- Göğsündeki ağrı nedeniyle gittiği hastanenin giriş kapısında kalp krizi geçiren ve solunumu duran genç, kalp mesajının ardından hayata döndükten sonra, terapötik hipotermi tedavisi uygulandı.

- Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji doktoru Akbay: 
"Hastanın beyin fonksiyonlarını korumak amaçlı hipotermi denen soğuk uygulama yapıldı. Hastamız bu tedavi yönetimine yanıt verdi"

 

Göğsünde oluşan ağrının artması üzerine gittiği Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinin giriş kapısında kalp krizi geçiren ve solunumu duran 22 yaşındaki Yunus Emre Akıllı, kalp mesajıyla hayata döndürüldükten sonra, terapötik hipotermi yöntemiyle tedavi altına alındı.

Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan, hastanede düzenlediği basın toplantısında, yapılan bu tedavi yönteminin Karabük’te bir ilk olduğunu, Türkiye de ise belirli merkezlerde yapıldığını söyledi.


BEYİNDE
 HASAR MEYDANA GELEBİLİYOR


Anestezi uzmanı doktor Volkan Temel de terapötik hipotermi yöntemi hakkında bilgiler vererek şunları aktardı:

"Herhangi bir nedenle kalbi durmuş olan hastanın, yeniden canlandırma sonrası kalp ritmi eskiye dönse bile, oksijensiz kalmaya bağlı olarak beyinde hasar meydana gelebiliyor. Yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirilen özel tedavilerle beyinde oluşabilecek hasarlar en aza indirilebiliyor ya da tamamen ortadan kaldırılıyor. Günümüzde uygulanan hipotermi yöntemiyle hastanın vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye kadar düşürülerek beyinde geri dönüşümü olmayan sorunlar engellenebiliyor. Yaşı genç olan hastalarda bu yöntem daha etkili oluyor."

Kardiyoloji doktoru Ertan Akbay, kalbi durmuş bir şekilde acil servise getirilen hastanın burada yapılan kalp masajıyla hayata döndürüldüğünü ancak kalp krizi geçirdiğinin saptandığını belirtti. 


BİR
 DAMARINDA TIKANIKLIK SAPTANDI

Kalp krizi saptanması üzerine gence acil anjiyografi yapıldığını ifade eden Akbay, şöyle konuştu:

"Hastanın bir damarında tıkanıklık saptandı. Stent tedavisi uygulanarak gencin tıkalı olan damarını açtık. Hastamızı 5 gün boyunca yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak takip ettik. Bu dönemde anestezi hekimlerince hastanın beyin fonksiyonlarını korumak amaçlı hipotermi denen soğuk uygulama yapıldı. Hastamız bu tedavi yönetimine yanıt verdi. Daha sonra genci solunum cihazından ayırdık. Kardiyoloji servisinde takip edilen hastamızı yakın zamanda taburcu etmeyi planlıyoruz."

Yunus Emre Akıllı da sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ve doktorlarına teşekkür ettiğini söyledi.

(Anadolu Ajansı)