Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkışının 100. yılı onuruna düzenlenen "Deniz Kuvvetleri Atatürk Rallisi" etkinliği kapsamında İstanbul'dan yelkenli yatları ile yola çıkan grup Kdz.Ereğli'ye geldi.

EFSANEVİ ALTIN POST

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'na demirleyen yelkenli yatlarla ilçeye gelen grup, daha sonra Mitolojide, "insanın doğaya karşı yenilmez, dayanma ve saldırma gücünü simgeleyen" Herkül'ün, efsanevi altın postunu aramak üzere yola çıkan gemilerle geldiği Ereğli'de, Argolis Kralı Eurystheus'un kendisine verdiği 12 görevden sonuncusunu yerine getirmede faydalandığı Cehennemağzı Mağaraları'nda Hatice Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bandosu ve öğrencileri tarafından karşılandı.

YAT VE YELKENLİLER İLE GELDİLER

Mağaralarda düzenlenen Erdemir Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin hazırladığı müzik dinletisinin ardından Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. Yıldönümü kutlamaları kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı rehberliğinde, bu tarihi seyrin içinde bulunmak isteyen yelkenci, yatçı grubun ilçeye gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"BU SEYRİN BİR TEKRARI ANCAK 100 YIL SONRA GERÇEKLEŞEBİLİR"

İstanbul'dan çıkan grubun 19 Mayıs sabahı Samsun'a intikal edeceğini anlatan Cemal Özden Yazıcıoğlu, "Onlara özenmemek elde değil. Bu seyrin bir tekrarı ancak 100 yıl sonra gerçekleşebilir. Tarihe iz bırakıyorlar. Başta Ereğli İlçe Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanımız Halil Posbıyık ve şehrin tüm ileri gelenleri olmak üzere Ereğli’mizde ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yolları, bahtları açık olsun. 19 Mayıs sabahı bizimde kalplerimizi o teknelerinde götürsünler, Samsun’a ayak basarken bizi de oraya taşısınlar istiyorum. Denizcilerin de dediği gibi, 'Rüzgarınız kolayına, rüzgarınız sakin olsun'.  Şuan da burada 15 teknemiz var, 2 tekne daha gelecek. İlk grup olarak 17 tekne Samsun’a ilerlemekte ama 19’u sabahı Samsun’da 50’nin üzerinde tekne faaliyete katılacak" dedi.

AYAKTA ALKIŞLANDILAR

Kdz. Ereğli Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Bölge Komutanı Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ ile kurum ve daire amirleri katıldı. Erdemir Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinin müzik dinletisi ise uzun süre ayakta alkışlandı.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)