Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve AFİKO Kooperatifi Başkan Vekili Kadir Mutioğlu, serbest piyasada fındık fiyatlarının üreticinin beklentilerinin altında kaldığını belirterek, üreticilere ürünlerini düşük fiyattan satmamaları çağrısında bulundu.

Fındık piyasasındaki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mutioğlu, serbest piyasadaki fiyatların üreticiyi mağdur edecek seviyelere çekilmek istendiğini ifade etti. Mutioğlu, “Serbest piyasada fındık fiyatları söylemeye utandığımız rakamlarda. Fiyatı 200 TL’ye sabitlemeye yönelik girişimler var” dedi.

"ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ FINDIĞIN DEĞERİ DÜŞÜRÜLMESİN"

Yurt dışındaki talebin düşük olduğu ve piyasada para bulunmadığı yönündeki söylemlere de tepki gösteren Mutioğlu, bu tür açıklamalarla üreticinin elindeki ürünün değerinin düşürülmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Mutioğlu, üreticilerin piyasadaki gelişmeleri dikkatle takip etmesi gerektiğini belirterek, fındığın gerçek değerinin korunması çağrısında bulundu.

TMO'NUN FİYATI SERBEST PİYASAYI DEĞİŞTİREBİLİR"

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alımlarının piyasadaki fiyat dengesi açısından önemli olduğunu ifade eden Mutioğlu, TMO’ya ürün teslim etmek isteyen üreticilerin randevularının dolması ve alım noktalarında kuyrukların oluşmasının serbest piyasayı da etkileyeceğini söyledi.

GENÇ GÜREŞÇİLERDEN ZİYARET
GENÇ GÜREŞÇİLERDEN ZİYARET
İçeriği Görüntüle

Mutioğlu, “TMO’da randevular dolup kapısında kuyruk oluşursa serbest piyasanın dengesi de değişecektir. Bugün fındığı 250 TL’ye almayan, yarın TMO’dan 330 TL’ye almak zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı.

"FINDIĞINIZI SATMAYIN, EMANETE VERMEYİN"

Üreticilere doğrudan çağrıda bulunan Mutioğlu, çok zorunlu olmadıkça fındığın serbest piyasaya satılmaması ve emanete bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Mutioğlu, “Üreticimize çağrımız nettir: Çok mecbur kalmadıkça fındığınızı serbest piyasaya satmayın, emanete vermeyin. Aksi halde üretici kendi ayağına sıkmış olur” dedi.

FINDIKTA KALİTE YÜKSEK

Bu sezon fındık kalitesinin yüksek olduğuna da dikkat çeken Mutioğlu, ürünün tombul ve kaliteli olduğunu, fındıkta böcek zararının ise yok denecek kadar az seviyede bulunduğunu belirtti.

Üreticilerin ellerindeki ürünün değerini bilmeleri ve haklarını korumaları gerektiğini vurgulayan Mutioğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Bu yıl fındığımızın kalitesi yüksek, tombul ve fındıkta böcek zararı da yok denecek kadar az. Ürünümüzün değerini bilelim, hakkımızı koruyalım.”

Kaynak: BÜLTEN