AKAY: Sesimizi duyurmak için her şeyi yapacağız. Cumhurbaşkanına kadar bu derdimizi ileteceğiz. Bize gölge olunmasın, başka ihsan istemeyiz.

 

 

 

 

Şeker Kanyonu’na kurulması düşünülen HES’e yapılan itiraz ret edildi. Kararın alındığı toplantıya 1 CHP’li üye katılmazken, 9 AKP’li, 2 MHP’li, 1İYİ Partili ve bir bağımsız üye HES’in yapımı doğrultusunda oy kullandı

 

Karabük İl Genel Meclisi 6 Şubat 2018’de, TM Enerji’nin Yenice Şeker Kanyonu’na kurmayı planladığı HES için inşaat izni verdi. Karara kamuoyundan yükselen tepkilerin yanı sıra Yazıköy ve Tır Köyü Muhtarları avukatları aracılığıyla itiraz etti. Konuyu 1 Ağustos’taki oturumunda gündemine alan Karabük İl Genel Meclisi, itirazı, 13’e karşı 3 oyla reddetti. İl Genel Meclisinin 1 CHP’li üyesi toplantıya katılmazken, 9 AKP’li, 2MHP’li, 1İYİ Partili ve bir bağımsız üye HES’in yapımı doğrultusunda oy kullandı. İtirazın kabulü yönünde oy kullanan 3 AKP’li üyenin 2 tanesinin Yenice’den olması dikkat çekti. Kararın bu şekilde çıkmasının 24 Haziran’da ortaya çıkan sonuçların etkili olduğu, AKP’nin bölgeden çok yüksek oranda oy almasının HES karşıtlarının direncini kırdığı iddia edildi.

 

“TEKRAR AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

 

İtirazlarının reddedilmesi üzerine bir açıklama yapan Yenice Platformu Sözcüsü Mustafa Akay, “İnsan yaşadıkça umut bitmez. Umudu kırıldığı yerden tekrar ayağa kaldıracağız ve mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz. İl Genel Meclisinin aldığı karar sadece bir  virgüldür. Bu mücadelede noktayı koydurmayacağız. İktidar partisinden tüm partilere, sivil toplum örgütlerinden meslek odalarına, basın  kuruluşlarına kadar herkes bu olaya karşı iken bu HES'i buraya yapmak  olanaklı değildir. Sesimizi duyurmak için her şeyi yapacağız. Cumhurbaşkanına kadar bu derdimizi ileteceğiz. Bize gölge olunmasın, başka ihsan istemeyiz. Halkımız da sosyal medyada bilgi sahibi olmadan fikir beyan edenlere itibar etmesin. 24 Haziran'da tüm siyasi partilerin vaatleri arasında bu konu da vardır ve biz bunu sık sık hatırlatacağız” dedi. Akay kararın iptali için en kısa sürede İdare Mahkemesi’nde dava açacaklarını da sözlerine ekledi.

 

“ HER YERDE TEŞHİR EDECEĞİZ”

 

Konuyu değerlendiren Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk ise, “İki yüzlü siyaset tüm çirkinliğiyle Karabük’te kendini el verdi. Bizlere Şeker Kanyonu’na yapılacak HES’e karşı olduklarını, hatta meydanlarda yapılmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen siyasi parti temsilcileri Karabük İl Genel Meclisi toplantısında HES’in lehinde oy kullandı. Bu ikiyüzlülüğü her yerde teşhir edeceğiz. Gerekirse isimlerini meydanlarda asıp doğa ve yaşam düşmanı olduklarını ilan edeceğiz. Şeker Kanyonu bir dünya mirasıdır. Konuyu uluslararası platformlara taşıyarak, dünyanın tepkisini burada kurulmak istenen HES’e yönelteceğiz. Alınan bu karar yalnızca bizleri değil, vicdan sahibi tüm insanları incitti. Şiddetle protesto ediyor, kararın lehinde oy kullanan İl Genel Meclisi Üyeleri’ni kınıyorum. Doğaya yaptıkları bu zulmün hesabını tarih önünde vereceklerinden hiç kuşkuları olmasın” dedi.