Zonguldak il Genel Meclisi’nin kamping alanı olarak ilan ettiği bölgenin çok yönlü turizme açılması için gerekli olan ulaşımının sağlanmasının ardından, bu kez sosyal tesislerinin projelendirilip ihalesi gerçekleştirilecek.
 
 
Kdz. Ereğli’nin İl Genel Meclis üyelerinden Ayhan Taşdelen, Kireçlik bölgesini  ilk kez  Gazeteniz Önder’in muhabiri ile gidip,  bu sahili görüp gezip şelaleri hakkında da aldığı bilgileri  İl Genel Meclisinin gündemine getirdi.  Taşdelen; daha sonra da, İl Genel Meclis üyesi arkadaşlarını bu bölgeye davet edip  alan incelemesi yapılmasını sağladı. Bu ziyaretlerin ardından  Nisan 2017 toplantısını yapan   İl Genel Meclisi, Kireçlik sahilinin ve şelalerinin doğal güzelliklerine vurgu yaparak, bu bölgeyi kamping alanı olarak ilan etti.


İŞTE O KARAR

“Zonguldak İl Genel Meclisinin Nisan Ayı 3. Birleşiminin gündemde bulunan 3 adet komisyon raporu ve verilen 2 adet önergenin görüşülmesi tamamlandı. Buna göre; gündemin 3 maddesinde bulunan Kdz. Ereğli İlçesine bağlı Ballıca Köyü – Kireçlik Bölgesi diye bilinen Kireçlik sahili ve Kireçlik şelaleleri bölgesi ile ilgili Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Sağlık, Plan ve Bütçe, Turizm, Ar-Ge, İçişleri Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 2 – 3 – 8 – 3 – 3 – 5 sayılı raporları oy birliği ile kabul edildi.



ÖNCE YOL!

İl Genel Meclisi’nin oy birliği ile aldığı karar çerçevesinde Ballıca ile Bayat köyleri arasında kalan Kireçlik sahillerinin ulaşım konusu masaya yatırıldı. Ballıca Köyü ile Kireçlik arasındaki 2,5 kilometrelik TTK tarafından açılan ve sonraki yıllarda maden ocaklarının kapatılması ile kaderine terk edilen stabilize yolun asfaltlanmasına karar verildi. Ve Kireçlik’in bu yolu tarihinde ilk kez Ağustos 2017 de asfaltlanarak ulaşım sorunu çözüldü.

SIRADA SOSYAL TESİSLER PROJE VE İHALESİ VAR

Kireçlik yolunun asfaltlanmasının ardından 8 Ağustos’ta bölgeye giden İl Genel Meclis Üyeleri Ayhan Taşdelen ile Sadettin Arslan, yolda incelemeler yaparak, sahili gezdiler. Ulaşım sorununun çözümünün ardından kamping turizmine açılan bölgenin sosyal tesisleri için proje çalışması başlatılacağını ifade eden Taşdelen, “Şimdiki hedefimiz bu” dedi.



VALİ ÇINAR’I DAVET EDECEKLER

Zonguldak Valiliğine atanan Ahmet Çınar’ın Kireçlik sahilini görmesi durumunda çok farklı ve ciddi projeler de üretebileceklerini de ifade eden İl Genel Meclis üyeleri, “Valiyi Kireçlik’e davet edeceğiz” sözleriyle Kireçlik’in doğal  güzelliklerini övdüler.

VİDEO KAYDINDAN

İl Genel Meclis Üyeleri Ayhan Taşdelen ile Sadettin Arslan, Ballıca Köyü Muhtarı Nazım Civelek, Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyrilmez ve diğer Yalı Köyleri muhtarları ile birlikte bölgeye giderek yeni yapılan 2,5 kilometrelik yolu incelediler.
Bu ziyaretteki açıklama ve görüşler video kayıtlarına şöyle geçti:



SORU
: Kireçlik’in daha önceki yolunu anlatır mısın?

Nazım CİVELEK
: 8 ay önce beraber gelmiştik siz de biliyorsunuz. Daha önceki durumuna bakarsak yüzde yüz değişim oldu. 2,5 kilometrelik yolumuz il genel meclisi arkadaşlarımızın sayesinde yapılmış bulunmaktadır. Emeği geçenlere yapanlara herkese teşekkür ediyorum. Bu yol ilk defa asfalt oldu. Tarihinde ilk defa yani. Balılca’dan deniz kenarına Kireçlik’e kadar. Herkesi de denizimize doğamızın yeşiline şelalelerimize bekliyoruz.
SORU: Ayhan Bey bu süreci siz takip ettiniz. İlk defa beraber geldik sahili gördük şelaleleri gördük muhtar bu yolu yapıverin dedi ve bugün buradayız.

Ayhan TAŞDELEN:
Bildiğiniz gibi 2017 Mart ayında Kireçlik hem şelaleleri hem de denizi noktasında komisyon olarak il özel idaremizin komisyonları olarak buraya gelmiştik. O süreçte de biliyorsunuz burasının günü birlik turizm alt yapıları yolun yapılmasıyla ilgili sözlerimiz vardı. Bunun ilk etabı olan 2,5 kilometrelik Balılca’dan Kireçlik sahiline inen asfaltımıza bugün kavuşmuş durumdayız. Bunun için de hakikaten mutluyuz. Gururluyuz. Burada Özel İdaremizin çalışanlarına öncelikle teşekkür ediyoruz. Yine Meclis Üyesi arkadaşlarımızla beraber bu programlarımızı muhtarlarımızın da desteğiyle beraber güzel bir program oluşturduk. Biz insanların Ereğli’de yaşayan Zonguldak’ta yaşayan insanlarımızın hafta sonları günlük gelebileceği plaj veya deniz ihtiyaçlarını giderebileceği hatta ileriki dönemlerde programlarımızda ve projelerimizde var kamping alanları ve günü birlik kalma ile ilgili hem Orman müsaadeleri ve diğer işlemleri ile ilgili özel idaremizde idareciler tarafından çalışmalar yapılıyor. Ama biz bugün Mart ayında vermiş olduğumuz komisyon raporu doğrultusunda 2.5 kilometrelik asfaltı ilk etapta bitirmiş durumdayız. Hakikaten bu noktada mutluyuz. Önümüzdeki günlerde diğer çalışmalarımızla beraber bölgenin turizm alanında insanların günü birlik ziyaret edebileceği bir alan olarak insanların rahat nefes aldığı günlük ziyaretlerini gerçekleştirebileceği bir alan yaratmış durumdayız şuan burada. Ben bugün burada tüm Zonguldak ve Ereğli halkının günü birlik ve hafta sonları gelip çoluk çocuk eğlenebileceği bir alan tabiki burada diğer imkanları da sağlamamız gerekiyor. Özellikle seyyar tuvaletler olsun diğer ihtiyaçlar olsun bunlarla ilgili projeler çiziliyor, soyunma kabinleri yapılıp hakikaten Ereğli’mize iyi bir yer kazandıracağımızı düşünüyorum. Teşekkür ediyorum. Bu sene için hemen olmayabilir ama projeler biterse belki seyyar tuvaletler konulabilir onda bir sıkıntı yok ama önümüzdeki yıl mutlaka bunları göreceğiz.

SORU:
Peki Kireçlik’in dışında Ereğli’de sosyal alan olarak düşündüğünüz bir yer var mı?

Ayhan TAŞDELEN:
Ereğli ile ilgili hakikaten güzel düşüncelerimiz var. Özellikle yeni Valimiz geldi kendisiyle yaptığımız ilk izlenimlerde Zonguldak ve Ereğli için özellikle yayla turizmi ile ilgili ciddi bir anlamda bu işe proje ve para ayıralım dedi. Ve bununla ilgili bir çalışma başlattı. Bürokratlarımız şu anda yayla yoluyla ilgili ve yaylada yapılacak sosyal yaşamlarla alakalı projelendirme aşamasına gittiler. Onun dışında yine yeni neler kazandırabiliriz diye düşünceleri var ve bunları değerlendiriyorlar yani.

SORU:
Bu Üçköy Tepesiyle Radar Tepesi arasında bir orman yolu var. 17 Sene önce eski Vali İsmet Metin oraya gitti ve orayı Ereğli’ye kazandıracaklarını söyledi. Ereğli’ye alternatif bir yol. Kadıtarlası’ndan vatandaş direkt  Zonguldak yoluna çıkabilecekti Kepez’i falan dolaşmayacaktı. Ereğli’ye girerken de Ereğli’nin Doğu yakasına oradan pat diye inecekti. Bu yol daha sonra bir türlü gündeme gelmedi. Hiç onunla ilgili bir çalışma var mı?

Ayhan TAŞDELEN:
Şuanda öyle bir çalışma yok. Orası orman yolu olarak görünüyor. Aslında Belediye ile İl Özel İdaresi arasında bir yer aslında ortaklaşa da yapılabilir. Orman izinleri alındıktan sonra biraz genişletilmeli ciddi anlamda bir yol yapılabilir ya da çevre yolu alternatifi olarak Ereğli’ye ileriki dönemlerde kazandırılabilir diye düşünüyorum.

Sadettin ARSLAN:
Ben öncelikle bölgemize hoş geldiniz diyorum. Bildiğiniz gibi geçmiş dönemlerde bu bölgede termik santral ile ilgili çok büyük mücadeleler verdik. Bölge halkı ve o dönemin belediye başkanı muhtarlarımız birlik beraberlik içerisinde termik santrale karşı büyük bir mücadele ettiler. Tabi bu mücadelenin de bir meyvesi olması gerekiyordu. Bu mücadelenin de meyvesi olarak biz bu bölgeyi vatandaşımızın hizmetine daha iyi sunmak amacıyla öncelikle yolumuzu asfalt yapmak istedik. Çok şükür de yolumuzu bitirdik. Ben muhtarıma da teşekkür ediyorum. İl Genel Meclis Üyesi arkadaşlarımıza ve Özel İdare Şantiye çalışanlarımıza da teşekkür ediyorum. Çok güzel bir yol oldu. İnşallah bundan sonraki programlarımıza da koyumuzu turizm alanında canlandırmak için farklı projeler geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda da çalışmalarımız başladı. Daha güzel günler göreceğiz inşallah.



SORU:
  Termik santral konusunda ilk Köseağzı’na göz dikilmişti. Köseağzı’na termik santralin kurulmamasının tek sebebi neydi biliyor musun? Oranın günü birlik turizm alanı ilan edilmesiydi.

Sadettin ARSLAN:
Biz burayı da günü birlik turizm alanı ilan ettik çok şükür. Burada yine santral gibi bir girişim olursa da zaten yine kurtarırız. Bölge halkımız bu konuda çok bilinçlendi. Sizlerin de bu konuda desteği çok oldu zaten. O yüzden tekrar buraya öyle bir şeyin yelteneceğini pek sanmıyorum. İnşallah doğa ile iç içe bir yaşam sürmeye devam edeceğiz.

Ahmet EYRİLMEZ
: Her şeyden önce il genel meclis üyelerimize ve muhtar arkadaşlarımıza siz basın mensubu arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyorum. Tabiki burada belirli bir mücadele yapıldı bu mücadelenin belirli bir meyvesi olması gerekiyordu. Bu da oldu yani. Tabiki tam anlamıyla oldu mu olmadı ama ilk adım atıldı devamının da geleceğini umut ediyorum. Bir de Bayat’tan Kireçlik’e iniş yolu var orası da yapılırsa tabi ki daha iyi olur. Hazır İl Genel Meclisi arkadaşlarımız da buradayken TTK zamanında yapılmış bir köprü var bu iki yolu birbirlerine bağlayan bu köprü zamanla deforme olmuştur. Sel ve yağış durumlarında alt ayakları şuan açılmış durumda. Gelmişken onlara da bir bakarsak tabi ki ileriye dönük yapılması gereken projelerden bir tanesi hem iki köyün bağlantı yolu hem Kireçlik eğer kamping alanı günü birlik turizm alanı olacaksa o köprünün de bir an önce yapılması lazım.

Ayhan TAŞDELEN
: Tabi ki bu sene ciddi anlamda Zonguldak ve Ereğli’mizde özellikle Ereğli en büyük ilçesi olduğundan 70 km asfalt programladık ve şuanda bir yüzde 80 seviyesinde bugün için asfaltlarımızı tamamladık. Yani önümüzdeki bir 10 gün içinde tamamlayacağız. Köprü bizim programlı işlerimizde özellikle ihale ile gündeme alınmasıyla ilgili biz teklifi alırız önümüzdeki yıl için ancak olur çünkü bu senin bütçesi hep harcandı. Önümüzdeki yıl Köydes programıyla yapılabilecekse onu program dahilinde düşünürüz diyorum.

Haber:
Eyüp BEKTAŞ
 
 
İLGİLİ HABERLER:

-KİREÇLİK’E TAŞDELEN SÖZÜ:
-KİREÇLİK TURİZM BÖLGESİ OLUYOR
KİREÇLİK’E KAMPİNG TURİZMİ
KİREÇLİK RAPORUNA OYBİRLİĞİ
KİREÇLİK’TE FARKLILIK