Zonguldak ili Arı Yetiştiriciler Birliği (ZAYBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Canlı, “Birlik olarak, kadın emeğinin görünür hale getirilmesi için başlattığımız projemiz BAKKA tarafından kabul edildi. Uygulama ve eğitim süreçlerinin iç içe gelişeceği bir proje bu. Birliğin toplam üye sayısı 1200’ün üzerinde. Ancak sadece 101 kadın üyemiz var. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Arıcılık sadece erkeklere bırakılamayacak kadar önemli bir iştir.”  dedi.

Toplumda kadın emeğini daha görünür kılma ve kadın istihdamını artırma amacıyla ZAYBİR tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında geliştirilen ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından onaylanan “Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar Projesi” tanıtım toplantısı düzenlendi.

BAKKA toplantı salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında, projeye ilişkin video gösterimi ardından konuşan ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Canlı birliğin son genel kurulunda yönetim kurulunda 2 kadın üyenin göreve geldiğini hatırlatarak, “Birlik olarak, kadın emeğinin görünür hale getirilmesi için başlattığımız projemiz BAKKA tarafından kabul edildi. Uygulama ve eğitim süreçlerinin iç içe gelişeceği bir proje bu. Birliğin toplam üye sayısı 1200’ün üzerinde. Ancak sadece 101 kadın üyemiz var. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Arıcılık sadece erkeklere bırakılamayacak kadar önemli bir iştir.”  dedi.

Canlı projenin, ana arı, arı sütü üretimi ve propolis üretimini artırmayı hedeflediğini belirterek, “projeyi iki bölge temelinde yürüteceğiz. Güncel ismiyle ‘yaşam iksiri’ de denilen arı sütü üretimi, Devrek merkezli ve kestane balı üretilmeyen deniz etkisinin az olmasından dolayı erken ilkbaharın daha ılık olduğu yerlerde yaygınlaştırmayı istiyoruz. İlk üretim yerimiz Devrek ilçesi Çaydeğirmeni beldemize bağlı Yenimahalle’de kurulmak üzere. Üretim yeri çevresinde nektar ve polen verme açısından hem fazla hem de uzun süren çalı bitkilerinin yetiştirilmesini hedefliyoruz. Ereğli ilçemizin iç kesimleri, Çaycuma ve Devrek ilçelerimizin büyük kesimleri ile Karaman ve Beycuma Beldelerimizin arı sütü için uygun olduğu bilinmektedir.

Ana arı üretimini ise altyapısını hazırladığımız Batı Karadeniz Arısı Islah Projesi için belirlenen ‘izole alan’ içinde yapacağız. İzole alan, Ereğli ilçemizin E. Sofular, Uludağ, Karakavuz ve Akköy köyleri ile Alaplı ilçemizin Gümeli beldesini içermektedir” şeklinde konuştu.

Üretim yerlerini birlikte öğrenilen uygulama merkezleri olarak gördüklerini söyleyen Canlı, “”proje şartı yaşları 20 ile 40 yaş arası olan 30 kadının istihdamını içermekle birlikte yaş, cins ve sayı sınırı olmaksızın her isteyeni sürece dahil etmeye çalışacağız” dedi.

TUTULMAZ: “GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ”

Toplam 3 milyon liraya mal olan projenin tanıtım toplantısında konuşan Zonguldak valisi Mustafa Tutulmaz da özellikle kestane balının önce bir vatandaş tarafından yapılan video paylaşımıyla, ardından da son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tokat’ta yaptığı konuşmada fazlasıyla ve ücretsiz reklamının yapıldığını söyleyerek “Bu proje İlimiz adına güzel bir çalışma ve başlangıç. Çünkü kırsal kalkınma bizim en önemli hedeflerimizden birisi. Şehirler bir şekilde kalkınıyor veya kalkınma yönünde gayret sarf ediyorlar. Ama köylerimiz boşalıyor, genç nüfus köylerde kalmıyor. Köylerimizi daha aktif hale getire bilmemiz için bu tür projelerin özellikle desteklenmesini istiyoruz. Biz bu projenin hayata geçmesi için gayret sarf ettik. Başta birlik başkanımız olmak üzere BAKKA çalışanları, il tarım müdürlüğü çalışanları hepimiz bu projenin olmasını istedik. Arıcılık ve arının ürettiği ürünler her geçen gün önemi artan ürünler. Covid döneminde bunu bir kez daha deneyimledik ve görme imkanımız oldu. Güçlü bünyenin oluşturulması için arı ürünlerinin yoğun bir şekilde kullanıldığını gördük. Arı denilince sadece bal üretiliyor diye addediliyor. Birçok alanda çok değişik, katma değeri yüksek ürünler var bu ürünlerin üretilip kırsal kalkınmaya ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlaması çok önemli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kestane balı ile ilgili Tokat’ta konuştu. Zonguldak Gökçebey ilçesi Pazarlıoğlu Köyünde yaşayan bir vatandaş kestane balının en iyi şekilde reklamını yaptı” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara ve projeye destek verenlere plaket ve hediyeler takdim edildiği toplantıya Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Tarım Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Teknoloji ve Sanayi İl Müdürü Yaşar Karaman, Karadeniz Ereğli İlçe Tarım Müdürü Osman Günaydın ve projede yer alan kadınlar katıldı.