Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından hazırlanan "Kömüre Giden Demiryolu" projesinin tanıtımı niteliğindeki "Kelebeğin Rüyasına Yolculuk" adlı çalışma kapsamında, Kdz.Ereğli'ye gezi düzenlendi. 



Proje Danışmanı Zaman: "Biz her ne kadar düş kuruyorsak, rüya içerisindeysek, bu düşümüzü bu rüyamızın belki kısa vadede değil ama gelecekte bize turizm tanıtımı olarak karşımıza çıkacaktır"



Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinin mevcut turizm ve kültür değerlerini halihazırdaki tren yollarıyla bütünleştirerek turizm koridoru oluşturulması amacıyla başlatılan proje çerçevesinde, turizm acentesi temsilcileri, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan heyet, Ereğli ilçesinde incelemelerde bulundu.

KDZ.EREĞLİ'YE ÖNEMLİ GEZİ

Alemdar Müze Gemisi, Elpek Bezi ve Osmanlı Çileği Satış Standları, Ereğli Müzesi ve Cehennemağzı Mağaraları'nı gören heyete yetkililer tarafından kentin tarihi ve kültürü anlatıldı.

"GÜZELLİKLERİ GÖSTERİYORUZ"

Proje danışmanı Ekrem Murat Zaman, yaptığı açıklamada, projenin 2 Mayıs tarihinde Safranbolu'da başladığını belirterek, "Kömüre giden demir yolunun rayları ilk önce Karabük'te bir sanayi kurdu. Kardemir'in çevresinde var olan doğal güzellikleri, endüstri tesisi ile birlikte tarihi doğallıkları gördük. Daha sonra çeşitli noktalardaki güzellikleri gösteriyoruz" dedi.




"BÖLGEMİZE GELİN DİYORUZ"
Bölgeyi cazibe merkezi haline dönüştürmek için çaba harcandığını anlatan Zaman, "Türkiye'nin turizm şirketleri, rehberleri, ajanslarına biz bu bölgeyi anlatıyoruz, tanıtıyoruz. Bölgemizde tur düzenlenmesine yönelik bir çalışma. Hem doğal güzelliklerimizi, hem demiri, kömürü, elektrik enerjisi ile endüstri yapılarını, sanayi tesislerini ve sosyal yapısını gösteriyoruz. Heyet, 'bizim tarihimiz bu, kültürümüz bu, gelin bu tarihi kültürü hep birlikte pazarlayalım' dedik" ifadelerine yer verdi.

"BU KADAR GÜZELLİK BEKLEMİYORLARDI"
Tur şirketlerinden olumlu dönüşler almaya başladıklarını ifade eden Zaman şunları söyledi: "Yaptığımız görüşmelerde, 'Bu kadar büyük bir güzellik beklemiyorduk. Çok olumlu şeylerle karşılaştık. Bölgeye tur düzenlemekte çekiniyorduk. Bazı doğa turizmine kısa zaman ayırabiliyorduk ama böylesine uzun soluklu bir turizm düşünebiliriz. Ereğli-Zonguldak turu düşünebiliriz' diyen turizm şirketi ile karşılaştık. Bizim amacımız da zaten uydu. Zonguldak Valisi Ali Kaban da bunun adına 'Kelebeğin Rüyasına Yolculuk' dedi. Biz her ne kadar düş kuruyorsak, rüya içerisindeysek, bu düşümüzü bu rüyamızın belki kısa vadede değil ama gelecekte bize turizm tanıtımı olarak karşımıza çıkacaktır"




ALTERNATİF BİR TUR

BAKKA tarafından resmi internet sitesinden yayınlanan proje raporuna göre, "Kömüre Giden Demiryolu-Tren Turizmi Projesi’ ile Zonguldak'ta sadece madencilik ve buna bağlı olarak gelişen sanayi kültürü kullanılarak Karabük ve Bartın illeri bir bütün olarak değerlendiriliyor. Bölgenin mevcut turizm ve kültür potansiyeli ile ihtiyaçlarının ortaya konulup ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda bölge için belirlenecek önceliklerin hayata geçmesi sağlanacak proje kapsamında turizmin sağlayacağı istihdam olanaklarının artırılması ve bölgenin ekonomik olarak kalkınması da hedefleniyor. Zonguldak, Karabük ve Bartın illerindeki turizm potansiyelini oluşturan öğelerin saptanarak mevcut tren yollarının kullanılabilirliğini ölçmek ve yeni turizm yolları oluşturmak amacıyla çalışmaların da yürütüldüğü projeyle bölgenin tarihi, doğası, madencilik kültürü, örf ve adetlerinden yola çıkılarak bölgeye gelecek ziyaretçiler için bir gezi güzergahı oluşturuldu. Tren yollarıyla bütünleştirilmiş, bir turizm koridoru oluşturularak alternatif bir turizm güzergahı ortaya konuldu. 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)