Kilimlibağlı Çatalağzı beldesindeki termik santraller protesto edildi.

Yaşanabilir Zonguldak ile Bartın platformları ile Yuva Derneği üyesi bir grup, Çatalağzı beldesindeki özel bir termik santralin önünde toplandı.

Burada slogan atan gruptakiler, "Zonguldak yeni termik santral istemiyor", "Türkiye termik santrallere 'dur' de" ve "G20 iklim için harekete geç" yazılı pankart taşıdı.

TEMA Vakfı Zonguldak Şubesi Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu sözcüsü Berran Aydan, yaptığı açıklamada, Çatalağzı'nda termik santralsiz bir gelecek istedikleri için toplandıklarını söyledi.

Zonguldak'tan başlayarak Bartın'ın Amasra ilçesine kadar 78 kilometrelik sahil şeridinde 13 yeni termik santral yapımının planlandığını öne süren Aydan, "Bunlar da yapılırsa artık bölge yaşanabilir olmaktan çıkacak. Termik santraller aynı zamanda tüm yaşamı tehdit eden ve iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının temel kaynağından biri. Bizler yaşanabilir Zonguldak için termiksiz bir gelecek istiyoruz" diye konuştu.

Gruptakiler, 3 Kasım'da, termik santrale giden karayolunda kamyonun altında kalan Havva Celep (57) ve kızı Mürvet Gören'in (38) yaşamını yitirdiği yere karanfil de bıraktı.

Bu sırada, hayatını kaybeden anne ve kızın yakını Naci Kocaman, gruptakilerin yanına gelerek, "karayolunun trafiğe kapatılmasını" istediğini söyledi. Kocaman, gözyaşlarına hakim olamadı.

AA