CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, taşkömürünün sadece Zonguldak bölgesinde var olduğunu, işçi alınarak üretimin arttırılmasını TTK kurumunun zarardan kurtarılmasını ve işsizlere istihdam sağlanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, 2002-2012 döneminde Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun (TTK) 5 bin işçi aldığı dönemde kurumdan 11 bin 500 işçinin de emekli olduğunu belirterek, Yani çalışan sayısı yaklaşık 6 bin 500 kişi azaldı. Emeğin Başkenti Zonguldak Emeklinin Başkenti olmaya bir adım daha yaklaştı dedi.

"YATIRIMLAR YETERSİZ
TTK'nın yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini vurgulayan ve yeraltındaki rezervlerin ülke ekonomisine kazandırılmasını öneren Coşkun'un yazılı açıklaması şu şekilde: Doğal olarak TTK'nın üretimi düştü. Çünkü bu kurum emek yoğun olarak çalışan bir kurum. Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, 2 milyon tonun altında üretim yapıyor. Kapasitenin yarısının altında çalıştırılan bir kurumun kar etmesi beklenemez.  Elektriği, suyu, havalandırma düzeni, memur sayısı, bina durumu, nakliyatı, lavuarları 5 milyon ton üretime göre düzenlenmiş ama kömürü kazacak ve yeni hazırlıkları yapacak işçi sayısı ile üretime yönelik yatırımları yetersiz. Türkiye, 2011 yılında taşkömürü ithalatı için 3 milyon 980 milyon dolar ödendi. Ama TTK'ya hak ettiği ilgi gösterilmedi. Türkiye'nin yıllık taşkömürü ihtiyacı 20 milyon tonun üzerinde. TTK ve özel sektörün üretimi ile yaklaşık 3 milyon ton.

TAŞKÖMÜR VE
ÇELİĞE DESTEK YOK

Yeni teşvik paketinde, AB sınırlamaları nedeniyle taşkömürüne ve demir çeliğe destek verilmiyor. Linyit kömürüne destek var. İthalat yaptığımız taşkömürüne ise yok. Özel sektör bütün imkânlarını kullanarak üretiyor. Çünkü kömürün müşterisi var. Özel sektörün ise kısa vade üretimi arttırma olanağı yok. Yer altı madenciliği uzun vadeli ve ciddi yatırımlar isteyen bir sektör. Ülkemiz taşkömürü ihtiyacının öncelikle TTK aracılığıyla karşılanması mecburiyeti var. TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılında kuruma işçi alınmasını istedi. 2011 yılında bu isteği tekrarladı. Şu günlerde işçi talebinin yenilenmesi bekleniyor.

İŞ GÜVENLİĞİ DE TEHLİKEDE
Genel Maden İşçileri Sendikası, 2011 yılında 2 bin 100 işçi alınması için rapor hazırlayıp başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililere sundu. Sendikanın da talep edilen işçi sayısını yenilemesi bekleniyor. 10 bin 500 civarına düşen işçi sayısının, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini de tehlikeye soktuğu ifade ediliyor.

1 MİLYAR TON REZERV VAR
Yeraltında 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var. Yılda 10 milyon ton üretim düzeyine ulaşması durumunda bile 100 yıllık kömürümüz var demektir.  Taşkömürü sadece Zonguldak bölgesinde var. İşçi alınsın; üretim artsın, TTK zarar etmesin, işsizimiz iş bulsun, paramız ülkemizde kalsın,  Zonguldak ekonomisi canlansın. Sonuç olarak iktidar milletvekillerini göreve davet ediyoruz. Zonguldak'a yüzlerini dönmelerini istiyoruz. Milletvekili Genel Müdürü, genel müdürün milletvekillilerini, eleştirmesini değil Zonguldak'ın TTK'nın iyileştirilmesini bekliyoruz. Zonguldak gün ve gün eriyor, TTK eriyor. Bu gidişe dur diyecek bir siyasi irade istiyoruz.