları bol bol kullanıp, yerlere atıp, sifon çekmeyip, duvarlara yazılar resimler vs ile kirletiyorsunuz diye..

Okullar, Hastaneler, AVM’ler yani genel yerlerde söndürülebilir ışıkları, boşa akan muslukları gözardı edip hatta farkına bile varmayıp kapatmıyorsunuz diye..

Asansörlerin sarfettiği güce orantılı enerji harcamalarını da düşünmeyip bir rahatsızlığınız olmadığı halde rahatlıkla kullanılabilecek merdiven seçeneğini boş veriyorsunuz diye…

Evde ve kendi kişisel bütçenizden para harcamadığınızda dışarıda bonkörce çöp çıkarıyorsunuz diye..

Yani, pet şişe, bardak, tabak, çatal bıçak kaşık.. Bunları nasıl olsa var diye hesapsızca kullanıyorsunuz diye…

Yağmurların şekli değişti, bir anda sel/dolu oluyor, yaz geçen yıldan çok daha sıcak-nemli, denizler çok kirli, havalar ne dengesiz bir günde kaç mevsim yaşamaya başladık şeklinde konuşmalarınız çok ama bunların yavaşlatılabileceği hakkında bireysel çabaları öğrenmeyi boşveriyorsunuz yada bilip amaaan sende diyorsunuz diye…

Yaaa değerli dostlarım, çoğalır bunlar çoğalır.. Ama bu yazımı buraya kadar okuduysanız candan inanıyorum ki siz vebal altında olanlardan değilsiniz, siz de benimle aynı fikirde olup uyarmaktan çekine çekine uyaran yada alacağınız cevaplardan çekinip üzülenlerdensiniz sadece kendiniz çevre konularında hassas olup..

1 çok önemlidir, 1 biz olalım… Bu da bizim Vatanımıza, Kutsal Kitabımıza borcumuzdur;

Temizlik İmandan Gelir!..