Siz hiç duydunuz mu bilmiyorum ama ben daha önceleri duymamıştım, bir çevre gönüllüsü, çalışanı olarak belki ayıp ama ne yapayım doğru işte bilmiyordum..

Elbette ki kestane, çam ve bütün diğer meyve ağaçlarından, birçok çiçekten arıcılık sektörünün bal yapımı için yararlandığını biliyordum da bunların hepsinin bir arada olduğu, olacağı “Bal Ormanları” kavramı yoktu bende yakın zamana kadar.. 

İlk kez Kamuran AYYILDIZ arkadaşımdan, Kandilli’de arıcılığı teşvik amacıyla “Bal Ormanı” yapma projelerini TEMA Vakfı ile işbirliği içinde gerçekleştirme önerisiyle aradığında tanıştım bu kavramla.

Kandilliler Derneği’nin bu anlamlı projesine katkıda bulunmak için hem Vakfımızla hem de İlçe Orman İşletme Müdürlüğümüzle iletişime geçtiğimde, 1997 yılında Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) “Ormanların Çok Amaçlı Fonksiyonel Planlaması”nı çerçevesinde ülke genelinde başlatılan “Bal Ormanları” projesini öğrendim.

Ülkemizde birçok bölgede uygulanmaya başlanan bu projenin sanırım Türkiye’deki en iddialı ve en çevreci “Bal Ormanı” uygulaması İlçemizde gerçekleştirilmiş.. Miş.. diyorum çünkü İlçe Orman İşletmemiz birçok  önemli çalışmasında olduğu gibi bunu da sessiz sedasız ve görevleri gereği değil de gönüllülermiş gibi canla başla, oldukça fazla sayıda tür ve fidan dikimiyle gerçekleştirmişler.

İlçe Orman İşletme Müdürümüz Kadir AYDIN ve gönüllü anlayışı, özverisi ile gerek eğitim gerekse ağaçlandırma çalışmalarımızda desteğini esirgemeyen Şefimiz Cihan BEKMEZCİ’nin yürüttüğü bu çalışmadan haberdar olma şansımız olunca, projenin ilçemizdeki detayları hakkında araştırmalar yaptım ve sizlerle bunu paylaşmak istedim..

TEMA Vakfı İlçe Temsilciliği olarak ilçemizin gerek ihtiyaç olan alanlarında (ki belirtmeden geçemeyeceğim bu ayrıntıyı; İlçemizde ağaçlandırmaya muhtaç alan yok) gerekse (yoğun olarak) okul bahçeleriyle çevrelerindeki ağaçlandırma çalışmalarında Kdz. Bölge Komutanlığı ve ağırlıklı şekilde de Orman İşletme Müdürlüğümüzle işbirliği yapmaktayız. Dolayısıyla da İşletmenin nasıl gayretli olduklarının çok farkındayız ve bazen aracılığımızla bazen STK’ların doğrudan talepleriyle neredeyse  iç içe çalışıyoruz.

Bakanlığın, 2011 Yılında “Ormanların Rehabilitasyon Çalışmaları” kapsamında İlçemizde projelendirilip uygulanan çalışmada,  POSA DÖKÜM SAHASI/HAFRİYAT ALANI olarak kullanılan Cemaller Köyü civarındaki çalılık olarak tescili yapılan 5 hektarlık sahanın öncelikle Mal Müdürlüğü’nden tahsisi alınıp,  8500 adet IHLAMUR, YABANİ ERİK, YABANİ ELMA, YABANİ KİRAZ ve AHLAT türlerinden oluşan fidanlar, bu hafriyat sahasının gerekli olan tüm bakımı, toprağın temizlenmesi, deşelenmesi, uygun zemin haline getirilmesi gibi çalışmalardan sonra Cemaller Köyü civarında toprakla buluşturuldu..

Çalışmanın faydası sadece arıcılığa değil elbette, projenin  toplumsal faydalarından bazıları;

1.Teknik Toplumsal Faydası; “Erozyon Kontrol Sahası” oluşturuldu. Aslında bu sadece teknik bir fayda da değil, ağaçların dikimi kadar korunması da hem bütün canlılar için yaşamsal önemde..
2.Sosyal Toplumsal Faydası; “Bal Ormanı oluşturarak özellikle Arıcılık” sektörü desteklenecek..
3.Projeye “ekolojik” bakış açısı ile yaklaşılmış. Bölgede heyelan tehlikesi olduğundan bal ormanı için türleri belirlenen fidanların öncelikle ihata tescili yapılarak dikimi gerçekleştirilip heyelanla yok olma riski en aza indirgenmiş..

Biz de Kandillililer Derneği ile en kısa zamanda Bal Ormanları için çalışmaya başlıyoruz diyorum ve doğrusu kendi adıma ve temsil ettiğim çevreci kuruluşlar adına, gurur duyuyorum böylesi Devlet memurlarıyla aynı çalışmaların içinde olmaktan..

Diliyorum ki üçer üçer çoğalması gerekenler, Cihan Şef gibi “Gönüllü Anlayışındaki Görevliler”... Ne dersiniz?.. Haksızsam?!.. Affedin gitsin