Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'yle birleştirilecek Devlet Hastanesi 'kapatılacak' şeklinde algılanınca Başhekimlik çareyi, hastanenin kapatılmadığı ve faaliyette olduğunu belirten el ilanı dağıtmakta, anons yaptırmakta buldu.
Her iki hastanede de, vatandaşlara, görevliler tarafından, "Sevgili vatandaşlarımız; İlimiz devlet hastaneleri birleştirilmiştir. Poliklinik ve acil hizmetlerimiz ek binada da (Bahçelievler'deki Eski Devlet Hastanesi) devam etmektedir. Bu binadaki evrak kayıt biriminden karşı binadaki poliklinikler içinde sıra numarası alabilirsiniz. Dijital kart almanız hasta kabul işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Dilek ve önerilerinizi Hasta Hakları Birimi ve Hastane İdaresi ile paylaşabilirsiniz" yazan el ilanı dağıtılıyor.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Murat İlikhan, Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında kısıtlı olan mevcut kaynakların en üst seviyede ve rantabl kullanılarak sağlık hizmetlerinin etkin, verimli, erişebilir ve hakkaniyetli olarak sunulmasının hedeflendiğini söyledi.
"SAĞLIK HİZMETLERİ
VERİMLİ KULLANILACAK"
İlikhan, "Yapılan değerlendirmeler sonucunda mevcut binaların tıbbi teknoloji, donanım ve sınırlı olan uzman tabip ve diğer sağlık insan gücü kaynaklarının rantabl kullanılarak sağlık kurumlarının daha etkin, verimli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunabilmek için ilimizdeki iki hastane tarafından ayrı sunulmakta olan yataklı tedavi hizmetlerinin ve mevcut personeli ile birlikte idari, mali ve tıbbi hizmet bakımından tek başhekimlik idaresi altında Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 29.05.2009 tarih ve 21372 sayılı yazısı ve makamın 27.05.2009 tarih ve 20988 sayılı onayı ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi ve Zonguldak Devlet Hastanesi birleştirilerek hizmetlerin 753 yatak kapasite ile Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi adı altında yürütülmesine karar verilmiştir. Örneğin bir hastanemizde hemşire 6 gün nöbet tutuyorsa, diğer hastanemizdeki hemşire de aynı oranda nöbet tutması lazım. Birisi 2 gün tutuyor, öbürü de 6 gün tutuyorsa bu adalet mi?" diye konuştu.
"DAHA KALİTELİ
HİZMET VERİLECEK "
Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Dr. Kazım Sarıcı ise kamuoyunda iddia edildiği gibi vatandaşların hiç bir surette mağdur olmayacağını ifade ederek, "Devlet Hastanesi, yaklaşık 200 yatak kapasiteli olarak vatandaşlarımızın hizmetinde olmaya devam edecek. Aslında biz sadece kendi hastanemizde bütün hizmetleri verebilecek kapasiteye geldik; ancak o bölgedeki vatandaşlarımız mağdur olmasın diye bu hizmetleri devam ettireceğiz" dedi. Kentte hizmet veren iki hastane binasında günlük ortalama 4 bin hastanın muayene için geldiğini kaydeden Başhekim Sarıcı, kafa karışıklığına yol açan hastane birleşmelerinden sonraki uygulama hakkında şu bilgiyi verdi: "Orada şu anda acil servisimiz ve poliklinik hizmetlerimiz, beyin ve ortopedi ameliyatları haricinde aynen devam etmektedir. Örneğin gece saatlerinde acil ameliyatlık bir vaka geldiğinde uzman hekimimiz Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde ameliyatını gerçekleştirecek. Ama normal mesaide, gündüz vakti bu ameliyat Site bölgesindeki Zonguldak Devlet Hastanesi'nde (beyin ve ortopedi ameliyatları hariç) yapılabilecek. Bu kapsamda, kapandı gibi düşünülen Devlet Hastanesi'nin modern bakımı tamamlandıktan sonra 20 yataklı koroner yoğun bakım, 22 yataklı artı kardiyoloji servisi, 56 yataklı kardiyoloji servisi, bölge için acil ihtiyaç haline gelen 60 yataklı bölge psikiyatri servisi, 50 yataklı kalp damar servisi, 20 yataklı fizik tedavi ünitesi ve anjiyo servisi ile 30 yataklı genel servis olmak üzere yaklaşık 200 yataklı bir hastane olarak hizmetlere devam edilecek. Ayrıca diyaliz ünitemiz de orada bulunuyor. Orada 2'si laminer akımlı olmak üzere 3 ameliyathane olacak."
Zonguldak Devlet Hastanesi'nden sorumlu Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr.Muzaffer Parlak da, gazetecilere hastanede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bir taraftan hastane kapatılacak diye yaygara koparıp vatandaşın kafasını karıştıranlara karşı hastanede el ilanı dağıttıklarını, diğer taraftan da son derece modern ve verimli hizmet sağlanacağını düşündükleri düzenleme çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Dr. Parlak, şunları söyledi: "Bu binanın tamamen tadilatı bittiğinde insanlar hizmetlerin ellerinden alınmadığını, bilakis daha kaliteli ve daha konforluk bir ortamda modern cihazlarla bezenmiş bir hastanede sağlık hizmetinden faydalanmış olmanın heyecanını yaşayacak. Şu an üst katta hem kardiyoloji servisimiz, hem de koroner yoğun bakım dediğimiz üniteler yapılıyor. Kendi teknik heyetimizle bu dizaynı kendimiz veriyoruz. Özellikle açık kalp ameliyatlarında sürekli temiz hava akımını sağlayan özel bir sitem olan laminer akımlı ameliyathaneler inşa ediyoruz. Diğer taraftan, Bolu'ya veya İstanbul'a sevk edilen psikiyatri hastalarımızı 50-60 kişilik kapasite ile bölge seviyesinde bundan sonra biz tedavi edeceğiz. Bunlar güzel gelişmeler değil mi? Bu hastalarımız için hastane binamızdan denizi gören bahçemize çıkan köprü yapacağız. Hastalarımız kontrollü bir şekilde bahçeye çıkarılıp moral motivasyon sağlanmış olacak. Ayrıca egzersiz odaları olan modern bir fizik tedavi ünitesi inşa ediyoruz. Polikliniklerimiz ve acil servisimize hastalarımız geliyorlar ve tedavilerini rahatça olabiliyorlar. Her şey daha güzel olacak."