Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği 28 Mart tarihinde Zonguldak'ta Türk-Alman Ekonomi Günü düzenleyecek. Zonguldak'ın ayağına kadar gelen bu toplantıyı çok iyi değerlendirmesi bekleniyor.

ZONGULDAK'A ALMAN İLGİSİ: Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Zonguldak bölgesinde büyük bir gelişme kapasitesinin mevcut olduğunu, işbirliği açısından da çeşitli imkanların bulunduğunu açıkladı. 28 Mart tarihinde Zonguldak'ta gerçekleştirilecek Türk-Alman  Ekonomi Gününe Almanya'dan da çok sayıda firma katılacağı vurgulandı.

İŞBİRLİĞİ YAPILMASI HEDEFLENEN SEKTÖRLER: Taş kömür madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satışı, Taşkömürü termik santrali, gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik.

PLANLAMALAR DEVAM ETMEKTE: Almanya ile Türkiye arasında 50 yıl önce imzalanan işgücü anlaşması kapsamında bu bölgeden yüzbinleri bulan işgücü Almanya'ya gelmiştir. Türk işçilerinin de bölgelerine kazandırdıkları Almanya ile olan yoğun sosyal bağlar, bölge ile Almanya arasındaki ticarete önemli katkı sağlamış ve bölge için bir büyüme hızı sağlamıştır. Türk Hükümeti, bölgeyi Karadeniz ticaretinin ağırlık kazanacağı ekonomi bölgesi olarak geliştirme arzusundadır. Yeni ekonomi bölgesi yaratma, yeni liman ve termik santral inşa etme konusundaki planlamalar ileri düzeyde devam etmektedir. Zonguldak ve Bartın bölgelerinde iki yeni taşkömürü madeni geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Alman Ekonomi Günlerinin Haziran 2007 tarihinde Kayseri'de başlattığı ve Adana, Konya, Gaziantep, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Samsun'un ardından bu kez Zonguldak'ta Alman-Türk İşbirliği Günleri toplantısı gerçekleştirecek. Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde görevli Ticaret Ataşeliği Uzmanı Zeynep Yıldırım, Ankara Büyükelçisinin görüşüne göre dört kentin yer aldığı bölgede büyük gelişme kapasitesinin mevcut olduğunu, işbirliği açısından çeşitli alanlarda imkanların bulunduğu Zonguldak'ta, taşkömür madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satışı, Taşkömürü termik santrali, gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik konularında işbirliği yapılabileceğini söylediğini açıkladı.

İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURULUŞLAR
Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde görevli Ticaret Ataşeliği Uzmanı Zeynep Yıldırım konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde: Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, İstanbul Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası (AHK), Germany Trade and Invest (GTAI), Dortmund Sanayi ve Ticaret Odası, Siemens ve NRW-Invest. Diğer katılımcıların da işbirliğinde yer alması mümkündür. Etkinliğe, Zonguldak, Ereğli, Karabük ve Bartın'da yerleşik ekonomi temsilcileri katılacaktır. Almanya'dan çok sayıda firma ve kuruluş katılım konusuna ilgi duyduklarını ve de katılacaklarını ifade etmiştir.

İŞBİRLİĞİ ALANLARI
Büyükelçiliğin görüşüne göre, dört kentin yer aldığı bölgede büyük gelişme kapasitesi mevcut olup, işbirliği açısından çeşitli alanlarda imkanlar mevcut gözükmektedir bunların başında Taşkömür madenleri ve kömürün işlenmesi, çelik madeninin çıkarılması, işlenmesi ve satış, Taşkömürü termik santrali, gemicilik, tersanecilik, yat yapımı ve teçhizatlar, çimento sanayi, demir yolu tekniği, tekstil işleme, gıda işleme, atık su, lojistik gelmektedir.

MADENCİLİK VE ÇELİK SEKTÖRÜ
Bölge yıllardan beri Almanya'daki sanayi bölgeleri ve bilhassa Kuzey Ren Vestfalya bölgesindeki madencilik ve çelik sektörüyle yoğun temaslar içindedir. Almanya ile Türkiye arasında 50 yıl önce imzalanan işgücü anlaşması kapsamında bu bölgeden yüzbinleri bulan işgücü Almanya'ya gelmiştir. Türk işçilerinin de bölgelerine kazandırdıkları Almanya'yla olan yoğun sosyal bağlar, bölge ile Almanya arasındaki ticarete önemli katkı sağlamış ve bölge için bir büyüme hızı sağlamıştır. Türk Hükümeti, bölgeyi Karadeniz ticaretinin ağırlık kazanacağı ekonomi bölgesi olarak geliştirme arzusundadır. Yeni ekonomi bölgesi yaratma, yeni liman ve termik santral inşa etme konusundaki planlamalar ileri düzeyde devam etmektedir. Zonguldak ve Bartın bölgelerinde iki yeni taşkömürü madeni geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bölgedeki firmalar, kuruluş ve odalar, Alman şirketleriyle işbirliğinin yoğunlaştırılması konusuna ilgili olduklarını ifade etmişlerdir.

ETKİNLİK VE BULUŞMA BORSASI
Zonguldak'taki Türk-Alman Ekonomi Günü çerçevesinde bölgedeki ve Almanya'daki işbirliği ve yatırım imkanlarının öğleden önce yapılacak kısa sunumlarla tanıtılması ve öğleden sonra buluşma borsasında yeni iş bağlantılarının kurulması düşünülmüştür. Buluşma borsası çerçevesinde yapılacak görüşmeleri hazırlayabilmek için katılım konusundaki cevabın zamanında verilmesi ve görüşme konusundaki arzuların belirtilmesi faydalı olacaktır. Büyükelçilik, görüşme taleplerinizi BAKKA'ya ve ilgili odalara iletmeye hazırdır.

ETKİNLİĞİN SÜRESİ
Etkinlik 28 Mart günü gün boyunca devam edecek şekilde planlanmıştır. Ancak, Zonguldak, Ereğli, Karabük ve Bartın'da görüşmelerin ve irtibatların devamı konusunda ihtiyaç ortaya çıkarsa, ertesi gün için ilgili odalar yardımıyla kişiye özel programların oluşturulması mümkün olacaktır.

ULAŞIM
Zonguldak'a örneğin Ankara'dan 3,5 saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşmak mümkündür. Istanbul'dan araba yolculuğu yaklaşık 5 saat sürmektedir.
Zonguldak Havaalanına Mart sonundan itibaren (29 Mart 2012'den itibaren) haftada iki kez olmak üzere Düsseldorf'tan uçuşlar düzenlenecektir. Ancak yeterli talep olması durumunda Ögertour tarafından etkinlik kapsamında özel sefer düzenlenmesi mümkündür.