Kdz. Ereğli’nin Yalı Boyu olarak bilinen sahil kesimi olan Cemaller Köyü ile Ballıca Köyü arasındaki Çavuşağzı mevkisine inen yol güzergahındaki dere yatağında bir lahit  kapağı bulundu. Vatandaşlar tarafından görülen ve yetkililerin bilmesi aracılığı ile gazetemize gönderilen fotoğrafta dere yatağı içinde bulunan lahit kapağı görülüyor.

Lahit Nedir? Lahit Mezar Nedir?

 

Lahit kelime olarak Arapça Lahd olup, Türkçe olan ve anlaşılan karşılığı ismi “Gömüt, Taş veya mermer gömüt” anlamına gelmektedir. Türkiye’de bulunan Lahitler, Arkeoloji Müzelerinde günümüzde sergilenmektedir.

Lahitler, Antik Çağda Zengin yada Kral yada ailesinden insanların ölülerini gömdükleri sandık şeklindeki mezardır. O dönemde Lahitler, mermer ya da bölgede bulunabilecek diğer taş türlerinden yontularak yapılırdı.

Mısır’ın Antik çağlarında mumyalar lahitlerin içine konularak, üzerinde genellikle ölünün kabartma heykeli bulunurdu. Yunan Antik çağına bakıldığında ise lahitler genelde dönemin tapınaklarına benzer şekillerde yapılırdı. Lahitlerin üzerinde ise o zaman ki el işçiliği ile tapınaklarda görülen çeşitli süslemeler, alçak veya yüksek kabartma şeklinde oyularak yapılırdı.

Lahitler ölen kişinin ziynet, para, kıymetli eşyaları ile gömülmesi bir adetti. Düşüncelerine göre öldükten sonra yeni hayatlarına başladıklarında sevdiği ve gerekli bu eşyalara yine ihtiyaç duyabilirdi. Oda şeklinde olmasınında sebebi bundandır.

Lahitlerin içinde değerli eşyaların olması, Lahit arayan mezar soyguncuların dikkatini çekmiştir.Bu yüzden Arkeolog’ların buldukları halleri ise genelde tahrip edilmişlerdir.

Eğer bozulmamış yada Arkeolog tarafından zarar verilmeden açılmış bir Lahit görmek isterseniz İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan, tamamen antik dönemde el işçiliği ile özenle yapılmış bu tarihi eserler İskender Lahdi ve Ağlayan Kadınlar Lahdine bakmanızı öneririz.

İnanışların zaman içerisinde değişmesi ile o zamanki yaşayan toplumlarda da Lahit şekillerinde değişikliğe neden olmuştur. Lahitler oda şeklinde iken küçük bir ev halini dönmeye başladı. Ölüm sonrası hayatlarında oda yada küçük evlerinde hayatlarına devam edeceği inancı ile ölünün yanında günlük kullandığı ve kıymetli eşyaları eklenmeye başlaması ile lahitlerde şekil değiştirmeye başladı. Kültürlere ve inançlara göre değişen lahitler vardır.

KAYNAK: https://www.gelgez.net/lahit-nedir-lahitlerin-turleri-nelerdir/