Tanınmış deniz acentelerinden Sude Grup Denizcilik firmasının nakliyesini üstlendiği; 2 bin 491 grostonluk, Rusya Bandralı “MV Aleksey Afanasyev” isimli gemi, Rusya’nın Rostov On Don Limanı’ndan yüklediği bin 58 ton buğday ile Erdemir Limanı’na yanaştı. Burada Sude Grup Denizcilik bünyesindeki UNL Lojistik tarafından nakliyesi sağlanan buğday, limandan yüklenen tır ve kamyonlarla, Ankara’ya sevk edildi.

KELEŞ: MUTLU VE GURURLUYUZ
Karadeniz Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, kağıt üzerinde tamamlanan çalışmanın pratikte de hayata geçirilmesinin sevindirici olduğunu belirten Keleş, şöyle dedi: "Asıl mutluluk ve gurur duymamıza taşıyan olay, yurt dışından ilk buğday yüklü geminin gelmesiyle gerçekleşti. Ereğli, limanlarıyla, 21 milyon tonluk liman kapasitesiyle Karadeniz’in en önemli liman şehridir. Maalesef bu potansiyeli tam olarak kullanamıyorduk. Bugün itibariyle de boş kapasiteyi kapatabilecek unsurları tamamlamış olduk. Bu da bize ticaretin gelişmesini, farklı ürünler gelerek, farklı ticaret ortamının oluşmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda mevcut nakliyecilerimize ve deniz acentelerimize ilave iş getirerek –pastayı büyütmüş olduğumuzdan ötürü- daha iyi iş yapmalarını sağlayacak. Denizcilik acentelerimiz söz konusu uygulamadan hemen faydalanarak gemileri ve firmaları Ereğli’ye yönlendirmeye başladılar. Burada liman hizmetlerinin rekabet ortamına ayak uydurması, acentelerimizin iyi fiyat vermeleri limanlarımızda hareketlenmeyi sağladı. Bu tür gemilerin bundan sonra da geleceği yönünde bilgiler aldım. 

"HERKESİN DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR"
Bu aşamada nakliyecilerimiz anlamında bazı alt yapısal eksikliklerimiz olabilir. Ereğli’de yıllardır karayolu vasıtası ile sac nakliyeciliği yapıldığından nakliyecimizin adaptasyonu biraz zaman alabilir ama en kısa zamanda o da tamamlanacaktır. TSO olarak beklentimiz, Hem Ordu yardımlaşma Kurumu (OYAK) Liman işletmesinden, hem de buraya buğday gibi yük getiren firmalardan beklentimiz, karayolu nakliyesinde, Ereğli'deki nakliyecileri tercih etmeleri olacaktır. Açıkçası bu konuda da ısrarcı olacağız. Çünkü ticaret bir ‘kazan kazan’dır. Biz, sizin için bir şeyler yapıyorsak, siz de bu şehre kazandıracaksınız. Buna da herkesin dikkat etmesi gerekecek.”

OYAK'A ÖVGÜ
Karadeniz Ereğli TSO başkanı Arslan Keleş, Erdemir Limanı’nın fiyat politikası ile ilgili zaman zaman bilgi kirliliği yaratıldığını hatırlatarak, “Tahmil, tahliye ücretlerinin yüksek olduğu söyleniyordu. Ancak şunu gördük ki, serbest piyasa ekonomisinde OYAK Liman İşletmeleri de istediği zaman ‘Rekabetçi’ olabiliyor. Ki rekabetçi olduklarını düşünüyorum. Bazı ufak noksanları da yerine getirdiler. Sonuçta herkes iş ve ticaret yapacak. Buradaki ticaret hacmini büyütürsek herkes kazanacak” diye konuştu